Re: hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
Reacties. Het is sterk af te raden om de kuikens nu al in de koude schuur te zetten bij de andere kippen. Ze zullen het zeer waarschijnlijk niet overleven. Kuikens van 2 weken hebben dag en nacht 30 graden warmte nodig, na 3 weken 28 graden na 4 weken 25 graden en na 5 weken 23 graden.
Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei. Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes. Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
Een gezonde vogel legt normaliter geen onbevrucht ei. Alleen de kip. Kippen zijn huisdieren die zijn gefokt om eieren te leggen zonder dat er een haan aan te pas is gekomen. Bekend is dat bij alle vogelsoorten het legsel waaruit een ei is weggenomen weer wordt aangevuld.
Leg je ei voorzichtig in de kom met water en wacht even af. Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen.
De totale tijd tussen twee opeenvolgende eieren die door dezelfde kip gelegd worden bedraagt theoretisch dus 22u45 - 28 uur, met een gemiddelde van 25 à 26 uur. Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Een kuur met appelazijn levert een goede bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van de hoenders. Het bevat talloze vitaminen zoals vitamine E & C, B1, B2, en B6, talrijke mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium, spoorelementen, enzymen en anti-oxidanten.
Als het kuiken bijna volgroeid is, komt het op een bepaalde manier in het ei te liggen, met snaveltje richting het luchtzakje. Wanneer het volgroeid is, prikt het kuikentje met zijn snaveltje in het luchtzakje en haalt het voor het eerst adem. Zodra het kuiken adem kan halen, kan het kleine wezentje piepen.
Ja je mag ze best een keer oppakken. Maar als het kuiken de andere twee niet meer ziet, dan zal ze waarschijnlijk in paniek raken.
De temperatuur bij het uitbroeden van kippeneieren bedraagt 38,3°C in een vlakbroeder en 37.5 °C in een motorbroeder. In een motorbroeder wordt de lucht door middel van een motor mechanisch gecirculeerd, in een vlakbroeder beweegt de lucht enkel door natuurlijke thermiek.
Zoals troeltje al schrijft: eerst op gewone eieren broeds laten worden, dan verplaatsen met de gewone eieren. Blijft ze goed zitten, dán pas de broedeieren er onder leggen. Wat ook kan helpen: dagelijks alle eitjes rapen en op de plaats waar je de hen wil laten broeden een paar supermarkt eitjes laten liggen.
Eitjes uit de koelkast gaat prima hoor, mits je ze ook regelmatig gekeerd heb. Zelf heb ik in het voorjaar ook eitjes vanuit de koelkast onder de kip gelegd, omdat ze door de warmte niet buiten de koelkast te bewaren zijn.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Net nadat ze een ei gelegd hebben, zouden kippen zich namelijk in hun meest vruchtbare fase bevinden. Het opgewonden gekakel dat erop volgt, trekt meteen de aandacht van de haan – als die aanwezig is – die spontaan een potje mee begint te kukelekuu'en en zijn beste paringsdans-moves bovenhaalt.
Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Eieren testen: zo doe je dat!
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Je kunt het best na veertien dagen nogmaals beoordelen. Eieren schouwen betekent dat je weet wat er gebeurt met je kuikens. Door een goede registratie te maken, houd je precies de vorderingen van de jongen bij. Zo weet je dus ook of het goed groeit en of het de juiste kant opgaat.
Je kan de broedtijd van een kip niet korter of langer dan 21 dagen maken door middel van bijvoorbeeld de temperatuur. Hennen broeden net zo lang op de eieren totdat ze uitkomen. Bij de één duurt dit wat langer of korter dan de ander. Wel is zo min mogelijk stress altijd bevorderlijk voor de hen.
Je hebt een jonge kip die nog nooit eieren heefd gelegt, gaat die vanzelf eieren leggen bij een bepaalde leeftijd, of moet die eerst bevrucht zijn geweest door een haan, om eieren te kunnen leggen. En als een kip eenmaal eieren legt, moet er dan nog een haan bij blijven om eieren te krijgen, of hoefd dat niet.
Het is raadzaam te wachten totdat de hennen een jaar oud zijn. Rond deze leeftijd zijn ze volwassen genoeg om kuikens uit te broeden. Hanen zijn al vruchtbaar vanaf zeven maanden.