Gevaarlijk? Maar is het gebruik van bakpapier daarom schadelijk? Volgens De Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) zijn de hoeveelheden PFAS-stoffen in bakpapier extreem laag. Wanneer je bakpapier op de juiste manier gebruikt komen de stoffen maar erg beperkt je lichaam binnen.
Bij normaal gebruik is bakpapier veilig. Bij bakpapier met PFAS zitten de PFAS als het ware vastgebonden aan het papier. PFAS kunnen in heel kleine hoeveelheden vrijkomen uit het bakpapier en in het eten terechtkomen. Deze hoeveelheden zijn zo klein dat dit niet meteen schadelijk is voor je gezondheid.
Bakpapier is ovenbestendig in conventionele ovens voor temperaturen tot 425°F . Laat het bakpapier voor de veiligheid nooit in aanraking komen met open vlammen, de zijkanten of de bodem van de oven, en gebruik het niet met een grillunit of een broodroosteroven.
Bakpapier is onmisbaar in de keuken van een thuisbakker. Het wordt voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat voedsel aan bakvormen of een bakplaat blijft kleven tijdens het bakken. Bakpapier wordt gemaakt van gebleekt papier en heeft een coating die voorkomt dat voedsel aan het oppervlak blijft plakken.
Let op: bevat géén PFAS dus heeft géén anti-aanbaklaag en géén anti-aanbak-kwaliteit. AH! Table! composteerbaar bakpapier is bruin keukenpapier, glad van oppervlak en perfect om te gebruiken voor het bakken in de oven (tot 220°C) en in de magnetron.
Het NoStik herbruikbaar bakpapier is PFAS-vrij en vormt een duurzaam alternatief voor bakpapier. Het NoStik bakpapier is op maat gemaakt om op een bakplaat te passen.
Segedie's beste aanbeveling is om te kiezen voor ongecoat perkamentpapier . Ongecoat perkamentpapier kan ook veilig en opnieuw worden gebruikt zonder giftige stoffen uit te lekken en blijft ook een van de veiligste gifvrije keuzes voor meeneemvoedsel (zoals broodjes in de lunchbox) en voedselopslag.
Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie. Alleen is daarbij de kans wel aanwezig dat er eten aan de bakplaat blijft plakken.
Aluminiumfolie
De meeste mensen hebben er al een bij de hand, en het kan veel van dezelfde taken uitvoeren als bakpapier. Je kunt druppels en morsen voorkomen door je bakplaat te bekleden met folie, maar het mist de antiaanbakeigenschappen van bakpapier, dus je zult ook een beetje olie moeten toevoegen.
Bakpapier is enorm handig. Door dit velletje te gebruiken hoeft u de bakplaat een stuk minder vaak schoon te maken. Dat komt door het vet- en waterafstotende laagje dat erop zit. 1 nadeel: u kunt bakpapier eigenlijk maar 1 keer gebruiken.
Perkamentpapier ondergaat een bleekproces puur voor esthetische doeleinden. Niet alleen zijn beide perkamentkleuren even hittebestendig, Paul Hope, de chef-kok van Consumer Reports, zegt dat hij wat betreft prestaties geen verschil heeft gezien tussen het gebruik van de twee .
Als je bakpapier normaal gebruikt, is er geen reden tot zorg. Maar hergebruik bakpapier liever niet, vanwege PFAS. PFAS, oftewel poly- en perfluoralkylstoffen, is een verzamelterm voor bijna 5.000 verschillende chemische stoffen.
Perkamentpapier is gecoat met siliconenplastic om te voorkomen dat voedsel eraan blijft plakken en is hittebestendig. Waxpapier kan gecoat zijn met paraffinewas (op basis van aardolie), sojabonen, plantaardige olie of bijenwas. Perkamentpapier is gecoat met siliconenplastic.
Dit is echter niet zonder nadelen. Ongebleekte houtvezels kunnen voedsel besmetten waarmee ze in contact komen , en aangezien lignine het bestanddeel is dat verantwoordelijk is voor het verkolen van hout bij verbranding, kan ongebleekt perkamentpapier gevoeliger zijn voor roken bij hoge temperaturen6.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Volgens producent Toppits is het in Nederland verkochte bakpapier PFAS-vrij. Vertrouw je het toch niet meer? Kies dan voor aluminiumfolie (maar niet met zure of zoute producten), een siliconen bakmat (niet gebruiken boven de 250 graden) of smeer je bakplaat gewoon in met olie, en boen die na gebruik weer schoon.
“Heb je een bakvorm met een anti-aanbaklaag, dan hoef je volgens hem niet per se bakpapier te gebruiken. “Bakpapier zorgt voor de mooie strakke rand van je product, maar olie, boter of spray zorgt er net als bakpapier voor dat je product makkelijk loskomt.
Waarom heb je eigenlijk perkament rondjes nodig? Zie perkament rondjes als een verzekering tegen al het harde werk dat in het maken van een cake gaat zitten . Het invetten van de pan helpt altijd, maar als je er echt zeker van wilt zijn dat je cake uit de pan komt, dan is het perkament voldoende.
Grease: Simpel, maar effectief
Je kunt dit doen met een kookspray zoals kokosolie of olijfolie , of je kunt het echt ouderwets doen en je vet verspreiden met een papieren handdoek. Je kunt dit ook met boter doen (een stok werkt prima), het hangt allemaal af van jou en het type vet dat je verkiest.
Ongebleekt bakpapier herken je heel eenvoudig aan de bruine kleur.Gebleekt bakpapier is wit. Het bleken van bakpapier heeft geen enkele functie, het wordt puur gedaan omdat mensen het mooier vinden. Dat vind ik persoonlijk al wat apart en overdreven, maar de effecten blijven daar helaas niet bij.
Voor momenten dat u geen bakpapier meer hebt, kunt u het vervangen door waspapier, aluminiumfolie of siliconen bakmatten . Als u gaat bakken, is het het beste om bakpapier te vervangen door een ingevette bakplaat, siliconen bakmat of aluminiumfolie bedekt met olie.
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Toch is dit in veel gevallen een prima oplossing als je geen bakpapier in huis hebt. Aluminiumfolie kan zelfs temperaturen aan boven de 220 °C en bakpapier niet. Ga je dus grillen, dan is aluminiumfolie zelfs een betere optie. Ook groenten roosteren of kip of kalkoen braden kan prima.
Perkamentpapier, ook wel bakpapier genoemd, is een gebroken wit, dik, antiaanbak- en hittebestendig papier dat is gecoat met siliconen. Het is ontworpen om hoge temperaturen te weerstaan, waardoor het ideaal is voor gebruik bij het bakken en braden.
Wanneer je bakpapier op de juiste manier gebruikt komen de stoffen maar erg beperkt je lichaam binnen. Veilig gebruik houd hierbij in dat je het velletje maar éénmalig gebruikt. Bakpapier in de oven laten liggen voor de volgende maaltijd is dus geen goed idee.