Verder over het tam maken. Het tammaken van twee gaat precies hetzelfde als met 1 gewoon geduld veel aandacht en liefde. Het duurt misschien iets langer en vergt misschien iets meer aandacht en geduld, maar verder werkt het precies hetzelfde als bij 1. Het kan ook voordelen hebben 2 tegelijk.
Als u twee mannetjes parkieten samen houdt, kan het zijn dat ze veel zullen kibbelen. Het is wel zo dat geruzie altijd deel uitmaakt van het sociale leven van een parkiet. Zolang geen van beide parkieten wordt gepest is dit daarom niet iets negatiefs.
Lok hem met wat lekkers in je hand. De drang om het lekkers uit je hand te eten overwint normaal de angst om naar je toe te komen. Vanaf het moment dat je met je vogel op je hand door de kamer loopt, is hij tam. Je kunt dan spelletjes met hem spelen of nog meer commando's leren.
Parkiet tam maken. Vogels zoals grasparkieten, valkparkieten en agapornissen zijn gemakkelijk tam te maken. Hierbij is het belangrijk om het vertrouwen van je vogel te winnen. Dit is het makkelijkste door het initiatief bij je vogel te laten liggen, dit houdt in dat de vogel naar jou moet komen en niet andersom.
Hoe lang duurt het voordat een parkiet tam is? Dit hangt heel erg van het karakter van de vogel af. Wanneer je meerdere parkieten hebt zul je merken dat ze allemaal een eigen karakter hebben en ook op hun eigen tempo tam worden. Sommige parkieten zijn binnen vijf dagen tam, anderen hebben hier 2-3 weken voor nodig.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Catharina parkieten maken niet veel herrie, natuurlijk maken ze wel wat geluid maar beduidend minder dan andere parkietensoorten. Ze zijn slim, goed te trainen en rustig van aard. Catharina parkieten worden ongeveer tussen de 10 en 15 jaar oud.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Een parkiet heeft een paar dagen nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en omgeving. Wen de vogel vervolgens aan uw hand door lekkere dingen te geven. Door dit vaak te doen, tegen de parkiet te praten en heel rustig te blijven, kunt u langzaam steeds meer van de vogel vragen.
Grasparkieten zijn sociale dieren en leven niet graag alleen. Als zo'n kleine energiebundel elke dag meerdere uren alleen moet zijn, verliest hij snel zijn levensvreugde. Hij zal stil op zijn stok zitten en voor zich uit staren.
Los van de dagelijkse normale voeding bestaande uit een gevarieerd zadenmengsel en een paar keer per week van verse groenten en fruit (behalve advocado), kan jij je parkiet gerust laten snoepen van een halve trosgierst per week. Je hoeft ook niet de hele halve trosgierst allemaal tegelijk te geven.
Geschikte rauwe groenten en kruiden zijn bijvoorbeeld basilicum, munt, witlof, erwten, aubergine, courgette en paprika. Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan.
Hoe lang het duurt voor je naar de volgende stap over kunt gaan is voornamelijk afhankelijk van je parkietjes. Als je wil dat je nieuwe parkietje tam is voordat hij los mag, bepaalt dit wanneer je stap twee kunt nemen. Anders is een periode van 2 weken een goede richtlijn.
Re: Rent heen en weer over zitstok
Let er wel op dat je hem geen aandacht geeft wanneer hij dit gedrag vertoont. Dan gaat hij denken dat wanneer hij dit doet, hij aandacht krijgt. Dus aandacht geven wanneer hij 'normaal' doet en negeren wanneer hij heen en weer loopt.
Eenzaamheid en verveling: vogels hebben aandacht nodig, vooral kromsnavels. Als een vogel geen aandacht krijgt - omdat zijn eigenaar langdurig weg is, hij zonder gezelschap in een kooi zit of geen prikkelende speeltjes heeft - gaat hij met verenpikken om aandacht vragen.
Een parkiet kun je het beste leren praten als het stil is in huis. Je zet hem op je vinger en houd hem dicht bij je mond. Vervolgens begin je met een woordje of een kort zinnetje: zijn of haar naam bijvoorbeeld. Hiermee houd je zijn aandacht vast.
De vogel zal met fladderen reageren. Belangrijk is dat u uw hand niet terugtrekt. (Parkieten zijn heel goed in staat om te associëren: als fladderen terugtrekken van uw hand tot gevolg heeft, zal de vogel de volgende keer ook weer gaan fladderen.) Wanneer de parkiet weer rustig is, haalt u de hand uit de kooi.
Als de vogels thuis blijven moet er minstens elke dag iemand bij hen komen om vers water, voer en aandacht te geven, liefst twee maal per dag.
Hoe groot moet een parkietenkooi zijn? Een parkietenkooi moet minimaal 50 cm breed zijn en 50 cm hoog. Wil je twee parkieten in één kooi houden? Ga dan voor een kooi van 60 cm breed.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Parkieten kunnen fluiten, zingen, kwetteren of zelfs geluiden nabootsen. Wanneer je dit soort parkiet geluiden hoort dan is alles in orde. De parkiet voelt zich gelukkig en is helemaal gezond.