De bacteriën die in karnemelk zitten zijn niet alleen goed voor de maag en darmen, ze kunnen ook helpen tegen een blaasontsteking. Bij een blaasontsteking is vaak de E. coli bacterie de boosdoener. De probiotica, de bacteriën, in karnemelk beschermen de urinebuis waar de E.
Karnemelk bevat melkzuurbacteriën die een positieve werking hebben op de zuurgraad in je darmen. En dit heeft weer een goede werking op je weerstand. Calcium, wat ook in onze halfvolle en volle melk zit, is goed voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.
Weinig gezondheidsverschil tussen melk en karnemelk
Wel is karnemelk altijd vetarm. Omdat karnemelk van magere melk wordt gemaakt, zit er minder vet in dan in (half)volle melk. Daarom staat karnemelk als gezonde keuze aangemerkt in de Schijf van Vijf.
Biologisch-dynamische karnemelk
Het ontstaat doordat de geconcentreerde melk geklopt (gekarnd) wordt, vandaar de naam karnemelk. Biologisch-dynamische karnemelk is de gezondste soort, omdat er geen suiker wordt toegevoegd in het proces.
Gemaakt van yoghurt met toegevoegd zout en kruiden is karnemelk een effectieve manier om uitdroging te voorkomen. Het zit vol elektrolyten en is één van de beste drankjes tegen de hitte en het verlies van vocht uit het lichaam.
Het dagelijks eten en/of drinken van 400 milliliter zuivelproducten verkleint het risico op het ontstaan van darmkanker met ongeveer 15 procent. Daarnaast wordt er beweerd dat het drinken van karnemelk het risico op borstkanker verkleint.
Toegevoegd na 11 uur: De belangrijke stof in zuivel in het algemeen is calcium en de aanbevolen hoeveelheid daarvan die je nodig hebt,is dagelijks 900-1200 mg. Dit zijn 2-4 glazen melk (of yoghurt, karnemelk enz)en 1-2 sneetjes kaas.
Goed voor de darmen
Bijvoorbeeld voor onze darmen. De melkzuurbacteriën die erin zitten zijn namelijk goed voor onze darmgezondheid. Ze worden langzaam opgenomen in de darmen en helpen ons voedsel te verteren. Heeft u zwaar getafeld of last van een opgeblazen gevoel, ook dan kan een glas karnemelk helpen.
Let op met de hoeveelheid suiker
De lactose in karnemelk is zeker niet ongezond, maar het zijn wel (melk)suikers. Let hier dus wel op voordat je bijvoorbeeld meerdere glazen karnemelk per dag gaat drinken.
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Alle zure zuivel is goed voor je. Dus van karnemelk tot kwark en kefir. Verschillende onderzoeken toonden ook al gunstige effecten aan van de consumptie van dit soort zuivel op je bloeddruk, de gezondheid van hart- en bloedvaten, maar ook op diabetes type 2 en insulineresistentie.
Dat karnemelk goed is voor je darmen, is al vrij lang bekend. Zo won een Russische geleerde in 1908 al een Nobelprijs met onderzoek naar dit onderwerp. Hij ontdekte dat gefermenteerde melkproducten (zoals karnemelk) kunnen helpen om onze darmen gezond te houden. Nieuw, Nederlands onderzoek ondersteunt deze uitkomsten.
Sterker nog: producten als magere melk, halfvolle melk en karnemelk passen in een gezond voedingspatroon. Het eten en/of van melkproducten (zuivel) als yoghurt hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en darmkanker.
Zelfgemaakte karnemelk is probiotisch.
De gezondheidsvoordelen van zelf karnemelk maken zitten hem in het feit dat er in de fabriek alleen melkzuurbacteriën gebruikt worden die de melk verzuren. Onze culturen verzuren de melk niet alleen, ze zijn ook nog eens probiotisch.
Melk geeft weliswaar verlichting van de pijn, maar veroorzaakt ook een verhoogde aanmaak van maagzuur. Een voeding die hoofdzakelijk bestaat uit melkproducten is dus geen oplossing, maar het is ook niet verstandig alle melkproducten te vermijden.
Ayran is yoghurt op basis van gegiste geitemelk, aangelengd met water en aangevuld met wat zout. Het smaakt in de verte als karnemelk. Het wordt ook veel gedronken in alle Turkstalige landen, het Midden-Oosten en Bulgarije. De meeste ayran wordt verkocht in plastic bekertjes.
Op de vraag of karnemelk in koffie moet worden gebruikt, vinden wij het antwoord nee. Er zijn veel andere opties; karnemelk vernietigt gewoon de smaak van de koffie door het te zuur te maken.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Hoe weet je of iemand voldoende drinkt? Ouderen hebben per dag ongeveer 1700 ml aan vocht nodig. Naast vocht afkomstig van dranken, telt ook het vocht mee uit soep, pap, vruchtenmoes, yoghurt, melk, toetjes en koffie.
Karnemelk ontstaat doordat er bepaalde bacteriën aan magere melk worden toegevoegd. Deze bacteriën zetten suikers die van nature in melk zitten om in zuur, wat de typische smaak aan karnemelk geeft. Yoghurt wordt net zoals karnemelk gemaakt door het toevoegen van bacteriën die suikers omzetten in zuur.
Toch verdient alleen boerenkarnemelk die naam: boerenkarnemelk is als enige nog echt gekarnd, aan karnemelk van de zuivelindustrie komt helemaal geen karnen meer te pas. De echte ambachtelijke boerenkarnemelk ontstaat samen met de boerenboter na het karnen van de licht-aangezuurde melk.