Slot. In het slot herhaal je de belangrijkste zaken in een samenvatting, geef je een conclusie, roep je mensen op iets te doen of geef je je mening.
In het slot is vaak te zien met welk doel de schrijver de tekst heeft geschreven. Welke tekstdoelen er allemaal zijn, lees je in het artikel Tekstdoelen.
Een correcte, zakelijke groet hoeft niet overdreven formeel te zijn. De meest gebruikelijke slotgroet is: Met vriendelijke groet(en). Te formeel is een slotgroet als: Hoogachtend, of Met hoogachting.
Uw antwoord zie ik graag tegemoet. Ik vertrouw erop u voldoende te hebben geïnformeerd. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met mij op.
Slot (Staart)
Dit doe je door een slot te schrijven met een korte samenvatting van je verhaal, een sterke conclusie en een goede uitsmijter. In de korte samenvatting noem je nog één keer kort wat jouw argumenten ook alweer waren. Dit kan je doen door de labels die je ze hebt gegeven opnieuw te noemen.
De afsluiting
Tot slot schrijf je wat je verwacht van iemand na het lezen van de e-mail of – als dat niet nodig is – sluit je je bericht vriendelijk af. Manieren om aan te geven wat je van iemand verwacht: Graag ontvang ik uw reactie voor het einde van deze week.
In het slot trekt de schrijver een conclusie of een korte samenvatting. Een schrijver brengt samenhang aan in zijn tekst. Dat doet hij door tekstverbanden of tekstrelaties aan te brengen tussen woorden, zinnen en alinea's. Op het examen kan bijvoorbeeld gevraagd worden wat twee alinea's met elkaar te maken hebben.
Want het slot kan alléén een ART-keurmerk krijgen als het, na een uitvoerige test, voldoet aan een aantal belangrijke voorwaarden. De onafhankelijke Stichting ART zorgt hiervoor. Daarbij hebben onder meer de ANWB, verzekeraars, politie, BOVAG en SKG-IKOB een belangrijke rol.
Tekststructuren: deel 1. In klas 1 heb je geleerd dat een tekst altijd bestaat uit een inleiding, middenstuk en slot. Dit is de basis van elke tekst. Schrijvers kunnen op verschillende manieren invulling geven aan de basisstructuur, waardoor verschillende tekststructuren mogelijk zijn.
Drie onderdelen in een tekst
Of het nu een brief, artikel of e-mail is, een tekst bestaat altijd uit drie onderdelen: een inleiding, een kern en een slot. Een tekst waarin je deze drie onderdelen niet snel kunt terugvinden, is meestal niet goed. De inleiding trekt de aandacht van de lezer.
Een informele brief sluit je af met 'Met vriendelijke groet(en)', zeker als je begint met 'Beste'.
Geef duidelijk aan wanneer u een reactie verwacht. Indien u bij geen gehoor verder stappen wilt ondernemen geeft u dit ook aan in de brief. Sluit verder op een beleefde manier af, denk hierbij aan 'Hoogachtend' of met 'Hartelijke groeten'.
De tips voor een goede slotzin op een rijtje
De laatste zin moet iets toevoegen aan je verhaal. Met de slotzin probeer je de lezer aan te zetten tot actie. Zorg er wel voor dat het geen commerciële of reclameachtige zin is. Er moet een balans zijn tussen zelfverzekerdheid en bescheidenheid.
Een mooie formule voor een goede slotzin is om terug te grijpen op de aandachtstrekker van het begin van je betoog. We noemen dit een cirkelrede: dit stijlmiddel maakt het betoog tot een afgerond geheel. Een ander stijlmiddel is om een boodschap, wens of laatste zin krachtig uit te spreken als drieslag.
Een uitsmijter is een pakkende conclusie of slotzin van een tekst of reclame-uiting. Het doel van de uitsmijter is om de tekst samen te vatten en de lezer aan te zetten tot een bepaalde gedachte of handeling. Bij wervende teksten onderscheiden we drie verschillende fases: blikvanger, argumentatie en uitsmijter.
In een zakelijk bericht voor externe contacten is Met vriendelijke groet(en) erg gebruikelijk en in elk geval beter dan de formele slotgroet Hoogachtend. In vervolgcorrespondentie kan de slotgroet wat informeler worden, bijvoorbeeld Groeten of Groet.
Ik zie uw reactie graag tegemoet.Uw rapport zie ik met belangstelling tegemoet.Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.Wij hopen spoedig iets van u te vernemen.
Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Graag zie ik uw reactie (spoedig) tegemoet. Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.