Werkkleding is fiscaal aftrekbaar als het voldoet aan één van de voorwaarden die de Belastingdienst hiervoor gesteld heeft: De werkkleding is (bijna) alleen maar geschikt om te dragen in het kader van je werk.
U mag de kosten voor (het wassen van) kleding en beddengoed onder de volgende voorwaarden aftrekken: De kosten zijn een rechtstreeks gevolg van ziekte of invaliditeit. De ziekte duurt minimaal 1 jaar of gaat waarschijnlijk minimaal 1 jaar duren.
Werkkleding is voor 100 procent aftrekbaar, maar de Belastingdienst ziet niet zomaar elke outfit als werkkleding. Het moet kleding zijn die je (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van je onderneming. Dat moet duidelijk blijken, zoals bijvoorbeeld bij een uniform of overall het geval is.
Heeft u echt werkkleding of kleding die op de zaak achter blijft dan zijn er mogelijkheden om de kosten ten lasten van uw winst te brengen en onbelast te vergoeden. Voldoet u niet aan deze (strenge) voorwaarden dan gaat de wetgever er van uit dat er sprake is van een privé element en heeft dat fiscale gevolgen.
Alleen de kosten die u maakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming, zijn aftrekbaar: de zakelijke kosten. Zakelijke kosten zijn dus de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben.
Volledig aftrekbare kosten
Kosten binnen je onderneming zijn 100% aftrekbaar. Hierbij hoort onder meer het kantoormateriaal, sociale bijdragen en verzekeringen. Ook specifieke beroepskledij (bijvoorbeeld een doktersjas, veiligheidsschoenen of de schort van een slager) mag je ingeven.
De hoofdregel: Zakelijke kosten zijn aftrekbaar
Dat is hoe de belastingdienst het omschrijft. De belastingdienst geeft zelfs een (verre van complete) opsomming van zakelijke kosten: huur van de bedrijfsruimte, verzekeringen en briefpapier zijn aftrekbaar.
De regels van de Belastingdienst
De Belastingdienst begint met de uitspraak dat werkkleding 100% aftrekbaar is. Deze kosten mogen dus volledig opgenomen worden in je kosten en de BTW is aftrekbaar.
Zaken zoals professionele huisvestingskosten, de boekhouder, werkkledij, zakelijke reiskosten, sociale bijdragen, kantoorbenodigdheden, professionele kosten voor telefoon en internet, aanvullende verzekeringen kan je volledig inbrengen als beroepskost.
In principe valt kleding in het hoge btw-tarief, oftewel 21%. Maar let op: het repareren van kleding valt onder het laag btw-tarief van 9%. Voor bepaalde werkzaamheden van woningen van 2 jaar en ouder geldt ook het verlaagde btw-tarief van 9% als het gaat om isoleren, schilderen, stukadoren en behangen.
Het antwoord is ja, maar daar zitten in Nederland wel wat haken en ogen aan waar je aan moet voldoen. Daarom is het goed om je goed in te lezen voor je de keus maakt om de aankoop van een pak op naam van de zaak te zetten. Je wil immers niet voor verassingen komen te staan.
Veel ondernemers schaffen werkkleding en werkschoenen aan. De kosten voor de aanschaf van werkkleding en -schoenen zijn in beginsel zakelijke kosten en dus aftrekbaar.
Persoonlijke verzorging zoals de kapper, crème tegen de wallen onder je ogen of scheerspullen zijn niet aftrekbaar.
Helaas. Deze regeling is echt alleen bedoeld voor werknemers. Voor zelfstandige ondernemers is er geen vergelijkbare regeling. De kosten die je maakt voor de sportschool zijn dus niet aftrekbaar en de uren die je besteedt aan sporten tellen ook niet mee voor het urencriterium.
Heb je een eenmanszaak? Dan kun je de auto alleen op jouw eigen persoonlijke naam laten registreren. Bij andere rechtsvormen kun je het kenteken op naam van je bedrijf laten zetten. Meer informatie vind je bij de RDW.
uitgaven die u maakt voor vrijgestelde omzet. uitgaven die u maakt voor niet-belastbare omzet (bijvoorbeeld subsidies) eten en drinken in de horeca. personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken (van meer dan € 227 per persoon per jaar)
Voor particulieren is het sinds jaren niet meer mogelijk om een bril bij de Belastingdienst op te geven als aftrekpost. Onder omstandigheden kan de aanschaf of verstrekking van een computerbril echter fiscaal aftrekbaar zijn voor ZZP'ers en werkgevers.
De kosten van hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen, zoals lenzen of een bril, of het laseren van een oog ter vervanging van een bril, zijn niet aftrekbaar.
Voedsel, drank en genotmiddelen die u privé gebruikt, zijn niet aftrekbaar. Onder de post 'voedsel' vallen zakenlunches en -diners (ook de fooien). Denk bij 'drank' aan koffie, thee, melk en frisdrank. Met 'genotmiddelen' bedoelen wij onder meer sigaretten en sigaren.
Naast werkkleding zijn accessoires zoals aktetassen of aktekoffers volledig aftrekbaar van uw winst. Hier hoeft u niet per se een beeldmerk op te plaatsen. Die mooie aktetas die u nodig hebt kunt u dus zeker op uw lijstje zetten en als aftrekpost meerekenen.
Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Dit betekent bijvoorbeeld: Een privételefoonabonnement is niet aftrekbaar, maar de zakelijke gesprekken die u via dat abonnement voert wel. Een zakelijk telefoonabonnement is aftrekbaar.
De BTW op restaurantkosten is in principe niet aftrekbaar. Toch zijn er echter enkele uitzonderingen op de regel: Zo is de BTW op restaurantkosten, gemaakt door het personeel dat een opdracht dient uit voeren buiten de onderneming (indien de prestatie meer dan 5 uur per dag bedraagt), volledig aftrekbaar.