De kanarie is een vogel waarvan het mannetje prachtig zingt om indruk te maken op het vrouwtje (pop). Een mannetjeskanarie alleen zal meer zingen in de praktijk dan met een vrouwtje erbij, omdat hij als er vrouwtje bij is geen indruk op haar hoeft te maken.
Alle kanariesoorten kunnen zingen, maar zangkanaries zijn speciaal voor de zang gekweekt. Bij deze vogels zijn type en kleur minder belangrijk. Dit zijn bijvoorbeeld de Waterslager, de Harzer kanarie en de Timbrado.
Kanaries moeten worden aangemoedigd om zo goed mogelijk te zingen. Geluid en beweging helpt, dus zorg ervoor dat u de vogel in een ruimte houdt waar voldoende activiteit gaande is. Als de kanarie samen met andere vogels wordt gehouden zal dit hem aanmoedigen om te zingen.
Het meest worden deze vluchten gebruikt bij vogels die polygaam zijn kanaries. In zo'n geval plaatst men een man met drie poppen in deze ruimte (vlucht). Men zorgt verder voor goede bodem bedekking en alles verder wat de vogels nodig hebben.
Geleidelijk aan komt het geslacht toch naar voren . Een van de makkelijkste is nog altijd het fluiten van de vogel ,maar ook hier is een kleine kans dat het ook hier mis gaat ,want ook een pop kan wel eens wat zitten pruttelen(Fluiten).
In huis mag de kooi niet in de buurt van het fornuis, de verwarming, of voor het raam staan. Het wordt er al snel te warm waardoor de kans op oververhitting bestaat. Ook kunnen ze niet tegen tocht en kookdampen. Kanaries hebben baat bij een natuurlijk dag- en nachtritme.
Kanaries vinden interactie met mensen leuk. Laat uw kanarie helemaal aan zijn omgeving wennen. Het dier moet zich volledig op zijn gemak voelen voordat de kans bestaat dat hij handtam kan worden gemaakt. Dit is alleen mogelijk als u slechts één vogel (mannetje of vrouwtje) in een kooi houdt.
De meeste roodkwekers beginnen met kleurstof gemengd in het eivoer te geven een 10 tal dagen voor het leggen van de eieren. Het voordeel hiervan is dat de kleurstof al opgenomen wordt in het gelegde ei. De jonge krijgen de kleurstof al mee in het ei om de vleugel en staartpennen goed door te kleuren.
Je kunt meerdere kanaries bij elkaar zetten, maar zet nooit meerdere mannetjes bij elkaar, de kans is groot dat ze gaan vechten. Twee vrouwtjes kunnen wel prima samen, en je kunt natuurlijk ook een koppeltje houden.
De kanarie is een populaire tropische vogel die als huisdier wordt gehouden vanwege de zang (alleen de mannetjes) en de mooie kleuren. Een man alleen zingt beter, maar eigenlijk stelt hij gezelschap van een vrouwtje op prijs.
Maakt de vogel een knorrend, piepend of krakend geluid dan duidt dit vaak op een luchtweginfectie. Het behandelen van dit probleem is dan ook een pré en de desbetreffende vogel moet dan meteen apart gezet worden voor het de rest ook aansteekt want een infectie aan de luchtwegen is vaak besmettelijk!
Het zijn vooral de mannelijke kanaries die soms urenlang zingen om de vrouwelijke dieren te imponeren of om hun territorium aan te duiden. Ze zijn overdag actief en in het wild slapen ze 's nachts in nesten of op takken. Deze vogels zijn sociale, maar ook territoriale dieren.
Indien u een kanarie wilt aanschaffen, ga dan naar een kweker die het welzijn van zijn vogels hoog in het vaandel heeft staan. Bij een vogelopvang kunt u een kanarie een nieuwe kans geven. Ga bijvoorkeur niet naar een dierenwinkel als u een kanarie wilt aanschaffen. Een kanarie kost tussen de € 10,- en € 40,-.
De prijzen variëren van 10 tot 250 euro. Bij de aankoop heb je een kooi of volière nodig met een nest, water- en voerbak, zitstokken met verschillende diameters en een bad. Deze benodigdheden kosten ongeveer 70 euro. Maandelijks kost de bodembedekking en het voer van een kanarie ongeveer 8 euro.
Zelfs als u rustige vogels samen houdt heeft u een kooi nodig die tenminste 120cm breed is. In een ruimte met deze beperkte afmetingen kunt u kanaries houden samen met binsenastrilds, japanse meeuwen, gouldamadines, bichenows astrilds, ceresamadines, kastanjenons en erythrurus vinken.
Het is een kweekvorm, ze komen niet in de vrije natuur voor. Dit ras van postuurkanaries is ontstaan in Portugal in 2010. Oorspronkelijk waren het gewoon bonte kleurkanaries waar ze zoveel mogelijk kleuren in wouden krijgen. Ze worden iets groter dan de gewone kleurkanarie, tot zo'n 16cm.
Het hoofdvoedsel van de kanarie (raapzaad witzaad en andere zaden) bevatten deze lutine. Behalve dit geel caroteen is er nog een andere gele kleurstof, namelijk zeaxanthine, deze komt voor in maïs.De kleur uitdrukkingen van licht roze tot diep rood danken hun bestaan aan een rood caroteen.
Het dagelijkse bad is nu extra belangrijk, omdat het de rui stimuleert. Vul gerust twee keer per dag zijn badhuisje met lauwwarm water om het badderen nog aantrekkelijker te maken. Let erop dat je gevederde vriend niet in de tocht zit als hij kletsnat op zijn stok zit. Anders wordt hij heel snel verkouden.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Kanaries zijn ook geschikt om zowel binnen als buiten in een volière te houden. In de winter dienen ze alleen wel over een tocht- en vorstvrij nachthok te beschikken en dient voorkomen te worden dat ze op ijzeren stangen kunnen gaan zitten. Hier kunnen de voetjes en tenen door bevriezen.
Niet alleen in de winter en zomer maar ook het verschil tussen dag en nacht. Heb je een kanarie binnen in een kooi dan is het zeker aan te raden om deze af en toe buiten te zetten. Zonlicht is namelijk hartstikke goed voor de vogel. Hij krijgt er een goed humeur van en maakt belangrijke vitaminen aan.
Kanaries zijn over het algemeen makkelijke eters. Een goede mengeling voor kanaries bevat verschillende soorten zaadjes, vitamines, mineralen en grit. Geef ze niet teveel voer in één keer, want dan eten ze makkelijk alleen de lekkerste zaadjes eruit.
Wen je vogel aan op een vast tijdstip te gaan slapen, bijvoorbeeld om 19.00 uur, door een kleedje over de kooi te leggen. Als je dan zelf naar bed gaat haal je het kleedje weg zodat de vogel met het opkomen van de zon weer wakker wordt. Een kanarie heeft gemiddeld 11 á 12 uur licht per dag nodig.