De gemarineerde rijst heet shari, rauwe vis heet sashimi. Nu kan dus gelijk het misverstand uit de weg worden geruimd dat sushi altijd uit een combinatie van rijst en rauwe vis bestaat. Er zijn varianten met gekookte vis (krab, garnaal, inktvis) of vegetarische lekkernijen als nigiri tamago met omelet.
Maar let op. Maak weloverwogen een keuze uit de soorten sushi. Als je zwanger bent kun je beter geen rauwe vis eten. Dus laat de sashimi van rauwe zalm en rauwe tonijn liever liggen, net zoals de maki en nigiri met rauwe vis.
In sushi wordt het meest rauwe zalm en tonijn gebruikt. (Uit de bron:) Voor de vis wil ik je aanraden een goede visboer te zoeken voor mooie rauwe vis. Rauwe zalm en tonijn zijn de meest gebruikte en ook meest gangbare soorten vis om te verwerken in de sushi.
Sushi (Hiragana: すし, Kanji: 寿司, 鮨) is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst (鮨飯, sushi-meshi) en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd.
Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Sashimi is een gerecht van dungesneden rauwe vis, geserveerd in porties van rond de vijf plakjes of stukjes.
De versheid van je rauwe zalm kun je controleren door eraan te ruiken. Ruikt de vis zuur of wel héél sterk naar vis? Dan kun je beter op zoek naar een ander stuk.
Kun je zalm uit de supermarkt gebruiken voor sushi? Geen zorgen sushi -eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Schaal en schelpdieren
Vermijd liever rauwe kreeft, garnalen, gamba's, scampi, krab, rivierkreeftjes, mosselen, oesters, coquilles (sint-jakobsschelpen) en kokkels. Zijn de schaal- en schelpdieren goed verhit, zoals in paella, dan kun je ze wel eten.
Er zijn namelijk bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
Als je zwanger bent kun je beter geen rauwe vis eten. Dus laat de sashimi van rauwe zalm en rauwe tonijn liever liggen, net zoals de maki en nigiri met rauwe vis. De rauwe vis kan namelijk de listeria-bacterie bevatten <link naar pagina listeriose>.
Dat groene spul bij je afhaal-sushi? Wasabi, denk je, maar waarschijnlijk zit je al je hele leven nep-wasabi te eten. De echte wasabi is heel exclusief, lange tijd was dat alleen in Japan verkrijgbaar. En onze groene nep noemen ze daar 'westerse wasabi'.
Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Tonijn kun je bakken als steak (niet te lang, dan wordt-ie taai) maar ook rauw eten als sushi.
Gerechten gemaakt van rauwe vis behoren tot de traditie in vele culturen. Denk bijvoorbeeld aan sashimi, een Japans gerecht met dungesneden rauwe zalmfilet.
Vis kan ook rauw worden gegeten, zoals in sushi. Het is dan wel belangrijk dat hij goed vers is. Bij hele vis is het belangrijk de ingewanden te verwijderen. Meestal kun je de vis ook laten schoonmaken door de verkoper.
Nochtans is enige voorzichtigheid geboden. Rauwe vis en rauwe schelp- en schaaldieren kunnen namelijk besmet zijn met ziekmakende bacteriën (zoals de listeriabacterie en de salmonellabacterie), virussen (zoals hepatitis A en B, rotavirus, Norwalkvirus) of met gevaarlijke parasieten (zoals de haringworm Anisakis).
Simpel maar lekker | Sashimi
Het is een eenvoudige manier van klaarmaken van rauwe vis die met een zeer scherp mes in dunne plakjes wordt gesneden. De populairste sashimi's zijn zalm en tonijn. Het gerecht wordt vaak geserveerd met een garnering van zeewier of salade, en wordt opgediend met sojasaus en wasabi.
Technisch gezien is sashimi geen sushi, juist omdat er geen sushirijst aan te pas komt. Sashimi is echter een manier om rauwe vis te bereiden. Zo worden er flinterdunne plakjes van de vis gesneden met een zeer scherp mes. De sashimi eet je ook met sojasaus en wasabi.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Een sushi met zowel vis als groenten is een gezonde en bewuste keuze. Daarnaast bevatten sommige rollen, zoals de California roll, avocado. Dit is een perfecte bron van goede vetten. Vergeet ook vooral niet om lekker wasabi en gember bij je sushi te eten.