Verander zo snel mogelijk je wachtwoorden.Neem contact op met je bank of bel Cardstop.Doe aangifte bij de politie. Informeer je omgeving dat ze geen vreemde mails of berichten van je openen en dat ze zeker niet op links klikken.
Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!
Op een link geklikt? Heb je uit argeloosheid wél geklikt op een linkje maar verder geen gegevens gedeeld? Dan kan het zijn dat er een virus of malware op je pc, tablet of telefoon is gezet. Zorg daarom altijd voor een virusscanner die up-to-date is en laat die je apparaat scannen en indien noodzakelijk opschonen.
Sms-aanvallen en mobiele malwaredreigingen
Sms-aanvallen omvatten het maken en distribueren van malware die gericht is op mobiele apparaten. Deze trojans zijn op hun beurt ontworpen om ongeautoriseerd te bellen of berichten te sturen zonder medeweten of toestemming van de gebruiker.
Het doel is om jou toegang te laten geven tot jouw telefoon door het installeren van een app. Als de criminelen toegang hebben tot de data op je telefoon, kunnen ze hiermee bijvoorbeeld als jou inloggen op websites of apps. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld je bankrekening leegtrekken.
Weet je wat je moet checken? Check de URL (het adres) van een link door er met er met je muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of je vreemde dingen (rare tekens, vreemde woorden) in de URL ziet staan. Check het e-mailadres van de afzender.
Hoe herken je valse linkjes? Een phishing-sms herken je aan de valse link in het bericht. Een valse link is een verkeerd webadres. Dit lijkt soms op het echte adres van een bedrijf, maar is net even anders.
Via een SMS proberen internetcriminelen je een link met malware te sturen en op deze manier je gegevens te achterhalen. Deze nieuwe vorm van malware wordt Flubot genoemd. Het lijkt erop dat vooral Android telefoons hiervoor kwetsbaar zijn.
Sms-berichten zijn niet specifiek beveiligd. Ze worden wel verzonden en ontvangen via een afgeschermd netwerk. Het betekent niet dat jan en alleman uw berichtjes kan aftappen, maar wel dat er geen speciale techniek wordt gebruikt om het sms-verkeer te versleutelen. Voor normaal gebruik is sms prima geschikt.
Afzonderlijke sms'jes verwijderen
Tik op het gesprek. Tik op het bericht dat je wilt verwijderen en houd het vast. Optioneel: Als je meerdere berichten wilt verwijderen, tik je op het eerste bericht en houd je het vast en tik je daarna op meer berichten. Tik op Verwijderen om te bevestigen.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
Om virussen te detecteren en om deze van uw telefoon te verwijderen heeft u antivirus voor Android nodig, zoals F‑Secure SAFE. Antivirussoftware verwijdert Android-virussen van uw telefoon. Ook worden nieuwe virusinfecties op uw telefoon geblokkeerd.
Als je een virus op je computer, smartphone of tablet hebt, is het niet verstandig om nog te internetbankieren. De verspreiders van het virus kunnen namelijk via het virus proberen om je inloggegevens in handen te krijgen en geld van je rekening te halen.
E-mailvirussen zijn echt, maar computers worden niet meer geïnfecteerd door alleen e-mails te openen. Gewoon een e-mail openen om deze te bekijken is veilig, hoewel het nog steeds gevaarlijk kan zijn om bijlagen te openen.
Wat zijn de gevolgen van phishing? De gevolgen van een phishing actie zijn bijvoorbeeld dat je geld gaat missen of dat je een verzoek om losgeld te betalen krijgt voor door de cybercrimineel versleutelde gegevens op je laptop of computer.
Bovendien kunt u alleen een antwoord versturen als u het spambericht opent. Dan kunt u per ongeluk een link in het spam-bericht aanklikken. Dit betekent dat u ongevraagd wordt doorverbonden naar een andere website. Met bijvoorbeeld nog veel meer reclame.
De kans is groot dat het om spam gaat. Spammers komen aan je mobiele nummer en andere contactgegevens doordat je deze gegevens achterlaat op websites. Je kunt natuurlijk elk raar sms-bericht verwijderen zonder het te beantwoorden. Dat is sowieso goed om te doen.
Apple iMessage
iMessage versleutelt alleen berichten tussen iPhone-gebruikers. Op andere apparaten functioneert het als een gewone niet-versleutelde berichten-app.
Wist je dat je verdachte sms-berichten ("smishing") kan melden door een screenshot [*] te sturen naar verdacht@safeonweb.be? En dat werkt zelfs als je geen tekst erbij zet! Met onze technologie is het mogelijk links in afbeeldingen te detecteren en dan verdachte webpagina's te laten blokkeren.
We spreken van spoofing als er een trucje gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen. Een bekend voorbeeld van spoofing is bijvoorbeeld het krijgen van een (phishing)mail van jouw eigen e-mailadres of zogenaamd namens een bestaand e-mailadres van een bank. Er bestaan meerdere varianten van spoofing.
In de meeste gevallen kunt u bellen met de politie op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. In sommige gevallen zult u zich elders moeten melden. U kunt zich opgelicht voelen terwijl dat voor de wet geen oplichting is. Als u daarover twijfelt, bel dan 0900 - 8844 (belkosten).
Installeer een extra spamfilter
Door een spamfilter in je mailbox te installeren, zal je mailprovider bepaalde berichten als spam markeren. Afhankelijk van de filter verdwijnen de ongevraagde e-mails automatisch in een apart mapje of worden ze verwijderd. Er zijn gratis en betalende spamfilters.
Hoe ziet een link eruit? Een link is een stukje tekst; vaak in een andere kleur dan de bodytekst en onderstreept–hyperlink. Standaard wordt voor een link de kleur blauw gebruikt, maar elke andere opvallende kleur voldoet ook. De gebruiker herkent het al snel als een link.