En je kunt een stukje appeltaart natuurlijk ook even een paar seconden als het ware opwarmen in de magnetron. Wil je een appeltaart bakken voor later, of wil je meerdere taarten bakken voor een verjaardag over enkele of meerdere dagen, dan kun je een appeltaart prima invriezen.
Ja hoor, dat kan
Die kun je ook van tevoren maken en hoef je alleen maar over de vulling te strooien.
Daarnaast wordt een appeltaart er ook lekkerder van. Ik bak mijn appeltaart het liefst een dag van tevoren. Na een dag is een appeltaart het lekkerst.
Door het deeg in de koelkast te bewaren of in te vriezen stolt de boter en wordt het deeg steviger en makkelijker om mee te werken. Ook handig dus wanneer je het deeg en de taart op dezelfde dag maakt, en het gewoon in één keer goed wilt doen. Deeg is 3 dagen in de koelkast houdbaar, en wel 3 maanden in de vriezer.
Wil je de appeltaart opwarmen? Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet de appeltaart er tien minuten in. Hij is dan weer lekker knapperig.
Verpakt in een taartdoos kan de appeltaart buiten de koelkast nog 1 tot 2 dagen goed blijven, in de koelkast kun je de appeltaart dan tot drie dagen bewaren. Wil je een taart langer bewaren dan is invriezen eigenlijk de enige optie. Je kunt de taart dan tot drie maanden bewaren.
Appeltaart bewaren kun je het beste als de taart eerst wordt ingepakt in huishoudfolie of aluminiumfolie, of natuurlijk in een taartstolp of taartdoos. En dan bewaar je de taart liever niet open in de koelkast, en eigenlijk ook niet in de warme kamer.
– Mijn appeltaart valt uit elkaar. Het kan zijn dat je deeg te droog is, voeg daarom wat meer roomboter toe. Druk de vulling ook goed aan en laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Het deeg is gaar, maar vulling is te nat.
Antwoord: Bewaar de appeltaart in de koelkast. Dan blijft de appeltaart drie dagen goed.
Een gekochte, een vers gebakken, of een ontdooide appeltaart kun je twee dagen bewaren in de koelkast. Een nog niet gebakken taart kun je het beste dezelfde dag nog invriezen of bakken. Buiten de koelkast kun je appeltaart een dag bewaren voordat de taart minder van smaak kan worden.
De taart is goed zodra de vulling stevig oogt, maar nog wel een beetje wiebelig is. Daarna haal je hem niet uit de oven, cheesecakes laat je afkoelen in de oven, met de deur op een kleine kier (bijvoorbeeld door er een pollepel tussen te steken).
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
Bak de taart 75 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden. Verwarm in een steelpan de jam, zodat er een vloeibaar mengsel ontstaat en bestrijk hiermee de appeltaart. Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de springvorm, laat de taart dan helemaal afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.
Smaken trekken goed door en de uiteindelijke koekjes (of taartbodems) krijgen een betere structuur. Hoe langer het deeg rust, hoe beter het resultaat. Ik mag zelf het deeg graag al een dag van tevoren maken. Zeker bij bijvoorbeeld speculaas of gingerbread koekjes, de smaak wordt dan zoveel lekkerder.
Laat het brooddeeg de hele nacht in de koelkast staan. Het aantal uur luistert niet heel nauw. Bij mij ligt het meestal tussen de 12 en 14 uur. Het deeg rijst gewoon door in de koelkast.
Ja, het is mogelijk om het rijsproces te vertragen door het deeg in de koelkast te bewaren. In de avond doe je alle voorbereidingen zoals het kneden en 1e en 2e rijs, daarna gaat het deeg de koelkast in en de volgende ochtend (of later) haal je het deeg er uit en geef je het nog een narijs en kan je het daarna bakken.
Laat de taart minstens 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Doe je dat eerder, dan heb je een grotere kans dat je taart kapot gaat. Laat hem daarna afkoelen op het rooster van je oven, dit is ideaal omdat de warmte aan de onderkant zo ook goed wegkan.
Een tweede keer invriezen kan wel, maar enkel onder bepaalde voorwaarden: Het voedsel moet in de koelkast ontdooid zijn. Dus zeker niet onder warm water of op het aanrecht van de keuken laten ontdooien want dan geef je bacteriën de ideale omgeving om zich te ontwikkelen en te vermenigvuldigen.
De meeste taarten en gebakjes kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren. Wanneer je het gebak buiten de koeling bewaard, gaan de kwaliteit en smaak snel achteruit. Vooral bij gebak met slagroom is dit het geval. Slagroomtaart kun je dus het beste op de dag zelf of de dag erna opeten.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Geen magnetron!
Ik krijg de vraag eigenlijk nooit, maar wil het toch even gezegd hebben: warm je baksels niet op in de magnetron. Ze worden misschien warm, maar het maakt ze niet lekkerder. Weg knapperig baksel, hallo zacht of zelfs zompig gebakje. Nee hoor, gewoon in de oven opwarmen dus.
Laat de appeltaart na het bakken goed afkoelen. Verpak de appeltaart luchtdicht. In de vriezer blijft de appeltaart ongeveer 2 maanden goed. Verwarm de ontdooide appeltaart voor het serveren in 5-10 minuten op in een voorverwarmde oven (160-180°C).