Zout water kan tot zoutvergiftiging leiden, bijvoorbeeld bij honden die veel zeewater drinken. Ook door strooizout in de winter ontstaat gevaar voor zoutvergiftiging. Het zout gaat aan de poten van de hond zitten en als de hond vervolgens zijn pootjes schoon likt krijgt hij het pekelzout binnen.
Wanneer je hond teveel zout binnenkrijgt, kan deze zelfs een zoutvergiftiging krijgen. Vooral puppy's zijn erg gevoelig hiervoor. Wanneer een hond zoutvergiftiging heeft, krijgt je hond: gebrek aan eetlust, gaat hij braken, krijgt diarree en last van oedeem.
In de meeste gevallen krijgt een hond die te veel zeewater binnen krijgt last van diarree en/of overgeven, maar zal het niet ernstiger worden. Door je hond voldoende gewoon water aan te bieden zal dit meestal snel over gaan, let wel op met te koud water en te grote hoeveelheden in een keer in verband met maagkanteling.
Het drinken van veel zout water kan tot een zoutvergiftiging leiden. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij honden die veel zeewater drinken. Symptomen ontstaan vaak snel na inname (30- 60 minuten) en bestaan uit braken, diarree, een 'dronken' gang, koorts, gevolgd door toevallen en coma.
Honden kunnen meestal goed zwemmen maar in de zee zwemmen is vermoeiend voor een hond. Bij vermoeidheid zal de hond altijd vaste grond opzoeken. Met de stroming en de golven van de zee kan dit soms lastig zijn. Sommige honden kunnen gaan panikeren en verdrinken.
Let ALTIJD op de borden die aangeven of je wel of niet met de hond het strand op mag. Hou je hond liefst altijd aan de leiband en laat ze enkel los op de plaatsen waar je zeker weet dat ze niemand storen en waar het mag. In parken en op openbare plaatsen in de stad moet je viervoeter wel altijd aangelijnd zijn.
Een hond met goede conditie kan het zwemmen soms zelfs 3 kwartier volhouden, terwijl een hond zonder goede conditie al na enkele minuten uitgeput kan zijn. Zwemmen wordt ook vaak gebruikt tijdens het revalideren van honden, hierbij bepaald natuurlijk de dierenarts of fysiotherapeut hoe lang de hond mag zwemmen.
De hond kan gaan overgeven en/of diarree krijgen doordat het zichzelf aan het vergiftigen is. Normaal worden deze giftige stoffen door de nieren uitgescheiden. De hond kan uitgedroogd raken, ondanks dat hij of zij veel drinkt. De hond kan door uitdroging en vergiftiging van het bloed lusteloos en zwak worden.
In principe mogen kleinere honden niet in koud water zwemmen. De kleinere lichamen zijn minder goed in het handhaven van een regelmatige lichaamstemperatuur. Ook zijn kleinere honden sneller afgekoeld dan grote. Hoe je jouw hond warm houdt in de winter hangt dus ook af van het formaat van je hond.
Drop bevat veel zout, als je hond een dusdanige hoeveelheid zout binnenkrijgt, kan dit schadelijk gevolgen hebben en in zeer ernstige gevallen zelfs leiden tot een zoutvergiftiging. Puppy's en kleine hondjes zijn hier meer gevoelig voor dan je (grotere) volwassen hond.
Keukenzout (Nacl) wekt braken op, omdat het irriterend werkt op het slijmvlies van het maagdarmkanaal. Het zout in de maag lost op en wordt in het bloed opgenomen. Omdat de hoge zoutconcentratie in het bloed water aantrekt, kan dit leiden tot uitdroging van de omringende cellen.
De malse brokjes van FROLIC® zijn gewoonweg heerlijk en vormen een complete voeding zonder smaakversterkers. Boordevol vers rund, worteltjes, granen, vitaminen en mineralen bieden ze alles wat je hond nodig heeft voor een leven vol plezier!
Als een hond overmatig begint te likken, kan dit wijzen op stress of angst. Door harde geluiden kan een hond angstig worden, ook kunnen honden last hebben van verhuizing- of verlatingsangst. Door het likken komt er endorfine vrij die de hond kan helpen te kalmeren in stressvolle situaties.
Zout wordt soms ten onrechte gegeven om de hond te laten braken. Bijvoorbeeld als hij iets gevaarlijks heeft gegeten. Dit kan echter een zoutvergiftiging veroorzaken. Hierdoor kan een hond gaan overgeven, veel drinken en last van diarree krijgen.
Kan ik zelf mijn dier euthanaseren? Zelf je eigen dieren doodmaken op een andere manier dan de dierenarts is niet aan te bevelen, want dat kan leiden tot ernstig lijden. De middelen waarmee de dierenarts de euthanasie uitvoert, mogen alleen door een dierenarts toegediend worden.
Slakkengif. In slakkengif zit de stof metaldehyde, dat zeer giftig is voor huisdieren. Het gif is zeer aantrekkelijk voor honden, katten,vogels en egels.
Het eten van ontlasting is niet zonder gevaar. Die kan namelijk parasieten, bacteriën of ziektekiemen bevatten, die de hond dan ook binnen krijgt door het eten ervan. Ook het eten van mensenpoep kan zeer gevaarlijk zijn.
Melk: in melk zit de stof lactose, lactose is voor honden niet/moeilijk te verteren. Als honden (teveel) melk krijgen raken ze aan een ernstige diarree. Roomijs: bevat veel lactose.
De stof theobromine in chocolade is giftig voor honden. Heeft uw hond chocolade gegeten? Dan kan uw hond symptomen zoals rusteloosheid of diarree krijgen, en uiteindelijk zelfs epilepsie-aanvallen of erger. Als u er op tijd bij bent kan braken soms al voldoende zijn om de chocolade vergiftiging te verhelpen.
Honden en katten krijgen eerst een injectie met een slaapmiddel, net zoals wanneer een dier geopereerd moet worden. Deze injectie kan door middel van een infuus in de poot gegeven worden, waarna het slaapmiddel direct in het bloedvat komt. Hierdoor valt het dier al binnen enkele minuten in slaap.
Nadeel van zwemmen is dat je geen controle hebt over het tempo waarin je hond zwemt. Dit kan voor oudere honden, honden met hartklachten of honden met problemen in het bewegingsapparaat voor problemen zorgen. Laat je hond bij warm weer niet te lang achtereen zwemmen en bouw het rustig op.
15 minuten zwemmen staat gelijk aan 1 uur lopen
Het is voor je hond net zo vermoeiend als voor jou om door het water te bewegen. Als je hond van nature een 'waterrat' is dan is het makkelijk... zodra deze een plas ziet springt hij er waarschijnlijk al in.
Tussen IJmuiden en Bloemendaal aan Zee
Honden mogen het hele jaar los op het hondenstrand ten zuiden van strandpaal 57.5, in de duinen en rond het Kennemermeer. Lees er hier meer over. Lees ook ons artikel: met de hond naar Bloemendaal aan Zee voor meer informatie over dit strand.