Hedera grond & voeding De Hedera is van nature erg sterk en groeit vooral goed wanneer hij geplant wordt in een voedselrijke grond. Gebruik bijvoorbeeld Pokon Tuinplanten Grond. Deze potgrond bevat voldoende voeding voor jouw Hedera voor 6 tot 8 weken. Daarna kun je Pokon Plantenvoeding of voedingskegels gebruiken.
Koemestkorrels de ideale mest voor Klimop
Strooien en dan inharken. De korrels vallen dan snel uiteen en de voedingsstoffen zijn dan snel beschikbaar voor de hedera planten.
Om de klimop zo gezond mogelijk te houden doe je er goed aan deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes hiervoor zijn in april (na de vorst) en in augustus. Hiervoor is speciale hedera meststof verkrijgbaar.
Als je de plant teveel water of mest geeft, heeft dit zeker nadelige gevolgen voor de groei van je hedera. Bij teveel mest overbelast je de wortels, waardoor de plant de voeding niet kan verwerken. Als je de klimop bovendien te vaak water geeft, gaan de wortels niet dieper in de grond op zoek naar water.
Om klimop zo gezond mogelijk te houden, is het raadzaam deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes voor bemesting zijn april (na de vorst) en augustus. Hiervoor is speciale hedera-meststof verkrijgbaar. Bij bemesting is het belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken.
Eén zak is goed voor 10 strekkende meter hedera en zorgt voor een perfect resultaat. Strooi de mest gelijkmatig uit rond de plant.Verdeel de mest door de bovenste laag van de grond.Geef water om de werking van de voeding direct op gang te brengen.
Als de bladeren bruine of gele randen/vlekken krijgen, of zelfs uitvallen, dan is dit vaak een teken van te veel water.
Wanneer begint hedera te groeien? In maart krijgt de hedera nieuwe bladknoppen.In april of mei komen uit deze knoppen nieuwe bladeren. De precieze tijd is afhankelijk van het weer.
Hedera hibernica is de bekende snelgroeiende klimop, hij wordt veel gebruikt tegen gaaselementen, schuttingen, etc. Het is een wintergroene klimplant, maar kan ook als bodembedekker worden gebruik. De Hedera is geschikt voor zowel de zon als in de schaduw en groeit in iedere grondsoort.
Op gras is advies 3 x per jaar te strooien 1e feb-apr 2e juni-aug 3e sept-nov. Wilt u koemestkorrel bij planten strooien kan dat ook natuurlijk 1 handjes vol per plant. Bij haagplanten is advies om 1 zak 10 kg per 10-15 meter te strooien.
Klimop is een groenblijvende, houtige klimplant die bij voorkeur groeit op zwak zure tot kalkrijke, matig droge tot matig vochtige gronden. De soort is schaduwminnend, maar kan ook in lichtrijke omstandigheden best lange tijd overleven.
Veelgestelde vragen over Klimop gaat dood
Bruine bladeren kunnen duiden op verschillende problemen, zoals te veel of te weinig water, ongeschikte bodemgesteldheid, onvoldoende licht of ziekten en plagen.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.
Als de klimop niet voldoende hoogte kan krijgen bloeit de plant niet ongeacht de ouderdom. Klimop heeft blijkbaar een ingebouwde hoogtemeter. Maar als de plant bloeit doet ze dat op speciale stengels zonder hechtwortels.
De plantdiepte is net zo hoog als de hoogte van de pot waarin de hedera of klimop gekweekt is. Vervolgens drukt u de hedera plant stevig aan in de grond. De grond die uit het plantgat is gekomen kunt u weer gebruiken om de hedera plant af te dekken in het plantgat. Heeft u niet voldoende grond, vul dit dan aan.
Tevens wordt klimop vaak ingezet als bodembedekker. Hedera kan wel 400 jaar oud worden een stamomtrek van 1 meter halen.
Hoe klimop snoeien? Bij de voorjaarssnoei mag de klimop gerust een stuk worden teruggesnoeid. Dat kan zelfs tot zo'n 30 cm boven de grond. Het ziet er dan even wat minder mooi uit, maar omdat de klimop zo snel groeit is er weer snel een mooie dichte groene struik of haag.
In principe kan je de klimop het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest. Het beste kan je een klimop twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Doe dit bijvoorbeeld in mei en in september. Zo heeft de plant steeds voldoende hersteltijd en krijg je een mooie groene haag.
Maak een gat dat ongeveer 5 tot 10 centimeter dieper en breder is dan de maat van de pot. Plant je een haag dan graaf je een sleuf die hieraan voldoet. Zorg er bij arme grond voor dat je een laagje koemestkorrels in het gat strooit. Dit is ook belangrijk wanneer de hedera die je gaat planten een andere plant vervangt.
Hedera stelt niet veel eisen aan zijn standplaats en groeit in elke normale tuingrond die goed doorlatend is. Een kalkhoudende grond heeft de voorkeur, probeer in zure grond liever Hedera colchica. De klimop als kamerplant kan in de halfschaduw of schaduw groeien.
Zoals we al eerder schreven, is klimop geen veeleisende plant en groeit ze zowel in de schaduw als in de zon. Op heel zure grond zal klimop niet goed gedijen. Bij klei en leemgrond voeg je best wat compost toe. Let er ook op dat de planten niet constant in het water blijven staan.
Je hoeft de Hedera Hibernica niet per se in de tuin de planten. Je kunt ook kiezen voor een plantenbak! Onze klant heeft hier gekozen voor een polyester plantenbak. Je kunt ook kiezen voor een (hard)houten plantenbak.
- Belangrijk is dat de Klimop bij een onderhoudsbeurt wel wat blad behoudt en goed water krijgt. - Daarnaast raden we aan te snoeien als er geen volle zon op die kant van de klimop staat. - Eén tot twee keer per jaar bemesting geven stimuleert een goede groei.