Voor het naar bed gaan, is het handig om een warme douche te nemen. Dan gaan de bloedvaten in de huid openstaan en kan je je interne warmte afvoeren. Geen koude douche dus, want dan vernauwen die bloedvaten juist.
Ook laat in de avond is een koude douche niet de beste optie. Door de energieboost die je ervan krijgt kan het zijn dat je minder goed slaapt als je nog laat onder de koude straal hebt gestaan. Als je koud wilt gaan douchen, kan je dit dan ook het beste zo vroeg mogelijk op de dag doen.
Nadelen van koud douchen
Het nemen van een koude douche kan stress op het lichaam veroorzaken. Het lichaam moet zich namelijk aanpassen aan de veranderende temperatuur, wat de stresshormonen verhoogt. Dit kan leiden tot vermoeidheid en een verhoogde kans op ziekte.
Daaruit bleek dat een warme douche of een warm bad voor het slapengaan de slaap verbetert. Mensen die een warme douche nemen, vallen zo'n zeventien minuten eerder in slaap dan mensen die dat niet doen. Die doen er gemiddeld 25 minuten over. Het effect is het sterkst als u dit één tot twee uur voor het slapengaan doet.
In principe is koud douchen niet gevaarlijk, tenzij je hartproblemen hebt. Overleg dan altijd eerst even met je (huis)arts voordat je gaat experimenteren met koud douchen. Wanneer je hartproblemen hebt, kan de 'klap' die de koude douche je geeft, gevaarlijk zijn.
De koude douche:
Start met een warme douche en sluit af met 30 seconden koud te douchen. Bouw geleidelijk op tot 1 minuut. Doe dit minimaal 30 dagen achter elkaar. Een keer is geen keer.
Warm water kan je huid uitdrogen. Koud douchen is daarom de beste manier om je huid gezond te houden. Je krijgt er ook een frisse blos van op je gezicht. Koud afdouchen zorgt er ook voor dat je haarschubben sluiten na het wassen.
Dermatoloog Mona Gohara vertelt dat het beter voor je huid is om 's avonds te douchen. 's Nachts is namelijk het moment voor je huid om te herstellen, net zoals dat jij je beter voelt na een nachtje goed geslapen te hebben.
Een koude douche neemt je stress weg
Er zijn verschillende manieren om het vakantiegevoel vast te houden op werk, maar het nemen van een koude douche kan ook zeker helpen in het verminderen van stress. Hoe? Met een koude douche zet je je lichaam elke dag een beetje onder stress.
Als je je afvraagt hoe je een koude douche moet nemen, zie het dan als iets waar je rustig aan begint. Begin met het langzaam verlagen van de temperatuur naar een koelere stand na een warme douche.Blijf de temperatuur verlagen tot een niveau van koude dat oncomfortabel aanvoelt.
Bij een koude douche of winterduik komen in een keer veel gelukshormonen vrij, zoals endorfine. Daarnaast kan je met een frisse duik vet verbranden. Kou stimuleert namelijk je stofwisseling en activeert je bruine vet. Dit bruine vet verbrandt je schadelijke witte vet, waardoor je af kunt vallen.
Koud water helpt je om de huid weer te hydrateren en de poriën te sluiten. Dit kan helpen om acne te verminderen en geeft je huis een gezonde glow. Daarnaast zorgt koud water ervoor dat de haarschubben sluiten, waarvoor het haar er gladder en glanzender uitziet.
Een koude douche zet je meteen 'aan' of op 'scherp'! Uit onderzoek blijkt dat een koude douche of ijsbad een verhoogde hartslag, hogere bloeddruk en snellere ademhaling tot gevolg heeft (1). Dé ingrediënten voor een verhoogde alertheid!
Het nemen van een koude of een warm douche is meer dan alleen een dagelijks hygiënisch ritueel. Het kan zowel 's ochtends een oppepper zijn om de dag goed te beginnen, als 's avonds een ontspannend moment om de dag af te sluiten.
Gedurende de dag wordt uw huid namelijk vuil door luchtvervuiling, transpiratie, talg en bacteriën. Ook voor het verwijderen van make-up, is de avond een goed moment om uzelf te wassen. Door de stoom van de douche openen de poriën zich, waardoor u de huid dieper kan reinigen.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
koud douchen na een workout
Uit een onderzoek uit 2014 bleek dat een onderdompeling in koud water niet alleen eventuele pijn en ontstekingen in het lichaam kan verlichten, maar ook vrijwel elk systeem in je lichaam een verkwikkende boost kan geven.
Je hebt een verbeterde bloedcirculatie en een lagere bloeddruk. Ook je hart- en vaatstelsel hebben baat bij koud douchen.
Een koude douche nemen heeft natuurlijk een verkoelend effect op je lichaam. 8. Verhoogt het testosteronniveau. Blijkbaar verlagen koude douches de temperatuur van het scrotum, waardoor een optimale productie van sperma en testosteron mogelijk wordt.
Tegen het einde van de slaapcyclus stijgt onze lichaamstemperatuur en door het vrijkomen van hormonen als cortisol en serotonine, voelen we ons wakkerder en alerter.” Het gevolg van deze fysiologische veranderingen is dat we ons bij het wakker worden comfortabeler kunnen voelen en dus lekkerder in bed liggen.
Afkoeling. Wanneer je de douche uitkomt, zal je lichaam opwarmen, waardoor je je alerter en creatiever zult voelen. Maar naarmate het later wordt, zal je lichaam zichzelf automatisch gaan afkoelen om zich klaar te maken voor rust. Hierdoor zal je gaan ontspannen en val je makkelijk in slaap als je je bedje induikt.
Toch raden dermatologen aan om van douchen geen dagelijkse routine te maken. Elke dag douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid. Warm douchen droogt je opperste huidlaag uit en daardoor kunnen slechte bacteriën een stuk makkelijker je huid binnendringen.
Het nemen van een koud bad na een intensieve training heeft voordelen voor je gezondheid. Daarom worden ijsbaden steeds populairder bij sporters. Het vermindert spierpijn, ontstekingen in de spieren en spierbeschadigingen. Daarnaast voel je je na een koud bad minder vermoeid.
Een bibberkoude douche van 10 minuten heeft hetzelfde effect als een fiets-workout van 1 uur. Blootstelling aan kou bevordert bovendien de aanmaak van 'bruin vetweefsel', het 'goede' vet dat energie en 'slecht' wit vet snel verbrandt en helpt ons warm te houden. Het is beter voor je huid en haar.
Korter douchen om te bezuinigen: 'Een maand lang zonder douche is voor de huid ook niet erg' Nu de energierekeningen stijgen, douchen mensen veel korter, kouder of minder vaak. Meer dan zeventig procent van de Nederlanders geeft aan eerder onder de waterstraal vandaan te stappen, blijkt uit onderzoek.