Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De meeste noten zijn tot twee maanden na de tenminste houdbaar datum houdbaar.
Wanneer je walnoten op een droge, goed ventileerde plaats bewaart, zijn ze minstens twee jaar houdbaar.
Het is heel belangrijk dat er geen lucht bij komt. Afgesloten in het gesealde zakje blijven de gebrande noten ten minste 3 weken echt lekker. Hierna kunt u dit zelf beoordelen op smaak. Na het openen van het gesealde zakje, goed bewaren in een afgesloten trommel, bakje of bus.
Naturel ongebrande noten kunnen maandenlang bewaard worden mits deze op de juiste manier bewaard worden. Het beste is om de noten koel, donker en afgesloten te bewaren.
Als je walnoten naar verfverdunner ruiken, dan weet je dat ze ranzig geworden zijn! Ranzige walnoten moeten weggegooid worden.
Eet walnoten echter met mate, ze bevatten relatief veel calorieën. Je kunt er dus zeker van aankomen, zoals je weet gaat het om je totale calorieën die je binnenkrijgt. Walnoten zijn dus gezond, maar een handje walnoten per dag is meer dan voldoende!
Rond de noot zit een vliesje dat een heel bittere smaak heeft. Wil je van de zoete smaak van het witte vruchtvlees genieten dan kan je best dit bruin vliesje verwijderen. Nadat de walnoten gedroogd zijn verdwijnt de bittere smaak van het vliesje en kan het meegegeten worden.
Goed droge walnoten kan je nog enkele maanden tot met een beetje geluk zelfs een jaar bewaren met de schil er omheen. Je kunt ze zonder schil in een keukenkastje bewaren, in een afgesloten potje of bakje, tot enkele maanden.
Vitamines die je in walnoten kunt vinden zijn thiamine (vitamine B1), vitamine B6 (pyridoxine), folaat (vitamine B11) en de antioxidant vitamine E. Ook de mineralen fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium en zink zijn allemaal volop aanwezig.
Waarom noten laten weken? In rauwe noten zitten fytinezuur en enzymremmers die kunnen zorgen voor wat ongewenste effecten in het lichaam. Noten bevatten bijvoorbeeld een enzymenlaagje aan de buitenkant van de noot en dit is moeilijk te verteren voor vele mensen. Hierdoor kan buikpijn of een opgeblazen gevoel ontstaan.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
Geopende Noten kunnen in een afgesloten bakje 2 tot 4 weken op een droge en koele plaats bewaard worden. Disclaimer De houdbaarheid van jouw product hangt af van verschillende factoren en kan daarom afwijken van de hier getoonde houdbaarheid!
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag. Dit is een gezonde hoeveelheid.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Walnoten zijn tevens een natuurlijke bron van melatonine, een stof in het lichaam die helpt bij het reguleren van je interne klok. 1 gram walnoten bevat tussen de 2,5 en 4,5 ng melatonine. De gemiddelde volwassen dosis van melatonine om te helpen met slapeloosheid is tussen 1 en 5 gram per dag.
Walnoten pellen
Walnoten kunnen gemakkelijk gepeld worden als ze eerst voor 30 seconden in kokend water hebben gelegen en direct daarna afgespoeld worden met koud water.
Goed drogen en opslaan is half gewonnen
Noten drogen is niet moeilijk. Leg de noten op een dekentje in de zon of op nog beter op roosters waar de wind kan meehelpen om de noten droog te krijgen. In oktober is de zon s' middags nog krachtig genoeg om het teveel aan vocht af te drijven.
Noten kweken is arbeidsintensief
Ten eerste zijn noten arbeidsintensief om te bereiden. Vele noten zijn bijvoorbeeld gekraakt, geroosterd, gezouten of gepeld. Al om al gebeurt er dus veel voordat de noten in de winkel liggen. Dit kost allemaal extra tijd en dat zit ook in de prijs van noten.
Amandelen zijn rijk aan gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten en vezels. Andere voordelen van amandelen: Ze zijn rijk aan vitamine E, wat huidveroudering tegen helpt te gaan en ontstekingsremmend is.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
Macadamia noten zijn de duurste noot per kilo, maar toch zorgen alle goede eigenschappen van de gezonde noot ervoor dat-ie bij onze favoriete gezonde noten hoort.