Dit oprekken is nodig omdat je kindje moet kunnen groeien. Een diastase zorgt voor extra ruimte voor je kindje. Je kan een diastase niet voorkomen.
Een diastase verdwijnt in de meeste gevallen binnen zes maanden na de bevalling weer vanzelf. Na de bevalling kun je zelf maandelijks je diastase checken om de voortgang in de gaten te houden. Mocht je klachten hebben of de voortgang stagneert, neem dan contact op met een geregistreerd bekkentherapeut.
Een diastase kan over de gehele lengte voorkomen. Door het wijken van de rechte buikspieren is de core vaak verslapt wat na de bevalling kan leiden tot rugklachten en bekkenbodemklachten. In veel gevallen herstelt het lichaam zich na 6 maanden, maar ook vaak genoeg houden de klachten aan.
Span je buikspieren aan en voel of je een opening in het midden van je onderbuik hebt, ergens tussen je schaambeen en ribbenkast. Als je tussen de rechte buikspieren een opening voelt die breder is dan twee vingers, heb je misschien rectus diastase.
Na de bevalling sluiten de rechte buikspieren zich niet onmiddellijk weer. Daar is tijd voor nodig. Hoe lang het duurt voordat je buikspieren weer netjes tegen elkaar aan liggen verschilt heel erg per persoon. Bij ongeveer 60 % van de jonge moeders is de diastase 6 maanden na de bevalling weer gesloten.
– Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken. – Zet je vingers dwars op de middellijn van je buik net boven en onder je navel. – Til voorzichtig je hoofd van de grond zodat je buikspieren zich aanspannen.
Een diastase op zichzelf is niet erg. De klachten die we in de praktijk vaak zien bij mensen met een diastase kunnen echter wel erg vervelend zijn. Zo kan er sprake zijn van: Een opgezette 'zwanger ogende' buik, waardoor mentaal ongemak.
Het kan tussen de 6 weken en 6 maanden duren voor het natuurlijke herstel zijn werk heeft gedaan. Bij sommige vrouwen vindt dit natuurlijke herstel onvoldoende plaats. Of er is bij activiteiten teveel druk en spanning op de buik waardoor de opening ook blijft bestaan. Net na je bevalling kan de diastase 2-4cm zijn.
Als je uitpuilingen van de buikwand ervaart, moet je deze laten controleren door een professional. Doe geen verdere oefening! Diastase kan altijd erger worden Ook als je er in het begin geen last van had, kunnen er door te zware en ongecontroleerde oefening altijd problemen ontstaan.
Na de bevalling krimpt de baarmoeder tot het niveau van de navel, wat verklaart waarom vrouwen gemiddeld 5 kilo bijna direct na de bevalling verliezen. 'Je hebt de baby, verliest bloed, vloeistoffen, vruchtwater,' legt Sarah B.
Diastase ontstaat wanneer de druk of trek op de rechte buikspieren groter is dan het tussenliggende weefsel aankan. Het jaar van de zwangerschap is bij uitstek zo'n moment. Door de hormonale veranderingen wordt de stevigheid van het bindweefsel minder.
Veel vrouwen eten tijdens de zwangerschap meer dan normaal, en tegelijkertijd bewegen ze vaak minder. Het resultaat: extra zwangerschapskilo's na de bevalling.
Leg uw vingers op de middenlijn van de buik. Til uw hoofd en uw schouders licht op, zodat u voelt dat uw buikspieren aanspannen. Als er een bult of juist een gleuf ontstaat in de middenlijn, dan is er sprake van rectus diastase. Ook bij het optillen van een been is de bolling vaak zichtbaar in het geval van diastase.
De plastisch chirurg meet tijdens het lichamelijk onderzoek de afstand tussen beide rechte buikspieren. De mate van diastase kan boven en onder de navel verschillen. Zo nodig krijgt u een echo van uw buik om ook op die manier de diastase te meten.
Door alle zwangerschapshormonen wordt het bindweefsel tussen je buikspieren soepeler. In combinatie met de druk van je groeiende buik kunnen de buikspieren tot wel 2,5 cm uit elkaar wijken. Dit is normaal en gebeurt bij iedere zwangere vrouw.
Deze diastase kan langs de gehele lijn optreden. Tijdens de zwangerschap kan deze lijn meerekken tot 2 à 2,5 cm. Daarna kan er een breukje optreden, die bij het voelen met de vinger meer dan die 2,5 cm breed is.
Door de groei van je baarmoeder ontstaat er druk op je buikspieren, waardoor ze uit elkaar wijken. Is de gleuf op jouw buik al voelbaar? In dat geval is het trainen van de rechte buikspieren niet meer aan te raden. De schuine buikspieren mag je gedurende je hele zwangerschap blijven trainen.
Leg je handen op je heupbotjes en plaats je vingers ernaast op het punt waar je buik wat zachter aanvoelt. Wanneer je je dwarse buikspieren aanspant voel je onder je vingers lichte spanning ontstaan. Alsof er een stuk stof strak wordt getrokken.
Er is geen wondermiddel waarmee je de slappe huid weer snel kan straktrekken. Door vet te verliezen of je buikspieren te trainen wordt je huid helaas niet strakker of gladder. Wel is de kans groot dat je buikhuid zich weer langzaam herstelt in de maanden na je bevalling. Dit kost tijd.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Het belangrijkste is om zoveel mogelijk suikers en verzadigde vetten te vermijden. Daarnaast is een goed gebalanceerd voedingspatroon gewenst, waarbij je voldoende vitamines binnenkrijgt door middel van fruit en groente. Hoewel dit niet veel nieuws is, zien we het hier toch vaak misgaan.
Uit onderzoek blijkt dat je in de eerste twee levensmaanden ongeveer 595 calorieën per dag verbrand met borstvoeding geven. Daarbij gaat het om vrouwen die exclusieve borstvoeding geven. In theorie zou je dan dus een halve gram per week kunnen afvallen.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen.