Symptomen. De voornaamste kenmerken van een gebroken knie zijn: Pijn ter hoogte van de knie, die vermindert als de knie wordt ondersteund. Niet kunnen staan of stappen.
De tekens en symptomen van een gebroken knieschijf zijn afhankelijk van de locatie en grootte van de breuk. Over het algemeen ervaart men bij het moment van breken een felle, scherpe pijn aan de voorzijde of randen van de patella. Ook ontstaan er in de meeste gevallen een zwelling en een bloeduitstorting.
De breuk. Een breuk van de knieschijf ontstaat meestal door een val direct op de knieschijf of door een harde klap tegen de knieschijf, bijvoorbeeld door een verkeersongeval. Bij een breuk van de knieschijf is er vaak direct pijn en zwelling van de knie.
Wat zijn de symptomen bij patella fractuur? De meest voorkomende symptomen van een breuk van de knieschijf zijn pijn en zwelling aan de voorzijde van de knie. Andere klachten die je kunt ervaren zijn: het hebben van een bloeduitstorting (blauwe plek), het niet kunnen strekken van de knie en niet kunnen lopen.
De meeste breuken van de knieschijf worden vastgezet met een 'Zuggertung'. Deze bestaat uit enkele dunne metalen pinnen en een metalen vlechtdraad om de knieschijf heen. Soms worden ook schroeven gebruikt. Het materiaal wordt geplaatst via een snede aan de voorkant, over de knieschijf.
De meeste mensen hebben na een val een gekneusde knie. Soms zijn de kniebanden uitgerekt of gescheurd. Het kraakbeen in de knie (meniscus) is soms beschadigd. Daardoor gaat de knie soms 'op slot': u kunt de knie niet meer strekken.
U heeft gips of een hard kunststofverband om uw knie gekregen. Hierdoor blijft de botbreuk in de goede stand staan en kan de knie genezen. Deze pagina informeert u over hoe u met de verbanden moet omgaan en waar u terechtkunt met vragen of klachten.
De meeste patiënten met een gescheurde knieband kunnen ondanks de pijn wel lopen, maar vooral in het begin gaat dat heel moeizaam. Als de knie erg dik wordt, zit er meestal ook een bloeding in de knie. Dit kan wijzen op bijkomend letsel, zoals kraakbeenletsel of meniscusletsel.
Bewegingsbeperking van de knie: Als gevolg van de artrose ontstaat er vaak een strekbeperking van de knie met als gevolg een mankend looppatroon. Ook kan de knie vaak minder goed buigen, waardoor het hurken of knielen wordt beperkt.
Als u vaak op uw knieën zit of valt, kunt u een slijmbeursontsteking in de knie krijgen. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld stratenmakers en stoffeerders. Het komt ook voor bij sporten, zoals judo en worstelen. Pijn aan de buitenzijde van uw knie tijdens of na het sporten kan een lopersknie zijn.
Wat je zelf aan het herstel bij kan dragen, is regelmatig koelen. Kou zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten nauwer worden en de hoeveelheid vocht in de knie af zal nemen. Wanneer er een trauma heeft plaatsgevonden, is koelen vooral direct na het trauma en de eerste 24 tot 48 uur erna hulpvol.
De ophoping van het vocht in uw knie kan leiden tot een Bakerse cyste, een zwelling in de knieholte waarbij de holte zich vult met vocht. Dit kan pijnlijk zijn. Wanneer de zwelling dusdanig ernstig is, moet het vocht mogelijk worden verwijderd.
Knieklachten behandelen
Dit kan door therapie zoals dry needling, oefentherapie of manuele therapie. Daarnaast is er voor de ernstige klachten zoals een scheur in de meniscus of kruisband vaak een operatie nodig. Bij slijtage in de knie kan er ook gekozen worden voor een knieprothese.
De binnenste knieband kan overbelast zijn of er kan sprake zijn van een zekere mate van scheuring. Bij overbelasting zal de fysiotherapeut je in eerste instantie aanraden om veel rust te nemen. Eventueel kan ook de stand van de voeten en knieën worden geanalyseerd om de rek op de binnenste knieband te verminderen.
Als uw meniscus scheurt, kunt u deze klachten hebben: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Meestal komt er vocht in de knie.
U kunt uw knie kneuzen of verreken nadat u een harde val of verkeerde beweging heeft gemaakt. Hierbij raken de spieren en banden dan verrekt, maar zal het gewricht zelf, de kniebanden, de botten, knieschijf en meniscus niet beschadigd raken. Bij een gekneusde knie beschadigt het weefsel in uw gewricht.
Oorzaken van kniepijn
Een gescheurde knieband of kruisband. Wanneer u hier last van heeft, heeft u moeite met het buigen van de knie. Gescheurd kraakbeen of een kapotte meniscus. Door een ongeluk of overbelasting kunnen er kleine scheuren ontstaan in het kraakbeen of de meniscus.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Wat merk ik van verrekte of gescheurde kniebanden? Als een knieband aan de zijkant van de knie scheurt, kunt u dit merken: De buitenste zijkant van de knie wordt dik bij een scheur in een buitenste knieband. De binnenste zijkant van de knie wordt dik bij een scheur in de binnenste knieband.
Meestal voelde of hoorde u iets knappen als de knieband is gescheurd. U heeft pijn aan de knie en de knie is meestal dik en blauw. Als de voorste kruisband gescheurd is, kan u niet meer goed op uw been staan. U zakt er steeds doorheen.
Röntgenonderzoek: afhankelijk van de bevindingen bij de anamnese en het lichamelijk onderzoek wordt bepaald of er een röntgenfoto van de knie nodig is. Op zo'n foto kan een botafwijking (bijvoorbeeld een breuk) te zien zijn. Een foto maakt aandoeningen aan de meniscus, knieband en het kraakbeen niet zichtbaar.
Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig. Deze breuken genezen vanzelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor een breuk van het sleutelbeen.
Afhankelijk van de soort breuk blijft het gips 6 tot 12 weken zitten, met eventueel nog een (scharnier)brace. Na de operatie bepaalt de chirurg of u meteen of na enige tijd mag beginnen met het belasten van uw been. Als u mag beginnen met belasten, is dat meestal na 6 tot 12 weken.
De knie kan breken bij het uiteinde van het bovenbeen (distale femur fractuur) of bij het uiteinde van het scheenbeen (tibiaplateau fractuur). Daarnaast kan bij een val direct op de knie ook alleen de knieschijf gebroken zijn (patella fractuur).