het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs: v.w.o.; het omvat: atheneum, gymnasium, lyceum. 2. het algemeen voortgezet onderwijs, verdeeld in hoger (havo), middelbaar (mavo) en lager algemeen voortgezet onderwijs (lavo). 3.
HAVO (Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs) VWO (Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs), verdeeld in VWO-Atheneum en VWO-Gymnasium. In België ziet het middelbaar onderwijs er anders uit: ASO (Algemeen Secundair Onderwijs): Dit is vergelijkbaar met het Nederlandse VWO en biedt een breed algemeen vormend curriculum.
Het Atheneum in Vlaanderen
Een Atheneum is een school van het GO!- Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap voor algemeen secundair onderwijs (ASO, voorheen ook humaniora genoemd). Een Technisch Atheneum (TA) is een school voor technisch secundair onderwijs (TSO) en/of beroepssecundair onderwijs (BSO).
De meeste leerlingen die in Nederland naar het vmbo zouden gaan, gaan in België naar het beroeps secundair onderwijs (BSO) en doorlopen dan een traject, dat 6 jaar duurt. Deze 6 leerjaren zijn onderverdeeld in drie blokken van elk twee schooljaren. Dit noemt men de eerste, tweede en derde graad.
Ruim 85% van 25- tot 64-jarigen zijn midden- of hooggeschoold. In 2022 was 14,6% van de 25- tot 64-jarigen laaggeschoold, 38,7% middengeschoold en 46,7% hooggeschoold. Laaggeschoolden zijn personen zonder een einddiploma van het secundair onderwijs.
Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) bereidt leerlingen voor op een studie aan de universiteit. Het vwo duurt 6 jaar.
In het bso heb je: Het 7de leerjaar gericht op het hoger onderwijs bso (tot en met schooljaar 2022-2023 het naamloos leerjaar bso): om een diploma secundair onderwijs te behalen. In het aso, kso en tso behaal je je diploma secundair onderwijs na het 2de jaar van de 3de graad.
Een banaba is een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding van 60 studiepunten. Je kan een banaba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten.
Het diploma dat je in België haalt, is evenveel waard als in Nederland. Het hoger onderwijs in België staat goed aangeschreven. Wanneer je een diploma aan een Vlaamse universiteit hebt gehaald, staat deze zelfs hoger aangeschreven. Het staat namelijk goed op je cv wanneer je in het buitenland hebt gestudeerd.
Verschil tussen atheneum en gymnasium
Er is geen niveauverschil tussen atheneum en gymnasium. Echter, het enige verschil is dat je op het gymnasium extra vakken krijgt: klassieke culturele vorming, Latijn en Grieks. Op het gymnasium moet je ook in een van de twee klassieke talen eindexamen doen.
Als de basisschool zonder problemen is doorlopen, gaat je kind in het kalenderjaar waarin het 12 jaar wordt naar de middelbare school. Dit is opgedeeld in 3 niveaus: ASO (algemeen secundair onderwijs), TSO (technisch secundair onderwijs) of KSO (kunst secundair onderwijs) en BSO (beroeps secundair onderwijs).
De havo-opleiding duurt 5 jaar, het eindexamen omvat 6 vakken (waaronder in ieder geval Nederlands en een moderne vreemde taal) en geeft recht op toelating tot HBO-examens. De mavo-opleiding is vierjarig (de drie-jarige is in discrediet geraakt) en geeft recht op toelating tot MBO.
Het vwo bestaat uit twee opleidingen: het gymnasium en het atheneum. Beide opleidingen hebben hetzelfde niveau, duren allebei zes jaar en bereiden je voor op het wetenschappelijk onderwijs (WO), de universiteit. Het belangrijkste verschil tussen de twee opleidingen is dat je op het gymnasium Grieks en Latijn leert.
De verandering. Vroeger bestond de mulo, de mms en de hbs. Dit zijn de voorlopers van de vmbo, havo en het vwo.
Buitenschoolse opvang (bso) of naschoolse opvang (nso)
De bso kan vóór schooltijd plaatsvinden (dat wordt ook wel vso genoemd: voorschoolse opvang) maar in elk geval na schooltijd (nso: naschoolse opvang) en tijdens schoolvakanties.
Een graduaatsopleiding situeert zich op niveau 5, tussen secundair onderwijs (niveau 4) en professionele bachelor (niveau 6).
De graad van kandidaat is niet gelijkgeschakeld met de graad van bachelor. Een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie, dat u behaald hebt in een centrum voor volwassenenonderwijs (bv. graduaat, assistent in de psychologie, maatschappelijk assistent) is niet gelijkgeschakeld met een bachelor.
Hoger onderwijs is een opleidingsvorm die volgt op het voortgezet onderwijs (in Nederland) of secundair onderwijs (in Vlaanderen). Ze omvat het hoger beroepsonderwijs dat onderwezen wordt aan hogescholen, en wetenschappelijk onderwijs dat onderwezen wordt aan universiteiten.
Naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in het centrum van Brussel op maandag 16 oktober 2023, verhoogt het OCAD het dreigingsniveau voor Brussel naar niveau 4. Dit betekent dat de dreiging zeer ernstig en imminent is.
Er zijn geen specifieke regels over aso, bso of tso, al wordt in sommige richtingen wel een bepaalde voorkennis verwacht. Met een bso-diploma kan je slagen aan de universiteit, al is het een eerder uitzonderlijk parcours.
Een leerling volgt van zijn zesde tot en met zijn twaalfde levensjaar primair onderwijs op een basisschool. De lagere school bestaat uit zes leerjaren. In het laatste jaar haalt de leerling een getuigschrift basisonderwijs waarmee het naar het eerste leerjaar A van het secundair onderwijs gaat.
Het atheneum is één van de twee onderwijssoorten van het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo). Bij deze zesjarige opleiding wordt soms Grieks of Latijn als keuzevak aangeboden. De andere onderwijssoort in het vwo is het gymnasium.
Niveaus in het voortgezet onderwijs: vwo
Het vwo duurt zes jaar en bereidt leerlingen voor op een wetenschappelijke opleiding aan de universiteit. Deze onderwijssoort is dan ook het meest theoretisch. Het vwo bestaat uit twee richtingen: het atheneum en het gymnasium.
Iemand die eindexamen van een middelbare school gedaan heeft.