Verschuiven van bedtijd bij ingaan wintertijd In het geval van wintertijd breng je je kind ter voorbereiding juist later naar bed. Drie dagen voor de klok verzet wordt stop je hem om 19.45 uur in. Dit verleng je iedere avond met een kwartier. Zo zit je kleine meteen in het juiste ritme als de wintertijd is ingegaan.
Het is gunstig voor de volksgezondheid als we in Nederland het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) instellen. In deze tijdinstelling komt de zon vroeger op, en dit sluit beter aan bij het bioritme van de mens. Dit blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek van het RIVM.
Nadelen van de wintertijd
Vermoeid, lusteloos, depressief, prikkelbaar, concentratieproblemen, een toegenomen zin in zoetigheden, gewichtstoename, overdreven eten en veel slapen. Het zouden symptomen kunnen zijn van de zogenaamde winter blues.
Het in oktober teruggaan naar wintertijd (of dus 'standaardtijd') kan gevolgen hebben voor je lichaam. Je lichaam heeft zelf namelijk ook een ritme. Door het verzetten van de klok kan dit bioritme verstoord worden. Je kunt de verstoring vergelijken met een mini-jetlag.
Een aardig ezelsbruggetje is: je wint-er-tijd mee als de wintertijd ingaat, immers de klok gaat om 03.00 uur een uur terug naar 02.00 uur. In het laatste weekend van maart 2023 gaat de zomertijd weer in. Ook daar is een ezelsbruggetje voor: vóórjaar betekent klok vóóruit.
Mini jetlag
Veel mensen merken de eerste dagen tot weken na het verzetten van de klok symptomen van een (mini)jetlag. Je voelt je vermoeider, slaperiger, minder alert. Je hebt moeite met in slaap vallen en op tijd opstaan. Je biologische klok moet zich aanpassen aan de nieuwe tijd.
Het effect van de zomertijd op je gezondheid
Maar ook kleine, eenmalige verschuivingen in ons ritme kunnen grote gevolgen hebben voor onze gezondheid. Een studie van de University of Michigan (VS) liet zien dat op de maandag na de ingang van de zomertijd er bijna een kwart meer hartaanvallen worden gemeld.
Een uur vooruit of terug in de tijd
Met de overgang naar de zomertijd gaat de klok een uur vooruit en met ingang van de wintertijd een uur terug. Vaak is het ritme daardoor even zoek en hebben kinderen net als wij een paar dagen nodig om te wennen.
De kortere dagen en langere nachten van de herfst en winter kunnen onze interne klok verstoren. Dit ritme regelt onze slaap-waakcyclus en wordt beïnvloed door licht. Er is minder daglicht en je komt simpelweg minder buiten.
Het was in deze periode elk jaar het hele jaar wintertijd (oftewel: standaardtijd). Lees hier wat wintertijd in augustus betekent. In 1977 werd zomertijd weer ingevoerd. De reden was de oliecrisis en het idee dat met het herintroduceren van het klok verzetten energie werd bespaard.
9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
De term 'wintertijd' is ontstaan nadat de 'zomertijd' is ingevoerd. Als we de klok verzetten naar wintertijd, krijgen we een uurtje extra slaap, is het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker.
Tegenwoordig hanteren we in Nederland twee tijden: de zomer- en wintertijd. De wintertijd is echter onze échte tijd. De zomertijd is in 1977 ingevoerd. De reden hiervoor was economisch van aard.
Jetlag symptomen
De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid en slapeloosheid. Je hebt het gevoel moe en futloos te zijn, maar je kan niet slapen. Ook je eetlust verdwijnt, je bent (manisch) depressief, snel prikkelbaar, voelt je misselijk en duizelig en hebt last van hoofdpijn.
Voordelen van de klok verzetten
Ondanks dat mensen ervan balen dat ze weer aan de nieuwe tijd moeten wennen, kent de zomertijd ook voordelen. In de maanden maart tot en met oktober maken we optimaal gebruik van het daglicht. Ook is de zomertijd goed voor het milieu, doordat we energie besparen.
De eerste serieuze suggestie voor het instellen van een tijd die afweek van de wintertijd of standaardtijd kwam in 1895 van George Hudson. Deze gerenommeerde Nieuw-Zeelandse entomoloog stelde voor om de klok in de zomer twee uur vooruit te zetten. Zo zou er na werk meer tijd overblijven om op insecten te jagen.
Het meest voor de hand liggende voordeel van de zomertijd is dat het door de zomertijd 's avonds langer licht blijft. Ook zouden huishoudens daardoor 's avonds minder stroom verbruiken omdat er pas later verlichting nodig is.
Een enquête van de American Academy of Sleep Medicine liet zien dat 34 procent van de ondervraagde in de winter langer slaapt dan in andere seizoenen. Hoe korter de dagen worden, hoe langer mensen slapen is de conclusie. Je lichaam kan de extra slaap goed gebruiken.
Houd de volgende vuistregel aan: als je uitslaapt, doe het dan maximaal negentig minuten. Negentig minuten is namelijk de gemiddelde tijd van één slaapcyclus. Deze verschuiving kan je lichaam prima herstellen. Als je dan de volgende dag op tijd naar bed wil gaan, zal dat geen probleem zijn.
Er zijn verschillende redenen om de klok niet meer te verzetten, maar de twee meest impactvolle gaan vooral om energie en productiviteit. Energie: Oorspronkelijk was het invoeren van zomer- en winteruur te wijten aan energie. De redenering was dat meer daglicht ging leiden tot een lager energieverbruik.