Een oogontsteking komt meestal door een virus, vaak een van de vele verkoudheidsvirussen.Minder vaak is een bacterie de oorzaak. De klachten en hoe de oogontsteking verloopt zijn hetzelfde. De adviezen zijn ook hetzelfde.
Ernstig is het niet: het oog geneest vaak binnen één tot twee weken vanzelf weer. Een oogontsteking is wel besmettelijk: het kan van het ene naar het andere oog gaan of worden overgedragen op andere mensen door pus of slijm uit het ontstoken oog. Zit je met je handen aan je ogen, dan kan je anderen besmetten.
Bij een (opkomend) ontstoken ooglid of blefaritis is het belangrijk om je oogleden en ooglidranden zorgvuldig schoon te maken en schoon te houden. Daarbij kan ook een warm kompres helpen.
U kunt er klachten bij hebben zoals jeuk, slijm of pus, tranen, branderig gevoel en dikke oogleden. Een oogontsteking gaat vaak binnen 1 tot 2 weken vanzelf over, óók als een bacterie de oorzaak is. Antibiotica zijn meestal niet zinvol. Bovendien kunnen ze irritatie in het oog en een allergische reactie geven.
De meest voorkomende oorzaak is een infectie met een virus of een bacterie. Ook een allergie, het “droge ogen” syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van een rood oog is een slijmvliesontsteking (conjunctivitis).
De bacteriën die in de meeste gevallen een oogontsteking veroorzaken zijn haemophilis influenza, pneumococ en staphylococcus aureus. Er zijn ook enkele bacteriën die behoren tot de geslachtsziekten die in het oog ontstekingen kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn chlamydia trachomatis en gonococ.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
Symptomen oogontsteking veroorzaakt door een allergie:
Waterige afscheiding. Gezwollen oogleden en conjunctiva (slijmvlies). De ogen zijn vaak afwisselend licht tot hevig rood. De klachten komen bijna altijd aan beide ogen tegelijk voor.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Een uveïtis is een ontsteking in het oog. Hierbij zijn de “uvea”-structuren (iris, straallichaam en vaatvlies) van de oogbol ontstoken, maar ook het netvlies, de bloedvaten in het netvlies en het glasvocht kunnen ontstoken zijn.
In het kort. Als de randen van uw oogleden ontstoken zijn, kunnen ze rood, dik en schilferend zijn. U kunt droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen hebben. De ontsteking komt vaak doordat de talgkliertjes in uw oogleden niet goed werken.
U heeft dan een ontstoken oog. Een infectie door het adenovirus in uw oog kan erg vervelend zijn, maar is ongevaarlijk. Na een week of 3 is de ooginfectie met de klachten voorbij. Tijdens deze periode bent u wel erg besmettelijk voor anderen om u heen.
Het kan wel 6 tot 8 weken duren, voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als uw ooglidranden ontstoken zijn, kunt u beter geen make-up gebruiken.
Chlooramfenicol is een antibioticum. Het werkt tegen veel soorten bacteriën. Artsen schrijven chlooramfenicol in het oog voor bij ontstoken ogen door infectie met bacteriën of om ontstoken ogen te voorkomen, bijvoorbeeld na een operatie.
Oogontsteking is een ontsteking van het bindvlies van het oog. Dit bindvlies wordt conjunctiva genoemd. Oogontsteking kan onder andere worden veroorzaakt door een virus. Een virale oogontsteking wordt ook wel (adeno) virale conjunctivitis genoemd.
Meestal is de ontsteking aan één oog, soms wisselen de ogen elkaar af. De oogontsteking begint acuut. Het veroorzaakt pijn, roodheid en overgevoeligheid voor licht.
Wat te doen tegen rode ogen? In de meeste gevallen verdwijnen rode ogen vanzelf. Bij droge ogen kunt u proberen vaker te knipperen. Bij rode ogen door een allergie kunnen verlichtende oogdruppels van de drogist helpen.
Diagnose. Met een gebruikelijk oogheelkundig onderzoek kan de oogarts vaststellen of er sprake is van uveïtis. Bij ditonderzoek worden de ogen met de microscoop bekeken waarbij pupillen met oogdruppels verwijd worden, zodat de oogarts het netvlies en vaatvlies kan bekijken (spiegelen).
Uveïtis kan leiden tot blijvend verminderd zien, van gering tot ernstig, en zelfs tot blindheid. Soms ontstaan er andere problemen bij uveïtis: vocht in het netvlies (maculaoedeem)
Symptomen van een bacteriële infectie
Bij een bacteriële infectie treden er al snel symptomen op zoals: Misselijkheid. Braken. Bloed, pus of slijm in de ontlasting.
Instrueer de patiënt terug te komen bij de alarmsymptomen: pijn, lichtschuwheid, visusverandering, misselijkheid, braken.
Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt. U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan.