Sirius is de helderste ster van de nachtelijke sterrenhemel. Met een schijnbare helderheid van −1,46 is hij bijna dubbel zo helder als Canopus, de helderste ster na hem. Omdat Sirius de helderste ster is van het sterrenbeeld Grote Hond staat hij ook bekend als de Hondsster. Andere namen zijn Canicula en Aschere.
Sirius is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar. Hij staat linksonder het opvallende wintersterrenbeeld Orion. Sirius heeft zijn grote schijnbare helderheid voornamelijk te danken aan zijn relatief kleine afstand tot de aarde: slechts 8,6 lichtjaar.
Zodra de avond invalt na 19.30 uur lokale tijd staat Sirius aan de zuidoostelijke hemel, links beneden Orion. Sirius bereikt zijn hoogste stand boven de zuidelijke horizon om 21.00 uur en zakt vervolgens aan de zuidwestelijke hemel om dan voor 2.00 uur 's nachts lokale tijd onder te gaan.
,,De poolster is de enige ster die altijd op dezelfde plek aan de hemel staat. Hij staat precies boven de Noordpool. Doordat de aarde draait, zien we steeds een ander stukje van de sterrenhemel, maar die poolster zien we dus steeds boven het noorden staan. Het is overigens niet de helderste ster die wij kunnen zien.
De straal van Sirius A is 81 keer zo groot als straal van Sirius B. Omdat het volume evenredig is aan de derde macht van de straal (V = 4/3·pi;r3) betekent dit dat het volume van Sirius A maar liefst 531441 (!) keer zo groot is als Sirius B (813). Hoe kleiner de straal hoe groter de dichtheid.
Sirius (alpha Canis Majoris) is de helderste ster van de nachtelijke sterrenhemel. Met een schijnbare helderheid van −1,46 is hij bijna dubbel zo helder als Canopus, de helderste ster na hem. Omdat Sirius de helderste ster is van het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major) staat hij ook bekend als de Hondsster.
De zwaarste ster: RMC 136a1
Dat een ster heel groot is, wil nog niet zeggen dat hij ook heel zwaar is. Sterker nog: de zwaarste bekende ster is qua omvang maar een kleintje. De RMC 136a1is, voor zover nu bekend, de zwaarste ster. Deze ster is maar 30 keer zo groot als onze zon, maar wel 300 keer zo zwaar.
Venus is de helderste planeet aan onze sterrenhemel. Doordat de planeet binnen de aardbaan om de Zon draait, staat Venus vanaf de Aarde gezien nooit al te ver van de Zon aan de hemel, al kan zij —in tegenstelling tot Mercurius— nog rond middernacht worden waargenomen wanneer zij op grote hoekafstand van de Zon staat.
Het wintersterrenbeeld Orion is voor veel mensen het mooiste sterrenbeeld aan de hemel. Vooral de drie gordelsterren die op één lijn staan, zijn opvallend. De helderste sterren van een sterrenbeeld krijgen Griekse letters. De drie gordelsterren zijn delta, epsilon en zeta Orionis.
Deze ster staat op 9 miljard lichtjaar van de aarde! Een lichtjaar is gelijk aan 9,46 biljoen kilometer, dus deze ster staat 9 miljard keer 9,46 biljoen kilometer van onze aarde. De ster heeft de wetenschappelijke naam MACS J1149 LS1. De ontdekkers van deze bijzondere ster noemen de ster Icarus.
Het valt al een paar dagen op aan de westelijke hemel: de twee heldere lichtpunten die net na zonsondergang vlak bij elkaar verschijnen. Het zijn de planeten Jupiter en Venus, die heel dicht bij elkaar staan en de komende dagen zelfs nog iets verder naar elkaar toe zullen bewegen.
Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer! Licht heeft ongeveer 4,2 jaar nodig om de afstand naar de dichtstbijzijnde ster buiten ons zonnestelsel te overbruggen, daarom zeggen sterrenkundigen dat Proxima Centauri 4,2 lichtjaren van ons is verwijderd.
Het aantal kilometers in een lichtjaar is eenvoudig te berekenen. Er gaan 60 seconden in een minuut, 60 minuten in een uur, 24 uren in een dag, en gemiddeld 365,25 dagen in een jaar. Een lichtjaar is dus gelijk aan 300.000 kilometer x 60 x 60 x 24 x 365,25 = 9.467.280.000.000 kilometer, ofwel ca. 9,5 biljoen kilometer.
De avondster / morgenster of ook wel Venus genoemd. Deze planeet dankt haar benaming omdat we haar vaak zien in de ochtendperiode en enkele uren na zonsondergang. Interessant om weten is dat Venus na de zon en de maan het helderste object is aan de hemel.
Op kleine afstand links van de maan zie je de ster Pollux, in het sterrenbeeld Tweelingen; nog iets hoger aan de hemel staat Castor.
Dat is Sirius, een naam die is afgeleid van het Griekse woord voor 'verschroeiend'. Omdat Sirius deel uitmaakt van het sterrenbeeld Grote Hond, wordt hij ook wel de Hondsster genoemd.
Er zijn verschillende jonge sterren in nabijgelegen sterrenbeelden (Mu Columbae, AE Aurigae en 53 Arietis) waarvan de eigenbewegingen aangeven dat ze in de Orion-associatie ontstaan zijn. Uit de afstanden en snelheden van deze sterren, kan men de leeftijd van de Orion-associatie bepalen op 2,5-4,5 miljoen jaar.
Sterren met een temperatuur van rond de 5000K hebben een oranje-achtige gloed, die naar geel verloopt voor hetere sterren. Rond 6000K zijn de sterren geel/wit van kleur. Sterren heter dan dat, rond 8000K, zijn wit. Hele hete sterren, met een oppervlaktetemperatuur van 10.000K of meer, zijn blauw-wit van kleur.
Gliese 581 g
Met een Earth Similarity Index van 0,92 is dit op dit moment de mogelijk bewoonbare exoplaneet die het meest op de aarde lijkt. De planeet bevindt zich op 20 lichtjaar van de aarde en heeft een geschatte oppervlaktetemperatuur van 10 graden Celsius.
Venus. Venus is de heetste planeet. Het is daar rond de 480 graden. Mercurius ligt wel dichterbij de zon maar Venus is bedekt met een dikke laag wolken zodat de warmte niet ontsnapt.
Jupiter wordt weleens een mislukte ster genoemd.
Met een diameter van 1 miljard lichtjaar is de BOSS Great Wall het grootste object dat ooit is waargenomen.
Ongeveer twaalf keer zo klein als onze zon. Dat is de kleinste ster die tot nu toe gevonden is. Wetenschappers van Cambridge University noemen hem EBLM J0555-57Ab. EBLM J0555-57Ab mag dan wel klein zijn, hij is wel tien keer zo groot als onze aarde.