RGB is een additief kleursysteem dat staat voor de drie primaire hoofdkleuren Rood, Groen en Blauw. Het RGB-kleursysteem is een model om kleuren vast te leggen door het gebruik van een code. Zwart is hierbij de basiskleur, waarbij de kleuren rood, groen en blauw de kleurcomponenten zijn.
RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de drie hoofdkleuren van het additieve kleursysteem. Bij een additief kleursysteem is de basis kleurloos (zwart). Dit is te vergelijken met een televisie.
RGB. RGB (Rood, Groen en Blauw) wordt gebruikt voor weergave op het computerscherm, bijvoorbeeld bij websites. Het drukt de kleuren uit als een combinatie van drie primaire kleuren, uitgaande van additieve kleurmenging: er wordt steeds meer licht toegevoegd in verschillende kleuren met een andere gradatie.
HEX-kleurcode
Bekende HEX-kleurcodes zijn #000000 (diep-zwart) en #ffffff (wit). Alles ertussenin vormt een kleur.
Als we bijvoorbeeld het RGB-model als basis nemen, krijgen we, als we rood en groen voor 50% mengen, de kleur geel. Combineren we de drie primaire kleuren, dan ontstaat wit.
Omdat Adobe RGB een grotere kleurruimte heeft dan sRGB worden de verschillende tinten (vooral in het groen!)beter vastgelegd. Hiermee wordt het detail wat vergroot en heb je meer mogelijkheden in de nabewerking. Daarom werken uitgevers en drukkers ook met Adobe RGB-bestanden.
CMYK gebruik je bij projecten die je niet op je beeldscherm, maar fysiek print. Met het CMYK-kleursysteem krijg je namelijk een beter resultaat bij uitprinten. Het RGB-model is het kleurmodel dat wordt gebruikt voor digitale schermen zoals monitoren en televisies.
Rood + groen = geel. Rood + blauw = magenta. Blauw + groen = cyaan. Rood + blauw + groen = wit.
Een hexadecimale kleurcode is een code van 6 symbolen die bestaat uit maximaal drie elementen van 2 symbolen. Elk van de 2-symboolelementen drukt een kleurwaarde uit van 0 tot 255. De code is geschreven met behulp van een formule die elke waarde omzet in een unieke 2-cijferige alfanumerieke code.
Door juiste dosering van de kleuren rood, groen en blauw zijn zeer veel kleuren te genereren. Bijvoorbeeld: rood en groen geven samen geel licht. Voegen we hieraan de derde basiskleur blauw toe, dan ontstaat wit. Voor velen is dit een verrassing, omdat men vertrouwd is met de regel: geel + blauw = groen (en niet: wit).
Je kunt een kleurcode van verf ook achterhalen via kleurstalen in de winkel, de kleurenwaaier of op de pot van je eerder aangeschafte verf. Op deze pagina legt GAMMA uit hoe je jouw favoriete kleur verf kunt zoeken en wat je hiermee kunt doen.
De kleurcode van de autolak kunt u vinden op twee locaties: in het onderhoudsboekje van de auto en op de VIN-sticker (Voertuig Identificatie Nummer). De VIN-sticker vindt u in de auto, de locatie van deze sticker verschilt echter per automerk en model.
Wat is dan RGBW? RGBW gaat iets verder dan RGB. RGBW bevat dezelfde leds als RGB, maar heeft ook een extra led in de lamp: een warm witte led. Het grote voordeel van RGBW led lampen is dat u 16 miljoen kleuren kunt kiezen en met één druk op de knop altijd dezelfde kleur Warm wit kunt selecteren.
Het drievoudige type 5050 ledje produceert drie keer zoveel licht, kan met één ledje meerdere kleuren licht produceren, maar gebruikt daarentegen ook drie keer zoveel energie. Dit type zorgt voor een perfecte vermenging van kleuren en is daarom zeer geschikt voor RGB-kleuren ledstrips.
RGB is een bepaald kleurenmodel waarbij zwart de basiskleur is. Het is een additief kleurensysteem wat gebaseerd is op het optellen van verschillende lichtkleuren. Wanneer twee primaire kleuren gecombineerd worden, ontstaat een lichtere kleur.Wanneer de drie primaire kleuren gecombineerd worden, ontstaat wit licht.
Anders dan wit en andere tinten kan puur zwart in de natuur bestaan zonder licht. Sommigen beschouwen wit als een kleur, omdat wit licht alle tinten in het spectrum van zichtbaar licht bevat. En velen beschouwen zwart als een kleur, omdat je andere pigmenten combineert om het op papier te krijgen.
Bij het kwaliteitscontrast gaat het om de mate van verzadiging van de kleur. Een doffe kleur contrasteert sterk met een felle kleur. Dat wordt kwaliteitscontrast genoemd. De kleur geel bijvoorbeeld kan heel fel zijn maar ook heel dof.
Combineer de rode, blauwe en gele kleuren met een paletmes of je penseel tot het een bruine kleur heeft. Je kunt een heel klein beetje wit toevoegen om het bruin lichter te maken.
Deze kleuren zijn de wereldwijde standaard voor het definiëren van verfkleuren. RAL 9001 (crème wit), RAL 9010 (zuiver wit) en RAL 9016 (verkeerswit) worden het meest gebruikt.
Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een zogenaamde secundaire kleur. Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen. Als je alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart.
Het RGB kleurmodel bootst natuurlijke kleuren na op het beeldscherm. Dit kleurmodel doet dit door middel van licht, geprojecteerd op een zwarte basis. Met deze reden is een beeldscherm, dat uitstaat, zwart. Het CMYK kleurmodel bootst natuurlijke kleuren na op drukwerk en print.
Zo is oranje op basis van CMYK een moeilijk te drukken kleur. Oranje bestaat theoretisch uit geel en magenta. Bij mengen van beide inkten zal het resultaat in praktijk eerder bruinachtig tonen dan het frisse en heldere oranje dat gewenst was.
Schrijven met licht
Denk bijvoorbeeld aan je televisie, computer, telefoon of fototoestel. Allemaal apparaten die, in tegenstelling tot papier en inkt, licht afgeven (de letterlijke betekenis van fotografie is 'schrijven met licht'). RGB-kleuren zijn daarom niet geschikt voor drukwerk.