Een zelfgemaakte bouillon kun je goed afgedekt tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt hem natuurlijk ook invriezen: laat de bouillon dan nog verder inkoken tot hij licht stroperig is.Schenk hem in ijsblokvormpjes en zet ze in de diepvriezer. Perfect als basis voor saus of soep.
Hoe lang kun je bouillon bewaren? Bouillon kun je drie maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun je vers gemaakte bouillon nog twee dagen bewaren.
Je kan het in portiezakjes invriezen of in de koelkast in luchtdichte potten bewaren om klaar te hebben staan om mee te koken. Wanneer je bottenbouillon afkoelt wordt het dik en gelig, dit is normaal en een bevestiging dat je een goede bouillon hebt getrokken!
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
Zelf trekken is het best
Wat wél gezond is, is de zelfgemaakte variant die u trekt uit botten. “Als de beenderen lang trekken, kunnen ze interessante mineralen vrijgeven, zoals ijzer en zink. Deze zijn afkomstig uit het beenmerg. IJzer versterkt je weerstand en is ontstekingsremmend in lage concentraties.
Zelfgetrokken bouillons bevatten daarentegen veel gezonde stoffen ter ondersteuning van het imuunsysteem. Denk aan kippensoep, ook wel het Joodse penicilline genoemd, dat gegeven wordt bij griep of verkoudheid. Bij veel volkeren wordt bottenbouillon al eeuwen gebruikt voor het herstel van het spijsverteringskanaal.
Als je alleen op drinkbouillon leeft, zul je snel gaan afvallen. Maar het is absoluut niet gezond, het enige wat je binnen krijgt is water met zout, je zult heel snel flauw gaan vallen. Je verliest misschien wel wat vet, maar voornamelijk vocht (omdat je glycogeen voorraad in je spiere opraakt) en ook spieren.
Nog idealer: je bouillon invriezen in een muffintray of ijsblokjesvorm. Hiermee portioneer je meteen de vloeistof, zodat je elke keer slechts een béétje kunt ontdooien. Superhandig om bijvoorbeeld wat ingevroren runderbouillon aan een rode wijnsaus toe te voegen, of kippenbouillon aan een curry in je pan.
Bewaren. Een zelfgemaakte bouillon kun je goed afgedekt tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren.
Waarom is bone broth zo goed voor de gezondheid? Bottenbouillon bevat dus veel nuttige vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren. Eiwitten als gelatine en collageen leveren bijvoorbeeld een combinatie van belangrijke aminozuren die zorgen voor een aantal positieve effecten in ons lichaam.
Wat is het? Bottenbouillon is een doorzichtige, heldere vorm van soep en wordt gemaakt van jawel, botten. Meestal zijn dit de botjes van kip, maar ook andere dieren (rund, lam) kunnen er voor worden gebruikt. Wie geen vlees eet, maar wel vis, kan een bouillon trekken van visgraten.
Albert Heijn Krachtige bouil lon kip spant de kroon met 58%, gevolgd door de Maggi Groentebouillon met 57%. Met één portie – een kom van 250 ml – zit je met de kippen bouillon van AH al bijna aan de helft van de maximale hoe veelheid zout voor de hele dag (6 gram).
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Hoelang kun je soep in de koelkast bewaren? Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C.
Groentesoep kun je drie maanden bewaren in de vriezer. In de koelkast kan de soep nog 2 tot 3 dagen bewaard worden, mits natuurlijk afgedekt. Na deze periode bestaat er kans dat de groentesoep zuur wordt.
Gebruik een zeef
Wil je echt een supergladde soep, dan loont het om je gemixte soep nog eens door een zeef te laten passeren. Zo zijn die allerlaatste brokjes er zeker uit.
Het clarifiëren van bouillon doe je door eiwitten aan de bouillon toe te voegen. Boven de 70 graden stolt eiwit. Wanneer eiwit stolt blijven alle vetdeeltjes en onzuiverheden aan het eiwit plakken. Als je het eiwit er vervolgens afschept of de bouillon zeeft, blijft een prachtige heldere bouillon (consommé) over.
Een fond is eigenlijk niks meer dan een sterk gereduceerde bouillon. Als je bouillon tot ongeveer tweederde inkookt, heb je fond. De smaak is intenser en fonds op basis van botten wordt ook een stuk dikker, omdat er relatief meer gelatine in zit.
Het is belangrijk dat bouillon snel afkoelt om te worden ingevroren. Vul de gootsteen voor éénderde tot de helft met koud water. Zet de pan erin, met een metalen lepel in de bouillon. Het metaal geleidt warmte, en helpt dus ook bij het afkoelen.
Restjes saus of fond
Heb je een klein restje saus of fond over? Giet het in een ijsblokzakje en leg het in de diepvriezer. Zo kan je je saus of fond wat langer bewaren en naar wens doseren.
Visfumet kan probleemloos worden bewaard in de diepvriezer.
Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig soep eten minder zwaarlijvig zijn. Soep levert doorgaans weinig calorieën voor een groot volume (gemiddeld minder dan 100 kcal voor 250 ml groentesoep) en zorgt voor een verzadigingsgevoel. Het is dan ook een ideaal voorgerecht.
1. Kruisbloemige groenten // Broccoli, bloemkool, boerenkool, etc: al deze kruisbloemige groenten bestaan vooral uit water en vezels, waardoor je wel snel vol zal raken en veel vitaminen en mineralen binnen krijgt, maar tegelijkertijd ook een kleine hoeveelheid aan calorieën.
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben. Maar er komt geen suiker aan te pas.