Supermarktketen Albert Heijn gaat oud brood goedkoop aanbieden. Hiermee hoopt de supermarkt voedselverspilling tegen te gaan. Onder de naam 'Brood van gisteren' wordt brood van een dag oud tot 11.00 uur verkocht voor een extra lage prijs.
Waar het eetbare afval meestal eindigt als compost of via de biovergister als groene stroom, gaat brood terug naar de bakkerij en wordt tot veevoer verwerkt.
Het oude brood van de bakkers gaat naar Bakkersgrondstof. Die verkruimelen het en maken er meel van. Dat meel gaat weer terug naar de bakker, die er brood van bakt. Vers brood, dat voor 25 procent uit oud brood bestaat.
Dit doen we door samen te werken met leveranciers om bijvoorbeeld voedsel slim in te kopen, te bestellen en beter in te zetten. Daarnaast prijzen we producten af met een 35% korting sticker en gebruiken we technologieën zoals dry misting en elektronische schapkaartjes.
Albert Heijn gaat 'oud' brood verkopen: een halfje bruin van een dag oud kost €0,25. Albert Heijn gaat voortaan in alle winkels goedkoop 'brood van gisteren' verkopen. Een half brood van een dag oud kost 25 cent, een heel brood en een zak bolletjes elk 50 cent.
Voor bloemkool, courgette, prei, sla en sluitkool is de valorisatie na afkeuring beperkt tot 10%. De overige groenten uit de bevraging worden wanneer ze niet aan de kwaliteitseisen voldoen, enkel aangewend voor niet-humane doeleinden. Het afzetverlies is voor deze groenten dan ook gelijk aan het voedselverlies.
Het overgrote deel van het brood dat aan het einde van de dag over is, wordt bij Bakkerij Bosman twee keer per week gedoneerd aan de voedselbank. Tevens gaat het overgebleven brood twee keer per week naar de kinderboerderij waarmee de dieren worden gevoerd.
Dit zijn soms wel vijftig broden per dag. “Vijf procent van het brood van bakkers wordt niet verkocht”, concludeert Oostveen uit eigen onderzoek. “In totaal zijn dat ongeveer 100.000 tot 130.000 broden in heel Nederland.
Dagelijks gooit we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin en 127 miljoen kilo brood per jaar. In het hoofdstuk voedselverspilling is brood de kampioen.
De lekkere geur, krokante korst en malsheid van brood verminderen naarmate het brood ouder wordt. De samenstelling daarentegen verandert niet. Alle vezels, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen blijven gewoon in het brood aanwezig.
Grote kans dat je brood en gebak van de Jumbo uit deze fabriek in Uden komt. UDEN - BACU Uden bakt voor heel Holland. Zo'n beetje alle brood in de Brabantse en Limburgse Jumbo-winkels komt uit de bakkerij in Uden. Daarnaast levert het bedrijf ook alle Jumbo-banket voor heel Nederland en België.
Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. In absolute hoeveelheden vindt hier wel de grootste daling plaats (met uitzondering van aardappelen; hiervan wordt juist meer verspild). Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild.
Bananen: Uit een recent Zweeds onderzoek bleek dat bananen de meest verspilde fruitsoort in winkels is door bruine plekken of kleine kneuzingen (Mattsson et al., 2018). In het Verenigd Koninkrijk worden er maar liefst 1,4 miljoen bananen weggegooid op dagbasis (The Guardian, 2017).
Uit onderzoek2 blijkt dat eenpersoonshuishoudens en jongeren het meest verspillen. Naarmate mensen ouder zijn, gooien ze minder weg. Dat laatste komt mogelijk door hun opvoeding (zij of hun ouders hebben voedselschaarste meegemaakt) en het feit dat zij daardoor beter weten hoe ze verspilling moeten voorkomen.
Het aanvangssalaris van een Bakkers en banketbakkers bedraag meestal tussen de € 1.455 en € 2.221 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.798 en € 2.641 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Een Bakker in Nederland verdient gemiddeld € 2.175 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.850 (laag) tot € 2.505 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
Het loon van een zelfstandige bakker: 2.300 euro netto.
Oud brood kun je perfect, en zelfs beter dan vers brood, gebruiken voor het maken van toast, croutons of een broodkorst voor home-made vis cuisine! Alles wat je nodig hebt is olijfolie en zout&peper.
De prijzen liggen tussen de € 3,95 en € 4,95 per tas. In 2018 kondigde Albert Heijn een samenwerking aan met Too Good To Go, waarbij zij producten van AH to go, veelal stationslocaties, aan gingen bieden op dit platform.
Sommige winkeliers of supermarkten behouden producten met een verstreken THT-datum en plakken daarnaast een vernieuwde THT-datum. Voordat zij dit doen, proeven, ruiken en bekijken zij het product om te beoordelen of de kwaliteit nog steeds voldoende is. Dit is volledig veilig en voorkomt onnodige voedselverspilling.
Meer dan de helft van de misvormde groenten en fruit, goed voor net geen 120.000 ton voor de belangrijkste teelten, verdwijnt uit de humane voedselketen, waardoor er voedselverlies optreedt. Ze worden aangewend als veevoeder, vergist, gecomposteerd, uitgevoerd op het land of gewoonweg niet geoogst.
Het is interessant om te zien wat de meest verspilde producten zijn. Zo gooien we per persoon 7,3 kilo brood en deegwaren weg, 5,1 kilo zuivel, 3,7 kilo groente, 3 kilo fruit en 2,9 kilo aardappelen. Bij dranken gaat het om 23 liter koffie en thee, 10 liter melk en zuiveldrank en 6 liter frisdrank en sap.
Eten dat dagelijks gebruikt wordt (groenten en fruit, brood, aardappelen, pasta en rijst) belandt het vaakst in de vuilnisbak.
HOE #VERSPILLINGSVRIJ. BEN JIJ? De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor een gezamenlijk doel: samen verminderen we voedselverspilling met de helft voor 2030.
In plaats van andere eiwitbronnen te gebruiken, kan voedselafval worden hergebruikt in voedsel. Aan de andere kant kan voedselafval ook worden gerecycleerd tot biogas of compost dat vervolgens kan worden gebruikt voor energie of als meststof.