In melk zitten kalmerende stoffen. Daarnaast heeft ook het rustig drinken van warme melk een rustgevend effect en helpt het in slaap vallen. Kruidenthee, vooral met kamille, valeriaan of munt, draagt bij aan een fijne nacht.Deze van nature kalmerende kruiden zorgen voor een slaapverwekkend gevoel.
Muntthee drinken gedurende de dag wekt slaperigheid op naar de avond toe.Munt heeft een kalmerend effect en helpt je tot rust komen. Bovendien heeft munt een erg ontspannende geur, wat zorgt voor een rustmomentje in de uren voor bedtijd. Pepermuntthee is cafeïnevrij, perfect voor een ontspannend kopje 's avonds.
Gelukkig hoef je thee voor het slapen niet direct af te zweren. Probeer alleen wel zwarte thee en groene thee te vermijden. Deze bevatten namelijk de meeste theïne. Het beste kun je 's avonds kruidenthee drinken.
Er zijn verschillende natuurlijke slaapmiddelen die kunnen helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het bevorderen van een gezonde slaap. Enkele van de meest effectieve natuurlijke slaapmiddelen zijn melatonine, valeriaanwortel, kamillethee en magnesium.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.
Water zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft. Dit helpt je lichaam ontspannen en zorgt voor een uitgerust gevoel de volgende ochtend. Naast 'gewoon' water kun je ook kokoswater drinken. Het water van de kokosnoot zit boordevol kalium en laat kalium nou een belangrijke rol spelen in je slaap- en waakritme!
Cafeïne staat bekend om de opwekkende en stimulerende werking die het heeft. Aangezien een kop thee voor het slapen juist het doel heeft om u te laten ontspannen, is het effect van theïne dan ook niet wenselijk. Daarom is het belangrijk dat voor het slapen thee met cafeïne vermeden wordt.
Een glas water voordat u naar bed gaat ervoor zorgt dat spieren, gewrichten, hormonen en energie in balans blijven. Uw lichaam kan hierdoor beter ontspannen en u zult de volgende ochtend bovendien heerlijk uitgerust wakker worden.
Het drinken van muntthee kan voor jou een wondermiddel zijn tegen je weerstand. Een kop hete muntthee geeft je een oppepper. Deze thee beïnvloedt namelijk het maag- en darmstelsel op een positieve manier. Hierdoor is muntthee een goed middel tegen misselijkheid.
Deze thee is stressverminderend, hierdoor rustgevend; Bij verkoudheid werkt deze thee slijmoplossend; je bent hierdoor net iets sneller van je klachten af; Je huid krijgt een oppepper; Bij hoofdpijn werkt muntthee verlichtend.
Ook tijdens een griepje is muntthee een goede keuze. Munt heeft namelijk een slijmoplossende werking. Verder staat beschreven dat het stress onderdrukt en helpt tegen misselijkheid en reisziekte. Munt werd al in de oudheid (onder meer in Egypte) gebruikt als geneesmiddel.
Rooibos is geen thee
Doordat rooibosthee niet van theebladeren gezet wordt, bevat een kopje rooibosthee niet de opwekkende stof theïne. “Gewone” thee bevat deze stof wel doordat deze stof in theebladeren zit. Daarnaast bevat de rooibosstruik – in tegenstelling tot de theeplant – geen tannine.
Je kunt er lekker slaperig van worden, dus probeer dit ook eens wanneer je moeite hebt met slapen. Als je vermoeid bent en je wat grieperig voelt, is thee op basis van tijm een goed idee. Tijm stimuleert ook de spijsvertering, dus je kunt de thee het beste niet vlak voor het slapengaan drinken.
Kamille thee:
Het licht kalmerende effect van kamille thee heeft al veel rusteloze mensen in slaap doen vallen.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Melatonine
Het reguleert je slaap-waakcyclus (ook wel het circadiaans ritme genoemd), ofwel je interne klok die je lichaam vertelt wanneer het tijd is om te gaan slapen of net actief te zijn. Melatonine vind je terug in diverse voedingsmiddelen, zoals zure kersen, bananen, walnoten, amandelen en tomaten.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Weg met die chips: noten en pinda's it is
Een stofje in amandelen dat je lichaam omzet melatonine: het slaaphormoon. Je vindt het stofje ook in andere noten en zaden. (Een lepeltje pindakaas is daarom ook een goed idee). In amandelen zit ook veel magnesium, wat helpt om je spieren te ontspannen.
Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
Langwerkende slaappillen
Langwerkende benzodiazepinen worden gebruikt voor problemen met doorslapen. Het duurt ongeveer een uur voordat ze werken en het effect houdt 8–12 uur aan. Langwerkende benzodiazepinen zijn: Oxazepam.
Magnesium bisglycinaat helpt je beter te slapen doordat het snel door je lichaam opgenomen wordt.Ook magnesium tauraat helpt om beter te slapen. Als alternatief kun je ook kiezen voor een magnesiumolie die je een uur voordat je naar bed gaat op je huid smeert.