Wilden we je niet onthouden: aankomen tijdens je ongesteldheid is heel normaal. Dat getal op de weegschaal stijgt écht rond de periode van je menstruatie. 'Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen', zegt Natasha Johnson, gynaecoloog.
Een opgeblazen gevoel tijdens de menstruatie en soms gewichtstoename zijn niet uitzonderlijk. Het zijn ook symptomen van PMS. Dit gebeurt meestal vlak voordat je menstruatie begint en kan een paar dagen duren. Ongeveer 70% van ons ervaart een opgeblazen gevoel.
Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen piekt tijdens het laatste deel van je menstruatiecyclus, vlak voor je menstruatie. Een hoge hoeveelheid oestrogeen kan er indirect voor zorgen dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je je opgeblazen kan voelen en zelfs een paar kilootjes extra kan wegen.
Omdat je hormonen veranderen gedurende de cyclus je lichaam onder progesteron vocht vasthoudt, het vocht wordt uit je darmen getrokken en dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel. En als je dan ook nog eens niet de juiste producten eet dan kan het versterken.
4 Rond je menstruatie
We hoeven de meeste vrouwen waarschijnlijk niet te vertellen dat je rond je menstruatie een stukje zwaarder bent. Door de hormonale veranderingen in je lichaam houd je meer vocht vast en zwel je een beetje op. Als die dagen voorbij zijn, zul je zien dat je weer op je normale gewicht bent.
Wilden we je niet onthouden: aankomen tijdens je ongesteldheid is heel normaal. Dat getal op de weegschaal stijgt écht rond de periode van je menstruatie. 'Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen', zegt Natasha Johnson, gynaecoloog.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
Naast genoeg beweging en gezond eten, is een gezonde leefstijl ook essentieel om jou buik weg te krijgen. Stop met alcohol en roken, slaap op vaste tijden en neem regelmatig rust.
Wat zijn harde buiken precies? Je baarmoeder is eigenlijk een enorme spier die kan samentrekken. Als je een harde buik hebt, is er sprake van een samentrekking van je baarmoeder. Daardoor kan je buik gespannen aanvoelen.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Tijdens je menstruatie is dat oestrogeen echter niet alleen lager, maar is het niveau van stresshormoon cortisol juist iets verhoogd. Als gevolg daarvan verbrand je sneller suikerrijk voedsel en heb je ook meer zin in koolhydraatrijke voeding zoals chips, pizza en allerlei zoete dingen.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
De groei van je baby
Een snel groeiende baby kan ook invloed hebben op je zwangere buik. Je buik groeit in fases, en je baby heeft verschillende groeispurten. Wanneer je baby sneller groeit dan verwacht, kan het zijn dat je buik ook groter worden of er anders uitzien dan je verwacht had.
Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
In de ochtend opstaan met een strak lichaam en 's avonds voor het slapen gaan eindigen met een opgezette, opgeblazen buik. Het overkomt vooral veel vrouwen en het heeft te maken met de darmflora en de hormoonhuishouding van de vrouw.
Een opgezette buik kan gepaard gaan met buikpijn of andere maag- of darmklachten. Kenmerkend aan een opgezette buik is hetgeen waar dit symptoom zijn naam aan ontleent: je voelt en ziet daadwerkelijk dat je buik is opgezet. Hij is boller en staat strakker dan normaal. Bewegen, aanraken of zitten kan ongemakkelijk zijn.
De Symptomen van een opgezette buik
De buik is zichtbaar opgezwollen. Er kan een opgeblazen gevoel zijn, terwijl dat niet zichtbaar is. Een toename van gassen in de darmen, met als gevolg winderigheid. Soms is er sprake van misselijkheid of een verminderde eetlust.
1 kilo vet is 7000 kcal. Als je dus een halve kilo vet wilt verliezen op één dag tijd, dan moet je 3500 kcal minder eten dan dat je verbruikt. Stel dat je op één dag tijd 1500 kcal eet, wat echt al zeer weinig is, dan moet je dus 5000 kcal verbranden om het mogelijk te maken om een halve kilo per dag af te vallen.
Ons gewicht is een optelsom van het aantal kilo vet, bot en spier en liters vocht in ons lichaam. Dit noemen we ook wel de lichaamssamenstelling. De samenstelling van jouw gewicht uit vet, bot, spier en vocht is persoonlijk, het is voor iedereen anders.