Het geluidsniveau van de koptelefoon controleren terwijl je luistert. Tik in Instellingen op 'Bedieningspaneel' en voeg 'Horen' toe. Sluit je koptelefoon aan en speel geluid af. Het geluidsniveau (in decibel) van de koptelefoon wordt weergegeven door de meter 'Koptelefoonniveau'.
Over het algemeen worden geluiden van minder dan 75 dB veilig bevonden en zullen geen gehoorschade aanrichten. Oordopjes en hoofdtelefoons hebben vaak een geluidsniveau van maximaal 85 tot 110 dB.
Wanneer zijn geluiden schadelijk voor je gehoor? Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan een drukke weg met auto's of drukke kroeg. Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen.
Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt ongeveer op 60 dB. Een luidkeels huilende baby slaagt erin om het aantal decibel van een motorfiets te behalen: ongeveer 80 dB.
De soorten gehoorbeschermers die nu verkrijgbaar zijn in de markt hebben een maximale demping van ongeveer 39 decibel (dB). Een hogere demping is bijna niet mogelijk. Geluidstrillingen gaan gewoon door uw gehele lichaam heen en bereiken zo alsnog uw trommelvlies.
Om die reden is hij blij dat er gelukkig ook een ander veiligheidsaspect is. "Er is namelijk afgesproken dat fabrikanten ervoor moeten zorgen dat het geluid niet boven 103 decibel komt, althans niet langdurig. Voor alle technische apparatuur geldt echter ook dat je het kunt hacken."
Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
Conclusie. In het laboratorium maakte Decibel X Pro met afstand de beste indruk. Die app leverde op alle testapparaten bruikbare resultaten en haalt op de Samsung S8 zelfs metingen in het bereik van 30 tot 120 dB(A).
95 dB(A): maximaal 1 uur per dag. 100 dB(A): maximaal 15 minuten per dag. 105 dB(A): maximaal 5 minuten per dag. 110 dB(A) of hoger: kan onmiddellijk gehoorschade veroorzaken.
De decibel (dB) geeft de grootte van een geluidsniveau aan. De getallen zijn vaak onverwacht, als bijvoorbeeld een geluid van 60 dB verdubbelt in intensiteit, wordt het 63 dB.
30 dB klinkt zo zacht als gefluister.
Tinnitus en oordopjes/koptelefoon: de feiten
Er is goed en slecht nieuws als het gaat om het gebruik van oordopjes of goede koptelefoons. Deze apparaten kunnen op zich geen kwaad. Je beschadigt je oren er niet mee en je veroorzaakt ook geen tinnitus. Maar dan moet je wel je volume beperken.
Grotere kans op tinnitus bij gebruik oortjes eerder gevonden
Uit onderzoek onder studenten bleek dat 36% van hen die oortjes gebruikten ook tinnitus hadden. Maar liefst 26% van de studenten ervaarde tinnitus na het gebruik van hun oortjes.
Fabrikanten zijn wettelijk verplicht om bij 85 decibel een waarschuwing voor gehoorschade te geven en mogen hun apparaat niet luider dan 100 decibel laten gaan.
"Decibel X" is een van de weinige geluidsmeter-apps op de markt die zeer betrouwbare, voorgekalibreerde metingen uitvoert en frequentiegewichten ondersteunt: ITU-R 468, A en C. Hij maakt van uw telefoon een professionele geluidsmeter, die precies het geluidsdrukniveau (SPL) om u heen meet.
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel.
De transparantiemodus van de AirPods Pro 2 is nog beter. Je eigen stem klinkt nu ook veel meer zoals je gewend bent: bij eerdere modellen klonk die stem nog weleens dof. En ook heel slim: de transparantiemodus filtert te harde geluiden weg, van 100 decibel of meer.
Iedereen weet dat je je favoriete muziek op de fiets of in de trein niet te hard moet zetten, maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet bijna de helft van de mensen tussen de 12-35 jaar dat toch. Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes.
Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Geluiden vanaf 83 dB kunt u 8 uur per dag horen voordat er geluidsschade kan ontstaan, geluiden vanaf 86 dB 4 uur en zo verder. Ook geluiden onder de 120 dB kunnen het gehoor direct beschadigen, daarom is boven de 83 dB gehoorbescherming altijd aan te raden.