Daarom mogen sommige soorten medicijnen niet samen gebruikt worden. Wisselwerking kan ook voorkomen bij medicijngebruik in combinatie met alcohol, melk, grapefruitsap en drugs. Een goede apotheek houdt doorgaans in de gaten of een patiënt/medicijngebruiker risico loopt op wisselwerking van verschillende medicijnen.
Het calcium in melk en melkproducten zorgt ervoor dat bepaalde medicijnen minder goed opgenomen worden en daardoor minder goed werken. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde ijzertabletten, bepaalde antibiotica en voor bepaalde middelen tegen botontkalking.
Bij het gebruik van onderstaande medicijnen moet u in ieder geval extra oppassen met alcohol: Pijnstillers zoals acetylsalicylzuur, ibuprofen, diclofenac en naproxen hebben als bijwerking dat ze het maagslijmvlies irriteren. Alcohol kan ervoor zorgen dat dit sneller gebeurt.
Innemen met koffie, melk, frisdrank wordt ontraden, omdat deze dranken de resorptie negatief beïnvloeden. Voedsel in de maag vertraagt de werking van een medicijn.
Een interactie wordt gedefinieerd als een onderlinge wisselwerking van geneesmiddelen, die kan resulteren in een verminderde effectiviteit of een verhoogde toxiciteit. Een interactie wordt klinisch relevant geacht indien er voor de patiënt nadelige gevolgen kunnen optreden.
Koppel het aan vaste, terugkerende momenten in de dag. Dus bijvoorbeeld voor een maaltijd, het tandenpoetsen of voordat je gaat slapen. Aantal innamemomenten: hoe vaker je medicijnen op een dag moet innemen, hoe groter de kans dat je je medicijnen vergeet in te nemen.
Met wisselwerking bedoelt men de invloed van een elementair deeltje of een fysisch lichaam op een ander deeltje of lichaam. Vaak wordt ook de koppeling tussen een veld en zijn bron met wisselwerking aangeduid.
Het geven van medicijnen met een glas vruchtensap kan de werking flink beïnvloeden. Met name bètablokkers (bij hoge bloeddruk), etosopide (bij kanker) en sommige antibiotica moeten met water worden ingenomen.
Mag ik valeriaan met andere medicijnen gebruiken? Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Stoffen in grapefruit(sap) vertragen de afbraak van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor krijgt u meer van het medicijn in uw lichaam. Dat zorgt voor een grotere kans op bijwerkingen. Dit gebeurt iedere keer als u grapefruitsap drinkt of een grapefruit eet.
Alcohol is een verdovende drug. Bepaalde medicijnen kunnen deze verdovende werking versterken of juist verslappen, dit kan risico's met zich meebrengen. Ook kan alcohol andersom de werking van het medicijn veranderen. Je lever wordt zwaar belast door alcohol.
Je mag alles eten en drinken, ook alcohol. Wees wel voorzichtig met alcohol in combinatie met paracetamol. Overmatig alcoholgebruik in combinatie met hoge doses paracetamol kan je lever ernstig schaden. Het effect van alcohol wordt overigens niet versterkt door gebruik van paracetamol.
Overmatig drinken betreft het drinken van meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen). Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op een dag gedronken worden. en ouder ooit alcohol gedronken.
Ook tabletten met een maagsapresistente omhulling (msr of enteric coated) mag je in de meeste gevallen niet vermalen. Het malen van tabletten met risicovolle stoffen wordt vanwege mogelijke gezondheidsrisico's ook afgeraden, zoals tabletten met cytostatica.
Er moet op zijn minst twee uur zitten tussen inname van de medicatie en van de zuivelproducten. Het calcium in de melk maakt complexe verbindingen met stoffen uit de antibiotica, die dan niet meer goed door de darmwand in de bloedbaan komen.
In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie. Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool. Als u verder gevarieerd eet, werken de bloedverdunners goed.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Valdispert is een geregistreerd kruidenmiddel met een wetenschappelijk en klinisch bewezen effect op de verbetering van de inslaaptijd en de slaapkwaliteit. Dit effect is echter klein. Valdispert is een kruidengeneesmiddel met de werkzame stof valeriaan. Valeriaan is afkomstig van de valeriaanplant.
Valeriaan wordt onder meer ingezet bij slaapproblemen (zoals chronische slapeloosheid), stress, nervositeit, rusteloosheid, angst en overgangsklachten. Vanwege de spierontspannende werking wordt het ook gebruikt bij sommige reumatische klachten of rusteloze benen.
Daarom mogen sommige soorten medicijnen niet samen gebruikt worden. Wisselwerking kan ook voorkomen bij medicijngebruik in combinatie met alcohol, melk, grapefruitsap en drugs. Een goede apotheek houdt doorgaans in de gaten of een patiënt/medicijngebruiker risico loopt op wisselwerking van verschillende medicijnen.
Citrusvruchten zijn vruchten die van bomen of struiken van de familie citrus afkomen. Voorbeelden zijn citroen, limoen, sinaasappel, mandarijn, grapefruit en mineola.
Medicijnen worden opgenomen en afgebroken in het lichaam. Stoffen in grapefruit(sap) en sinaasappel(sap) kunnen de opname van het medicijn vertragen of tijdelijk tegenhouden. Hierdoor komt er minder van het medicijn in uw lichaam.
Ook sommige medicijnen kunnen het maagslijmvlies irriteren. Bijvoorbeeld bepaalde bloedverdunners, zoals acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium. En ook ontstekingsremmende pijnstillers van het NSAID-type (zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac) en bijnierschorshormonen (corticosteroïden, zoals prednisolon).
wisselwerking (zn) : interactie, kruisbestuiving, spanningsveld, symbiose, verwevenheid.
Gebruik valeriaan niet in combinatie met andere sederende middelen zoals benzodiazepines, barbituraten of alcohol vanwege het risico van te sterke sedering.