Hydrofoberen betekent 'waterafstotend maken'.Dit is dus eigenlijk een correctere benaming dan impregneren. Maar omdat in de volksmond meestal impregneren wordt gebruikt, noemen we het op onze website ook zo. Impregneren betekent doordrenken met een vloeistof.
Hydrofobering maakt je buitengevel waterafstotend. Eigenlijk is hydrofoberen hetzelfde als impregneren. Door een laag van dit waterafstotende middel aan te brengen wordt de gevel ongevoelig voor vocht en worden vochtproblemen in huis voorkomen. Daarnaast zal het binnenklimaat flink verbeteren.
Wat is hydrofoberen? Het impregneren van een gevel of dak wordt ook wel hydrofoberen genoemd. Door een waterafstotend middel aan te brengen, bescherm je de gevel tegen vocht en voorkom je vochtproblemen in huis. Daarnaast verbeter je de isolerende werking van de gevel.
Wat is het hydrofoberen van een gevel? De termen hydrofoberen en impregneren worden vaak als synoniemen beschouwd binnen het domein van de gevelreiniging. Het gaat er bij deze technieken om dat een product op een gevel wordt aangebracht met als doel de muur waterafstotend te maken en te beschermen tegen vocht en vuil.
Hydro en foberen
Hydrofoberen is het waterafstotend maken van muren, wanden en gevels. Deze vorm van impregneren van gevel of impregneren van dakpannen wordt ingezet om vochtindringing tegen te gaan, vorstschade te voorkomen of om de groei van alg en schimmel af te remmen.
Impregneren betekent het doordringen van een materiaal met een andere stof. Het is een algemene techniek om materiaal waterafstotend, schimmelwerend, brandvertragend, graffitiwerend of meer van dergelijk gewenste eigenschappen te geven.
Veel gestelde vragen over impregneren
De gemiddelde prijzen voor het laten impregneren van buitenmuren liggen tussen de 5 euro en 7 euro per vierkante meter. Voor deze m2 prijs worden de muren een keer geïmpregneerd.
De gevel impregneren: wat is dat? De gevel impregneren betekent dat er een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur wordt aangebracht. Deze vloeistof trekt diep in de poriën van de stenen maar laat tegelijk ook een waterafstotende laag achter.
Prijs per 100 m² Enkel hydrofuge: 950 - 1400 euro. Hydrofuge inclusief gevelreiniging ongeveer 1500 - 4000 euro. Hydrofuge, reiniging en reparatie van de gevel ongeveer 2500 - 6000 euro.
Hydrofoberen is dus het water- en vuilafstotend maken van een oppervlak. Soms wordt het ook wel impregneren genoemd. Door een hydrofobeermiddel op een ondergrond aan te brengen ontstaat er een laag waardoor de ondergrond ongevoelig wordt voor vochtproblemen en andere invloeden.
Een gevel impregneren bij regen wordt afgeraden omdat er 24 uur na het aanbrengen van het impregneermiddel geen neerslag mag vallen. Alleen dan krijgt het impregneermiddel voldoende kans en tijd om in te trekken en te drogen. Dus geen gevel impregneren bij regen.
Bijna alle kenners geven aan dat een goede impregneer laag je gevel 10 jaar beschermd. Daarbij ligt het er wel aan hoe goed het is aangebracht en welke impregneermiddel er is gebruikt.
De meeste impregneermiddelen hebben een garantie van 10 jaar. Afhankelijk van de kwaliteit van het middel zou het dus voldoende moeten zijn om eens per 10 jaar de gevel opnieuw te impregneren.
Wat zijn de voordelen van het impregneren van een gevel? Doordat de muur waterafstotend wordt gemaakt, wordt de thermische weerstand tot wel 25% verhoogd. Dit houdt in dat een geïmpregneerde muur dus beter isoleert dan een niet geïmpregneerde muur. Daarnaast blijft een geïmpregneerde muur beter schoon.
Bij hydrofuge wordt er een waterafstotend middel over uw gevel verneveld. In principe wordt er een beschermende coating over de stenen en het voegwerk heen gelegd die vochtbestendig is. Zo kan vocht niet langer diep in de materialen dringen. Een zeer groot voordeel van hydrofuge is dat het damp-open is.
Benieuwd hoe je opstijgend vocht herkent, en hoe je het best aanpakt? Meer over de oorzaken en behandeling tegen opstijgend vocht! – Een hydrofuge moet na een aantal jaar terug herhaald worden, om de gevel die optimale bescherming te kunnen blijven bieden. Doorgaans gaat het om 8 à 10 jaar.
Gooi wat water tegen de muur. Als het water onmiddellijk wordt opgezogen door de baksteen, kan je een watergedragen en een solventgedragen product gebruiken. Als het water nog een beetje “parelt” op de muur, is het best een solventgedragen product te gebruiken.
Een vochtige muur kun je zelf impregneren. Dit is relatief éénvoudig uit te voeren indien je een aantal stappen zorgvuldig naleeft. Twijfel je? Dan raden we je toch maar aan de vochtbestrijding te laten uitvoeren door een ervaren vocht- en gevelexpert.
Door te impregneren verlengt u de levensduur van uw gevel aanzienlijk. Nadat u het impregneermiddel op de muur hebt aangebracht zal deze niet alleen vocht en vuil afstoten, maar ook een grotere isolerende werking hebben. Hierdoor bespaart u direct op de energierekening.
Dit houdt in dat de voegen na 28 dagen de maximale hardheid bereiken. Maar dat betekent niet dat je altijd 28 dagen hoeft te wachten met je werkzaamheden. Het impregeren van de gevel kan bijvoorbeeld al na circa 2 weken; ook na het impregneren kan namelijk het drogingsproces van de voegen doorgaan.
Hoeveel impregneer middel heb ik nodig? De hoeveel gevel impregneer middel je nodig heeft drukken wij uit in het aantal liters dat je nodig hebt per vierkante meter. Doorgaans genomen we hebben heb je 0.5 liter nodig per m2 .
Muren impregneren (doorslaand vocht)
Bij het impregneren wordt een transparant impregneermiddel op de gevel aangebracht. Dit vormt een beschermende laag waardoor vocht niet kan binnendringen. De gevel is zo beschermd tegen (slag)regen.
Breng altijd twee lagen impregneermiddel aan, zodat het hout goed, van binnenuit wordt beschermd. Werk je met geschaafd en glad hout (wat het geval is bij de meeste tuinmeubelen), schuur het dan eerst licht op, zodat de houtbeschermer beter kan intrekken.