Uit een groot onderzoek blijkt dat als een volwassene 100-150 gram fructose eet er leververvetting kan optreden. Om deze 100-150 gram fructose binnen te krijgen zou je 10 appels moeten eten, 18 bananen of 44 perziken.
Appels bevatten veel pectine, een vezelsoort die goed is voor je lever en darmen. Dé tip: sprenkel wat kaneel op je appel. Kaneel is gunstig voor je bloedsuikerspiegel en helpt indirect je detoxmachine. Als het kan, combineer fruit met een eiwitbron.
Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3. We vinden deze in ongebrande noten, in vette vis zoals ansjovis, sardientjes, zoute haring, makreel, paling en zalm en in koudgeperste, plantaardige oliën.
Gebruik geen zoetmakers zoals honing, kokosbloesemsuiker en alle andere hippe suikers. Eet fruit (citrusfruit, druiven en kersen), maar vermijd vruchtensappen. Eet 3 hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes.
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Het is goed voor je om fruit te eten, dus ook met het eten van een appel ben je gezond bezig! Appels mogen in vergelijking met veel andere fruitsoorten dan wel weinig vitamine C bevatten, er zitten daarentegen wel veel vezels en kalium in. Kalium regelt in ons lichaam onder andere onze vochtbalans en bloeddruk.
Zorg dat dit vlees goed doorbakken is. Vermijd vleeswaren met rauw of onvoldoende verhit varkensvlees, zoals leverworst, paté, bloedworst, boerenmetworst, salami, chorizo en fuet. Eet maximaal 500 gram rood vlees per week om het risico op leverkanker te verminderen.
Behandeling voor NAFLD begint meestal met gewichtsverlies . Dit kan worden bereikt door gezond te eten, portiegroottes te beperken en te bewegen. Gewicht verliezen kan andere gezondheidsproblemen die leiden tot NAFLD verbeteren. Normaal gesproken wordt aanbevolen om 10% van uw lichaamsgewicht of meer te verliezen.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
De vetopstapeling kan verdwijnen als de oorzaak wordt weggenomen. Patiënten met louter leververvetting hebben een laag risico om te overlijden aan een leverziekte. Maar indien de ontsteking blijft bestaan is er een grote kans op het krijgen van levercirrose en leverkanker (Figuur 2D-E).
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
Neem een goed ontbijt met koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten zo snel mogelijk na het opstaan. Bijvoorbeeld brood met een zuivelproduct (melk/karnemelk) of vla/yoghurt/melk met granen. Gebruik 3 hoofdmaaltijden per dag en 3 tussendoortjes. Neem voor het slapen gaan een 'bedtime snack'
Vette vis: Vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en de leverfunctie kunnen verbeteren. Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier. Door de zuiverende werking helpen snackkomkommers als tussendoortje de kans op blaas-, nier-, lever, en alvleesklieraandoeningen te verkleinen.
Eieren. Dit zijn enkele van de gezondste voedingsmiddelen die in de natuur te vinden zijn. Eieren zijn rijk aan alle acht essentiële aminozuren en choline, wat ook een essentiële voedingsstof is. De aminozuren en choline helpen de lever bij het ontgiftingsproces en verbeteren de stofwisselingssnelheid .
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
Om je lever gezond te houden, is het belangrijk te weten wat je lever niet verdraagt. In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever.
Eten voor een gezonde lever betekent het vermijden van verzadigde vetten, transvetten en suikers. Dit betekent het beperken van bewerkte voedingsmiddelen, zoals koekjes, taarten, hamburgers, chips, gefrituurde snacks, gebak, taarten, bewerkt vlees, pizza en diepvriesmaaltijden. Vetten die u moet vermijden zijn kokosolie, palmolie, boter, room, reuzel en sommige margarines.
Vitamines B6, C en A zijn overvloedig aanwezig in bananen. Daarnaast bevat het veel resistent zetmeel, wat uitstekend is voor de gezondheid van de lever . Deze voedingsstoffen garanderen dat de lever goed functioneert.
Iedere week dat je niet drinkt, neemt het levervet af. Het kan echter wel maanden duren voordat je lever weer echt helemaal schoon is. Om de lever te helpen bij het herstel, is het erg belangrijk om gezond en gevarieerd. Dit moet bovendien rijk zijn aan vitaminen en voedingsstoffen.
Kies voor niet-zetmeelrijke groenten en hele vruchten . Kies magere eiwitten zoals vis, gevogelte, bonen en noten. Beperk rood vlees, vleeswaren, spek en ander bewerkt vlees. Kies voor volle granen zoals bruine rijst, havermout of volkorenpasta.
Vitamine C trekt toxische stoffen aan en voert ze af. Een goede hulp voor je lever dus. Elke dag een glaasje water met wat citroensap in, is dan ook een echte aanrader; tomatensap: doet wonderen bij het verwijderen van schadelijke toxines uit het lichaam.
Magere vleessoorten zijn beter voor de lever.Kip, kalkoen en vis zijn goede keuzes.Ze hebben weinig vet en veel eiwitten. Vette vis zoals zalm en makreel zijn ook goed.
Bij acuut leverfalen werkt uw lever plotseling niet meer goed. Dit merkt u vaak het eerst aan misselijkheid en een ziek gevoel. Later kunt u verward raken en soms wordt uw huid geel.