Een MAGIE doel is: meetbaar, acceptabel, gecommuniceerd, inspirerend en engagerend. Ze zijn zo gecommuniceerd dat mensen zich identificeren met de doelstellingen. Het is duidelijk wat de voordelen ervan zijn en welke waarden ermee gediend worden.
Een MAGIE-doel is: meetbaar, acceptabel, gecommuniceerd, inspirerend en engagerend. MAGIE-doelen zijn afgeleid van de missie van de organisatie. Ze zijn zo geformuleerd dat medewerkers zich erin herkennen, duidelijk is wat de voordelen ervan zijn, duidelijk is welke waarden ermee gediend worden.
Er zijn drie soorten doelen: gedragsdoelen, prestatiedoelen en leerdoelen. Het meeste onderzoek is gedaan naar prestatiedoelen, doelen die betrekking hebben op gewenste resultaten. In de praktijk van leidinggeven wordt vaak gebruik gemaakt van een combinatie van gedragsdoelen en prestatiedoelen.
ER-doelen zijn doelen die een ideaal aangeven en waarvan moeilijk te bepalen valt of ze echt gehaald zijn.
Harde doelen zijn doelen die we kunnen tellen of meten. Zachte doelen daarentegen zijn doelen die we niet zondermeer kunnen meten, daar moet eerst een meetinstrument voor bedacht worden. Vaak gaat het dan om doelen die een ideaal aangeven waar men zich op kan richten.
Door duidelijke doelen te stellen weten werknemers wat de prioriteiten van de organisatie zijn. Werknemers kunnen zich het komende kwartaal of jaar beter focussen, en beter prioriteiten toekennen aan hun eigen projecten. Bovendien helpt het ze om hun eigen taken te zien als onderdeel van het grotere geheel.
Een SMART-geformuleerde doelstelling leidt tot een duidelijk en haalbaar actieplan waar voldoende draagvlak voor is, wat niet alleen handig is, maar ook jezelf en medewerkers kan motiveren. Bovendien weet je op de afgesproken datum ook daadwerkelijk of het doel behaald is, doordat dit meetbaar is.
Er zijn vier noodzakelijke ingrediënten om een sterk engagement te hebben: oprechte motivatie, zelf kunnen bepalen wat je gaat doen en hoe, weten hoe je de dingen moet aanpakken en het ook kunnen, en het gevoel dat je doelen je leven meer betekenis geven.
De beleidsdoelen geven aan wat je in de beleidsperiode (looptijd van je nota) wilt bereiken. Deze doelen zijn SMART geformuleerd. Als je er voor kiest de beleidsdoelen niet SMART te maken, licht je dat toe. SMART-doelen zijn Specifiek, Meetbaar, Aanwijsbaar, Realistisch en Tijdgebonden.
SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen met deze methode opstelt, worden ze duidelijk en concreet.
3 tips voor het schrijven van een geslaagde hulpvraag
1) Bedenk bij het schrijven het antwoord op de volgende vragen. Wie ben ik. Waarom heb ik hulp nodig en heb ik die hulp nodig voor mezelf of voor iemand anders. Hoe moet die hulp er dan uitzien en door wie moet die hulp (bij voorkeur) worden vervuld.
Kleine doelen helpen je om het grote doel in het gareel te houden. Je hebt een groot doel nodig om de richting te bepalen waarin jij je wilt ontwikkelen. Je hebt kleine doelen nodig om je leven stap voor stap in die richting te ontwikkelen.
Door het stellen van doelen weet je op ieder moment waar je staat. Door een begin- en een eindpunt vast te leggen bij het stellen van doelen, kan je je voortgang meten. Dit zorgt ervoor dat je op ieder moment weet waar je staat in je ontwikkeling en wat je nog moet doen om je doel te bereiken.
Hoe zal je weten dat je je doel aan het bereiken bent? Maak een zintuiglijk waarneembaar beeld van hoe het is als je je doel hebt behaald. Dit heeft een belangrijk effect: je kunt in de komende weken daadwerkelijk zien, horen en voelen dat het tijd is om dichterbij je doel te komen.
Bij persoonlijke ontwikkelingsdoelen gaat het om leerdoelen die je karakter, je vaardigheden en je capaciteiten verbeteren. Om aan de slag te kunnen gaan met persoonlijke ontwikkeling maak je ontwikkelingsdoelen en stel je een plan op met stappen die je gaat zetten om je doel te halen.
In plaats van een vaag doel, wordt het een concreet plan waarbij je precies weet wat je moet doen om het doel te behalen.
Je moet formuleren wat je wel wilt en je moet niet formuleren wat je niet wilt. Anders gezegd: formuleer wat je wilt bereiken en formuleer niet wat je wilt afleren. Een doel is dus niet om te stoppen met roken. Kortom: Een doel moet altijd gaan over wat je wél wilt en niet over wat je niet (meer) wilt.
Beleidsformulering (visievorming, beleidsvorming en besluitvorming): stellen van prioriteiten en het formuleren van de doelstellingen voor gemeentelijk beleid. Beleidsuitvoering (uitvoering): rolverdeling tussen gemeenten en partners, opstellen van uitvoeringsprogramma en monitoren van gekozen interventies.