De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Pas een dag van tevoren starten met leren is absoluut te kort dag, maar mocht dit voorkomen: leer alleen de belangrijkste dingen, denk na over de voor de hand liggende onderdelen van de test, schrijf een samenvatting en neem deze door. Laat je ook overhoren.
Vaak kijken we op tegen het beginnen aan een taak, maar eenmaal begonnen gaat het eigenlijk best prima. Door de 2-minuten truc, zet je jezelf aan de slag. Zo werkt het: zeg tegen jezelf dat je een taakje 2-minuten lang gaat uitvoeren, als je daarna nog steeds geen motivatie hebt, mag je stoppen!
Er zijn geen wettelijke regels die zeggen hoe lang iemand over vmbo, havo of vwo mag doen. Zonder vertraging duurt het vmbo duurt 4 jaar, havo 5 jaar en vwo 6 jaar. Een leerling mag in de regel niet meer dan 1 jaar blijven zitten in dezelfde klas.
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om alles te kunnen verwerken en kunnen maar beperkte hoeveelheid nieuwe informatie aan (zie cognitive load theory). Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Een kind op de basisschool moet het volgende aantal uren onderwijs krijgen: de eerste 4 schooljaren (onderbouw): minimaal 3.520 uur;de laatste 4 schooljaren (bovenbouw): 3.760 uur.
Er is ook onderzoek gedaan naar het perfecte tijdstip om te studeren. Daaruit blijkt dat je het beste kunt studeren tussen 11:00 's ochtends en 21:30 's avonds. Dat is niet geheel verrassend. 's Ochtends heb je namelijk even nodig om op te starten. Vanaf een uur of 11 ben je wakker genoeg om een goede start te maken.
Tijdens de blok- en examenperiode zet je alles op alles en zal je meer studeren dan tijdens de lesweken. Je kan 8 à 10u studeren als maatstaf nemen. Vergeet niet om elk uur een korte pauze in te lassen en hier en daar in je planning een vrij moment vast te leggen.
Over het algemeen is leer steviger dan stof en zijn de meeste leersoorten bestand tegen krasjes. Een goede keuze dus. We hebben het dan wel over het soort leer met een goede afwerking en beschermlaag. Ook is een leren bank beter te reinigen dan een stoffen bank.
Uit het onderzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijkt dat blijven zitten op de lange termijn niet effectief is en juist demotiverend werkt. Toch zijn er ook leerlingen die positief zijn over het blijven zitten, dus je hoeft zeker niet in paniek te raken als je moet blijven zitten.
Plan je pauze.
Wie zijn brein geen rust gunt, zal ook niets meer onthouden, zo simpel is het. Plan dus elk uur tot maximaal elke twee uur een pauze van ongeveer een kwartier. 's Middags en voor het slapengaan kan je best wat langer afleiding zoeken.
Er is geen maximum leeftijd waarop een leerling de middelbare school (vmbo, havo of vwo) moet verlaten. In het praktijkonderwijs mag een leerling in principe op school blijven tot en met het schooljaar waarin hij 18 jaar wordt (art. 8.7 lid 1 WVO 2020).
Als je al het huiswerk goed hebt bijgehouden, kun je het beste twee weken van tevoren beginnen met leren. Zo heb je genoeg tijd om alle stof aandachtig door te nemen zonder in de stress te raken.