Witte kaas (ook wel saladekaas) is een kaas die wordt gemaakt van koemelk. Hierdoor is deze kaas toegankelijker dan Feta voor veel mensen. De koemelk geeft een romige zachte smaak aan de kaas.
Halloumi. Halloumi is de perfecte kaas voor in een warme salade. Bak de halloumi en doe hem in plakjes in je salade of snij hem in blokjes als vervanger voor fetakaas. Ideaal als alternatief voor vlees in een vegetarisch gerechtje.
Nee, niet alle witte kaasplakken zijn hetzelfde. Witte kaas is namelijk alleen echte Griekse feta als er ook daadwerkelijk 'feta' op staat. Want sinds 2002 heeft feta een BOB: Beschermde Oorsprongsbenaming van de EU. Je herkent het aan het geelrode logo op de verpakking.
Een Griekse salade met feta of toch een salade caprese met tomaat, basilicum en mozzarella, het klinkt allebei even gezond. Maar wil je nog iets van je summerbody maken deze zomer, ruil dan de feta even in voor de mozzarella. De Italiaanse kaas heeft een lager vetpercentage en meer eiwitten.
Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk feta heten.
Vroeger mochten alle witte brokkelige kazen doorgaan als feta, maar dat is dus niet meer zo. Sinds 2002 is er een Europese regelgeving die zegt dat alleen kaas die gemaakt is in Griekenland, en minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk bevat Feta mag heten.
Fetakaas en roomkaas zijn beide verse smeuïge kazen, die niet of nauwelijks gerijpt zijn. Een andere benaming voor deze kazen is witte kaas. Mascarpone, ricotta, cottage cheese en mozzarella behoren ook tot het rijtje van verse kazen. Het verschil zit hem in de herkomst, bereiding en vetgehalte in de kazen.
De originele Griekse Feta wordt gemaakt uit schapen- en/of geitenmelk en is herkenbaar aan de witte kleur en brokkelige structuur. De smaak is zeer rijk, licht kruidig, iets zuur en tegelijk romig.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Ricotta bevat weinig zout en vet
Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12. Cottage cheese is eiwitrijk en vult goed.
Feta is witte kaas van schapen- en geitenmelk uit Griekenland. Alleen witte kaas gemaakt op het Griekse vasteland of het eiland Lesbos mag Feta heten. Bovendien moet Feta gemaakt worden volgens bepaalde regels, waaronder het bewaren in pekel oftewel zout water.
Feta zit vol goede voedingsstoffen
En dan blijkt dat feta boordevol goede stofjes zit! Feta is bijvoorbeeld rijk aan calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren, allemaal stoffen die je lichaam hard nodig heeft. Ook bevat het product minder vet en calorieën dan bijvoorbeeld cheddar of Parmezaanse kaas.
Feta! Romige, frisse en luchtige feta. Heerlijk voor in de salade of om puur op te peuzelen.
Vervang de geitenkaas door een andere zachte kaas (bv. smeerkaas of ricotta) of - wanneer je geen kaas lust - door wat zure room of mascarpone. Minstens even lekker!
Een daarvan is vetgehalte: hoe meer vet een kaas bevat, des te meer zullen de caseïne-moleculen in staat zijn om te scheiden, en hoe beter het zal smelten. Daarom zullen vetarme en vetvrije kaas meestal smelten tot een rubberachtige consistentie. Het waterniveau in een kaas bepaalt ook hoe het smelt.
Beyaz peynir (letterlijk: witte kaas) is een Turkse kaas die behoort tot een familie van witte kazen waartoe ook bijvoorbeeld feta (Griekenland), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië) behoren. Traditioneel wordt de kaas gemaakt van ongepasteuriseerde schapenmelk.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Vetgehalte. Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet.
Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Geitenkaas past in een verantwoord voedingspatroon. Zo bevat geitenkaas vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en D. Ook andere belangrijke stoffen – zoals calcium, kalium en fosfor – zijn van nature in geitenkaas aanwezig.
Hüttenkäse en cottagecheese zijn twee benamingen voor hetzelfde product. Net als roomkaas en kwark is het een verse kaas die bij de productie geen rijping ondergaat. Het heeft het meeste weg van kwark, omdat de methode van productie bij beide producten ook veel op elkaar lijkt.
Er bestaan vier types verse kaas: de magere kaas (minder dan 20% vet), de halfvette kaas (20% tot 35% vet), de vette kaas (meer dan 35% vet) en de roomkaas (tenminste 45% vet). Hun vetgehalte danken de verse kazen aan de melk die gebruikt werd.
Wat is het verschil met normale roomkaas? Het grootste verschil is het vet percentage. Mascarpone heeft ongeveer twee keer zoveel vet. Hierdoor is de smaak veel voller als roomkaas, want vet is nu eenmaal smaak.