Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Jazeker, exen komen maar al te vaak weer bij elkaar terug.
De kans dat je ex op een gegeven moment weer contact met je zoekt is behoorlijk groot; misschien niet direct om meteen weer bij je terug te komen, maar hij of zij zal op zijn minst de mogelijkheden willen verkennen.
Maar hoe weet je of jouw ex spijt heeft? Als hij of zij steeds contact met je blijft zoeken. Vooral als je zélf hebt aangegeven dat je daar nu geen behoefte aan hebt. Trina: “Als de breuk is veroorzaakt door te heftig reageren, dan kun je contact zoeken met je ex om erover te praten – het liefst face to face.
Hoe lang die periode het beste kan duren is ook afhankelijk van de ernst van de breuk, maar in de regel is het beter om zeker 30 dagen lang uit zijn gezichtsveld te blijven. Wees niet bang dat hij je snel vergeet, zeker als jullie een innige relatie hebben gehad.
Iemand missen gebeurt niet tijdens een gesprek, maar juist bij afwezigheid van contact. Voer dus een kort, prettig gesprek en kap het daarna weer af door te zeggen dat je iets gaat doen (zeg bijvoorbeeld dat je lekker gaat koken). Op deze manier geef je het brein van je ex de tijd om jou te gaan missen.
Let op hoe vaak hij/zij contact met je opneemt.
Als je ex je niet mist, zal hij/zij waarschijnlijk alleen contact met je opnemen als het echt moet (bijvoorbeeld om spullen op te halen bij jou thuis). Als hij/zij je wel mist, kan hij/zij de neiging om je te bellen, mailen of sms-en waarschijnlijk niet weerstaan.
Je kunt natuurlijk zoveel willen, maar je krijgt niet altijd wat je wil. Uit onderzoek is echter wel gebleken dat mensen die op z'n minst 30 dagen wachten totdat zij weer contact opnemen met hun ex, veel meer succes hebben dan mensen die dat meteen doen. De 30 dagen regel is dus zeker het proberen waard!
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Ongeveer drie op vier komt niét terug samen." Hoe komt dat? "Omdat die stap doorgaans een verdere afbraak inluidt van je verbondenheid als koppel. Kijk, als je uit elkaar aan het groeien bent en je gaat vervolgens een tijdje je eigen gang, versterk en versnel je dat vervreemdingsproces alleen maar.
Jij bent het die de regel van radiostilte verbreekt: in dit geval moeten er minstens al een paar weken zijn verstreken (een week of 6 à 9 minimum) en moet je in staat zijn geweest om afstand van je ex te nemen. Je moet in een stadium zijn beland waarbij je kunt zeggen: ik heb mijn ex niet nodig om te kunnen overleven.
Je ex jaloers maken voor een ander
Wat je zou kunnen doen is iemand meebrengen van een ander geslacht. Je ex moet dan denken dat jullie iets aan het krijgen zijn maar in werkelijkheid zijn jullie gewoon goede vrienden. Als je ex dan iets met je inzit gaat je ex proberen om jouw aandacht te lokken.
Gevoelens verdwijnen niet zomaar
Allereerst weet dat je ex je nooit zal vergeten, zelfs al zijn jullie met ruzie uit elkaar gegaan. Natuurlijk is het wel zo dat als je een hele korte relatie had, van laten we stellen een paar dagen tijdens een vakantie, dat je ex je dan makkelijker zal kunnen vergeten.
Je ex kan per ongeluk naar je staren of veel oogcontact maken, wat een teken kan zijn dat hij of zij nog niet over je heen is. Het is nog veelzeggender als je ex meteen wegkijkt nadat je de ander betrapt hebt, maar daarna weer opnieuw gaat staren.
Allereerst kan het negeren van je ex voortkomen uit een zekere trots, maar er zijn meerdere redenen: je ex kan bang zijn om je nog meer te kwetsen dan nodig is of je ex kan niet goed met zijn/haar gevoelens omgaan. Een ex partner kan de ander ineens negeren uit pure zelfbescherming.
Jezelf tijd geven na zo'n heftige periode is namelijk het meest effectief om over je ex heen te komen. Uit onderzoek is gebleken dat hoe langer het geleden is dat je vriend het uitmaakte, hoe beter jij met je emoties kunt dealen. Je hebt nou eenmaal tijd nodig om het volledig achter je te laten.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Mannen zoeken minder steun uit hun omgeving.
Dat betekent niet dat mannen geen contact met familie en vrienden hebben, maar ze zijn minder snel geneigd emotionele steun en hulp te zoeken. Terwijl vrouwen juist omgeven worden door hun familie en vriendinnen na een break-up, staan mannen er grotendeels alleen voor.
Het is normaal om iemand te missen die deel van je leven uitmaakte. Zelfs al weet je dat jullie beter af zijn zonder elkaar. En onthoud: het werkte niet, daarom heb je er een punt achter gezet. Dit zijn de redenen waarom het voor jou ook oké is om je rot te voelen.
Als je vriend het uitmaakt, krijgt je zelfvertrouwen een knauw. Je voelt je niet meer lekker, omdat je denkt dat het aan jou ligt. Ook al weet je bewust dat er hele andere redenen kunnen zijn, bijvoorbeeld dat hij een ander heeft… …je brein zal altijd een verklaring zoeken voor wat je is overkomen.