De fist bump komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Je balt je hand tot een vuist en je slaat de kneukels tegen elkaar. First lady Michelle Obama groet op die manier zelfs haar echtgenoot Barack.
Voor een Amerikaan is de vraag hoe het met je gaat niet meer dan een beleefde begroeting. Het betekent in feite gewoon 'hallo'. Je kunt dus ook gewoon 'hi, how's it going' terug zeggen en verdergaan met je dag.
De meest respectvolle begroetingen zijn formele begroetingen zoals 'hello' of iets tijdsgebonden als 'good morning' of 'good evening'.
'Hoi', 'Hallo' en 'Goedendag' kan de hele dag door. Andere begroetingen gebruik je juist alleen in de ochtend, middag of avond. Ook is er soms een verschil tussen een formele en informele begroeting. De formele begroeting gebruik je bij zakelijke contacten, mensen die je niet kent of personen die wat ouder zijn.
“In Nederland kussen we standaard drie keer - link, rechts, links, want anders mondt het uit in een botsing. Maar dat roept steeds meer weerstand op, vooral bij jongeren. Die geven liever één zoen op de wang, of alleen een hug.” Oké, maar hoe hoort het? “Ik denk dat ik over tien jaar een ander advies moet geven dan nu.
Tegenwoordig gebruiken niet alleen scheepslui 'hoi': je hoort het woord voorbijkomen in allerlei rangen en standen. Kleine kinderen zeggen het, maar ook bejaarden. Nederlanders zeggen het, maar ook Surinamers. 'Hoi' kan gebruikt worden als begroeting, maar ook als een vorm van doei zeggen.
Kus. De kus of zoen, al of niet in combinatie met een omarming, geeft men als men elkaar goed kent en is vaak slechts voorbehouden aan intimi. Wel gebruikelijk als groet is het geven van twee of drie zoenen op de wang (of "in de lucht"), afwisselend links en rechts.
Begroeten. Wanneer de Chinezen elkaar begroeten geven ze elkaar een hand waarbij ze toch een klein beetje naar voren buigen. Een handkus bij een eerste ontmoeten van een Chinese dame is een absolute NO-go volgens de Chinese etiquette. Ook mensen die elkaar vaker hebben gezien zullen een hand geven of gedag wuiven.
Hallo. 'Hallo' hoor je vaak en overal, ook op de werkvloer in Duitsland. Vooral als men elkaar goed kent. Ook in e-mails wordt 'hallo' gebruikt.
-hallo. EN: -Hello. -Hello, there.
Very well, thank you.
In Amerika is Engels de officiële voertaal. Het alfabet is gelijk aan dat van Nederland, al worden sommige letters en klemtonen anders uitgesproken. Omdat Amerika groot is en uit 50 verschillende staten bestaat, kunt u tijdens uw reis ook andere talen horen, zoals Spaans, Chinees of Frans.
Amerikanen zijn van nature beleefd en lachend. Wees dus niet verbaasd als vreemden je benaderen om hallo te zeggen, te vragen hoe het met je gaat of om je te complimenteren met de outfit die je draagt. Dit zijn puur beleefde zinnen, dus pas op voor misverstanden, misschien willen ze zich niet verder met u inlaten.
Japanners zullen elkaar bij het begroeten nooit een hand geven.Zij maken een buiging, waarbij er heel exact gekeken wordt dat de laagste in rang ook de diepste buiging maakt. Als buitenlander hoeft men zich hier niet aan te houden, of men doet niets of men volstaat met een lichte buiging.
De Thai begroeten elkaar met een ?wai?.Hierbij leggen zij hun handen tegen elkaar, met de vingers naar boven wijzend, en maken dan een hoofdbuiging. Er gaat een heel ritueel achter schuil met sociaal-culturele regels die heel nauw luisteren.
Een Chinese Jaartitel (nian hao of nianhao) is de naam die een Chinese keizer van tevoren aan zijn regeerperiode gaf en kan worden beschouwd als een slogan of als een motto. De jaartitel bestond meestal uit twee karakters en had altijd een positieve betekenis.
Het begroeten is erg belangrijk in de Ethiopische cultuur. Men groet elkaar door de handen te schudden, elkaar op beide wangen te kussen of een omhelzing waarbij de schouders elkaar raken. Het was zo aandoenlijk om te zien hoe deze 2 kinderen elkaar begroeten.
'hoi' is het meest gebruikte woord, en het komt in Nederland veel vaker komt dan in Vlaanderen. 'hallo' staat op de tweede plaats, met een meer evenwichtige verdeling tussen Nederland en Vlaanderen. 'hai' komt vaak voor in Nederland, en zo goed als niet in Vlaanderen.
Als de gesprekspartners elkaar niet kennen, raad ik toch een formele variant aan: 'Tot ziens', 'Da-ag' of 'Prettige dag'. Mensen die elkaar kennen kunnen alles zeggen wat in hun hoofd opkomt: 'Doei' of 'Doeg', 'Werk ze', 'De mazzel', 'De ballen' of dat soort kreten.
In het Turks is hallo 'merhaba'. 'Selamun Aleykum' kun je ook zeggen.
Belgen en Nederlanders geven één kus op de wang of drie kussen. In Wallonië geven ook mannen elkaar een kus, in Vlaanderen geven mannelijke vrienden sneller een hand. Ga je meer naar het Zuiden dan zie je dat Spanjaarden en Portugezen elkaar twee kussen geven.