Hoewel Low Frost en No Frost allebei bijdragen aan betere vriesprestaties zijn er wel degelijk verschillen. Zo zorgt Low Frost voor minder ijsvorming in je diepvries, maar blijft handmatig ontdooien nog steeds nodig. No Frost vriezers blijven ijsvrij, waardoor je niet meer zelf hoeft te ontdooien.
De voordelen en nadelen van No Frost
Het grootse voordeel van No Frost is natuurlijk dat je nooit meer je koelkast of vriezer hoeft te ontdooien. Daarnaast heb je nooit meer last van vastgevroren lades of producten die aan elkaar vastgevroren zijn. Ook blijven etiketten goed leesbaar.
Het andere voordeel van grote diepvriezers is dat de meeste standaard geen ijsvorming hebben. No Frost, dus nooit meer dat tijdrovende ontdooien. Een zuinige koel-vriescombinatie verbruikt veel minder stroom dan een aparte koelkast en vriezer. Dat scheelt honderden euro's aan zowel elektriciteit als aanschaf!
De meeste moderne koelkasten zijn met een automatisch ontdooisysteem uitgerust. Het gros van de klassieke diepvriezers heeft echter nog een manuele ontdooiing. Bij het no-frost systeem wordt koude lucht geproduceerd in een ruimte gescheiden van koel- of vriesruimte, waarin zich de verdamper bevindt.
Bij een low frost vriezer hoeft ontdooien meestal maar 2 keer per jaar. Tenslotte zijn er nog de no frost vriezers. Deze hoef je in principe helemaal niet te ontdooien omdat een no frost vriezer zo is ontworpen dat er helemaal geen ijsvorming ontstaat.
Met een vriesinhoud van maar liefst 250 liter haal je met de Beko FNE290E24W een absolute vrieskampioen in huis. Deze Beko is als beste koop vrieskast uit de vergelijkingstest van de Belgische Consumentenbond gekomen.
Low Frost: MINDER ijs in de vriezer
Low Frost betekent dat er minder ijsvorming in het vriesgedeelte ontstaat dan bij een reguliere vriezer of vrieskist, waardoor je minder vaak de vriezer hoeft te ontdooien. Daarnaast gaat het ontdooien ook makkelijker en sneller, in verhouding met een regulier systeem.
De vriezer ontdooien hoeft niet te vaak te gebeuren, maar een keer per jaar is zeker aan te raden. De hoeveelheid ijs in de vriezer wordt anders steeds dikker aan de randen en de bovenkant, waardoor er minder opslagruimte is en uiteindelijk werkt het apparaat minder goed.
Diepvriezer. Een energiezuinige diepvrieskast verbruikt per jaar ongeveer 170 kWh, dat betekent een kostenpost van ongeveer € 40,-. Een wat oudere diepvriezer verbruikt echter veel meer energie. Een koelvriescombinatie met energielabel A verbruikt ongeveer 280 kWh per jaar (€ 60,-).
Vriezers gaan meestal piepen als de temperatuur in het apparaat te hoog oploopt, waardoor het niet meer mogelijk is om alle producten goed koud te houden.
Je vriezer staat dag en nacht aan daarom is het belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik. C klasse vriezers zijn momenteel de zuinigste die er zijn, G zijn de minst zuinige. A en B klasse vriezers zullen in de toekomst ontwikkeld worden.
De belangrijkste parameters die je in de gaten moet houden bij aankoop van een diepvriezer zijn het volume, uitgedrukt in liter, en de vrieskracht, uitgedrukt in kilogram per 24 uur. Hoe groot je diepvriezer precies moet zijn, hangt natuurlijk af van de grootte van je gezin. Per persoon moet je zo'n 50 liter voorzien.
Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten. Kies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++. Deze gebruikt zo'n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar.
Gemiddeld verbruik koelkast per uur
Het verbruik van een koelkast met energielabel D is: 0,31 kWh per dag / 24 uur = 0,013 kWh per uur en 310 Watt per dag / 24 uur = 12,92 Watt per dag.
Het is belangrijk om uw vriezer of diepvries regelmatig te ontdooien. Door het openen van de deur, ontstaat ijsvorming aan de wanden en het plafond van de vriezer of diepvries. Hierdoor heeft u minder opslagruimte. De vriezer werkt door ijsvorming niet optimaal en verbruikt meer energie.
Zet een pan of bakje met kokend water in de diepvriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden. Als de omgevingstemperatuur te laag of juist te hoog is, kan de temperatuur in het apparaat te ver oplopen en zorgen voor een hoog energieverbruik.
No frost. No frost is een techniek die het vocht uit de lucht van de vriezer en de koelkast haalt. Daardoor ontstaat in een vriezer met no frost geen vorst of ijs. Je hoeft hem dus niet te ontdooien.
Voor wat betreft de diepvriezer
De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang u de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven. Opgelet!
Wanneer deze weer op juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren terug in het apparaat. Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar. Heeft je koelkast een Low Frost functie? Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar.
Nieuwste NoFrost techniek
Deze nieuwe NoFrost technologie, NeoFrost, behaalt een stabiele en snellere koeling in zowel het koel- als vriesgedeelte. Fruit en groenten blijven langer vers, alsof ze net van het veld komen.