Waar lopen leidingen? Gas, water en elektriciteit worden via leidingen de woning binnengebracht. De leidingen zijn soms goed zichtbaar, maar ze lopen ook achter of in de muur en onder of in de vloer te vinden. Ook in het plafond zijn leidingen aanwezig.
De waterleidingbuizen lopen in de grond zodat huizen voorzien worden van schoonwater maar komen ook in huizen voor. Het water stroomt vanuit de hoofdleiding via de waterleidingbuizen naar de kranen en de sanitaire installaties in het huis.
Al die leidingen dienen voor transport van water, gas of elektriciteit. Bij huizen in aanbouw kunnen we die leidingen meestal nog zien. Later worden ze netjes weggewerkt in of achter de muren. Ook treffen we ze aan onder of tussen de vloeren.
Denk je dat hier misschien een stroomkabel loopt? De detector weet het antwoord. Boor nooit zomaar een gat in de muur. Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot.
Hoofdkraan afsluiten:
De hoofdkraan afsluiten doet u door aan de blauwe hendel een kwartslag te draaien zodat deze haaks op de waterleiding staat. Op deze foto is de hoofdkraan dicht. De blauwe hendel staat haaks op de waterleiding. Bij oude hoofdkranen kunt u de messing / zwarte of rode knop rechtsom draaien.
De afsluitkraan of stopkraan zit tussen de hoofdkraan en de buitenkraan. Bij ieder huis zit hij op een andere plek: in de garage, in de meterkast, in de kelder of kruipruimte zijn veelvoorkomende plekken. Anders dicht in de buurt van de buitenkraan.
Dit is namelijk noodzakelijk om te voorkomen, dat de legionellabacterie ruimte krijgt om te groeien binnen uw leidingwerk. Een andere reden om de leiding op zo korte mogelijke afstand van de hoofdleiding af te doppen, is het feit dat zo voorkomen kan worden dat er lucht in de waterleiding achterblijft.
Met een speciale leidingzoeker kun je de muur controleren op de aanwezigheid van buizen. Het apparaat maakt geen onderscheid tussen het type buizen en kan zelfs stalen constructies oppikken. Als de muur gewapend is zal de zoeker dus constant af gaan en is het lastig te bepalen waar de waterleiding nou eigenlijk zit.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Wil je een gat in de muur boren, maar weet je niet waar de leidingen lopen? Met een leidingzoeker zie je precies waar je wel en niet kan boren.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Kabels en leidingen liggen tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan door grondzakking, ophoging enzovoort behoorlijk afwijken. Ruikt u bij het graven een gaslucht? Meld dit dan direct via het landelijk storingsnummer voor Elektriciteit en Gas: 0800 9009.
Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in of naar uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt. Een koperen leiding is rood of groenachtig.
Een flexibele kunststof waterleiding is, zoals het woord al aangeeft, zeer flexibel. Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen.
In de meeste vloeren liggen leidingen, maar over het algemeen liggen deze 5 tot 6 cm diep. Vloerverwarming wordt maximaal 2 cm diep gefreesd.
Re: tips mbt boren in het plafond
De grote leidingen zitten in de bovenste 10 cm, dus je kunt makkelijk een gat tot 10 cm diep boren vanuit onderen. In de 13 cm opstort zitten vrijwel alle leidingen, dus je kunt zeker een gat tot 7 cm boren.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Pas op voor eventuele leidingen of bedrading
Om te voorkomen dat je leidingen raakt, gebruik je een zogenoemde leidingzoeker. Een leidingzoeker spoort ijzerhoudend materiaal op, zodat je kunt bepalen waar leidingen (en eventuele betonwapeningen) lopen. Boren zonder leidingzoeker kan ernstige gevolgen hebben.
Boor nooit in de buurt van een stopcontact, dat kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Heb je een plek gevonden waar geen leiding achter loopt en die niet dichtbij een stopcontact zit? Dan kun je beginnen met het boorwerk zelf.
Instapmodel leidingzoeker onder €50 (voor staal en koper) – Bosch Truvo. Wil je een gat boren in een muur, maar weet je niet waar de elektriciteitsleidingen lopen? Dan kan je het beste geen risico nemen.
Voldoende beton
Boven de leidingen moet altijd minimaal 60 mm beton worden gestort. Nog een paar voorschriften uit de publicatie: Leidingen en bundels dikker dan 50 x 50 mm moeten eerst worden beoordeeld door de constructeur.
Kabels en leidingen liggen tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan door grondzakking, ophoging of grondwerking behoorlijk afwijken. In veel gevallen liggen de kabels vanuit uw meterkast onder of naast de voordeur naar de kabels voor het huis. In de achtertuin komen meestal geen kabels voor.
Indien ze niet te voorkomen zijn, moeten doodlopende leidingen zo dicht mogelijk tegen de hoofdleiding afgesloten worden (op een maximale afstand van 10 cm of 5x de leidingdiameter). Dergelijke leidingen moeten echter zoveel mogelijk vermeden worden (gelet op het risico op legionellaontwikkeling).
Er zijn twee manieren om een leiding af te doppen. Dit kan door een knelkoppeling te plaatsen met twee moersleutels of door een dop aan het einde van de leiding te solderen. Bij beide methodes komen er nog een aantal andere dingen kijken waar rekening mee moet worden gehouden.