Eten, heel veel lekker eten. Koken voor tien mensen, terwijl er maar vier mensen aanschuiven. Dat is typisch Koerdisch. Het liefst delen Koerden hun laatste maaltijd met een ander.
De meeste Koerden zijn religieus. Circa 90% is moslim en ook zijn veel Koerden jezidi's. Een klein deel, circa 5%, is christelijk en er bestaat zelfs een kleine joodse minderheid. Van deze laatste groep is sinds de onafhankelijkheid van Israël een deel naar dit land geëmigreerd.
Ze leven verspreid over Iran, Irak, Turkije en Syrië. Het volk is erg nationalistisch en strijdbaar, mede dankzij hun onderdrukking. Ze hebben nooit een eigen land gehad. De Koerden zijn een van de vele volken die relatief autonoom opereerde in Ottomaanse Rijk.
De Koerden willen een eigen land, omdat ze een apart volk zijn met een eigen taal, cultuur en religie en omdat ze niet als onderdrukte minderheid willen leven. Hoewel de Koerden onder Saddam Hoessein een autonome regio krijgen, hebben ze te maken met veel geweld. Het bekendste voorbeeld is de gifgasaanval in Halabja.
Van oorsprong zijn de Koerden nomaden, maar duizenden jaren geleden hebben zij zich gevestigd in het berggebied waarvan het hart aan de grens van het huidige Turkije, Irak en Iran.De Koerden zijn een volk dat verdeeld is in verschillende stammen, die als gevolg daarvan ook een eigen dialect spreken.
Het Koerdisch wordt gesproken in een gebied dat zich uitstrekt over Turkije, Irak, Syrië en Iran. Het aantal personen dat Koerdische dialecten spreekt, wordt geraamd op 20 tot 30 miljoen. Zowel Arabisch als Koerdisch zijn officiële talen in Irak.
In de Koerdistan Autonome Regio zijn er verspreid over de regio demonstraties tegen de regering. De politie en Asayish (lokale veiligheidstroepen) kunnen hard optreden en de demonstraties kunnen tot geweld leiden. Vermijd demonstraties en grote menigten. Ook in de provincies Sulaymaniyah en Erbil.
Bij de Rotterdamse Volksuniversiteit kunt u terecht voor een taalcursus Koerdisch. Het Koerdisch behoort tot de Indo-Europese taalfamilie en is een van de oudste talen van het Midden-Oosten. Er zijn meer dan 40 miljoen mensen die deze taal spreken. De taalcursus Koerdisch gaat uit van het Latijnse schrift (Kurmanci).
De Koerdische Autonome Regio grenst in het oosten aan Iran, in het noorden aan Turkije en een klein stukje aan Syrië en verder aan (de rest van) Irak. De regio heeft als hoofdstad Erbil (Koerdisch: Hewlêr). Hier zetelt ook het parlement en het bestuur, sinds 14 juni 2005 onder leiding van president Massoud Barzani.
Ze stammen af van de oude Meden en kijken terug op een verleden van duizenden jaren. Hun gebied is omsingeld door de Arabieren en de Turken. De Koerden leven verdeeld over vier staten die hun geen zelfbeschikking gunnen: Iran, Irak, Turkije en Syrië.
Nederlandse Koerden wonen verspreid over Nederland, met concentraties in Amsterdam, Zaanstad, Arnhem, Deventer, Utrecht en Enschede. Den Haag heeft de grootste Koerdische gemeenschap.
Jezidi's (ook aangeduid als Yazidi, Ezidi en Yezidi) zijn een religieuze en etnische Koerdische minderheid, die met name in het noorden van Irak leeft. Jezidi's hebben hun eigen monotheïstische geloof en zijn dus geen moslims. Jezda is Koerdisch voor god. Jezidi betekent letterlijk: “volk van god”.
PKK staat voor Partiya Karkerên Kurdistan en is de arbeiderspartij van de Koerden die in 1978 werd opgericht door Abdullah Ö–calan. De Koerden die zich in deze partij verenigen strijden voor een eigen staat.
persoon die afstamt van een Indo-europees volk dat in het Midden-Oosten leeft.
Sinds 1984 streed de PKK in Oost-Turkije voor erkenning en zelfstandigheid van de Koerden. Hun leider Öcalan gaf de Koerden hun zelfrespect terug, vonden aanhangers. Maar de PKK rekende op meedogenloze wijze af met haar tegenstanders - Turks én Koerdisch.
De oorsprong van het Koerdische volk is omstreden. De eerste aanwijzingen zijn echter te vinden in spijkerschrift uit de Assyrische tijd. Er bestaan etnische banden met de Medes, een oude Iraanse groep die meer dan 2700 jaar geleden in Zuidwest-Azië leefde. In de 7e eeuw kwamen de Koerden onder invloed van de Islam.
Eind jaren zeventig richtte Abdullah Öcalan de Koerdische Arbeiderspartij PKK op. PKK-aanhangers begonnen een gewapende strijd met als doel een onafhankelijke Koerdische staat binnen Turkije te vormen. Die oorlog heeft inmiddels aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost.
Turks-Koerdistan of Noord-Koerdistan (Koerdisch: Bakurê Kurdistanê) is de onofficiële naam voor delen van het zuidoosten van Turkije bewoond door Koerden, die aan Syrië, Irak en Iran grenzen. Het omvat de provincies het het zuidoosten van Turkije waar zij de grootse etnische groep vormen.
Massoud Barzani (Koerdisch: Mesûd Barzanî) (Mahabad (Iran), 16 augustus 1946) is een Koerdisch-Irakees politicus.
Ez ji te hez dikim.
Zweden telt ongeveer 85 duizend inwoners van Turks-Koerdische komaf. Die mogen als ze willen met PKK-vlaggen zwaaien.
De geschiedenis van Irak voert zo'n 10.000 jaar terug. Eerdere benamingen waren Soemerië en Akkad, Chaldea, Babylonië en het Tweestromenland, Mesopotamië.
Iran: 18 miljoen : de Turkmenen en Azeri van Iran wonen met name in het noordwesten, noorden en zuiden van Iran. Irak: 3 miljoen: de Turkmenen van Irak wonen met name in het noorden van Irak. Kirkoek is een stad waar een grote minderheid Turkmenen wonen naast de Koerden en Arabieren.
Het Koerdisch behoort tot de noordwestelijke tak van de Iraanse talen en is daarmee verwant aan de taal van de oude Meden en Parthen en het huidige Beloetsji. Op wat grotere afstand is het ook verwant aan het Perzisch (zuidwestelijke tak), het Pasjtoe (zuidoostelijk) en het Ossetisch (noordoost).
Kurmançi, Kurman(d)ji, Kirmanci of Noord-Koerdisch is het hoofddialect van het Koerdisch, dat door 65-70% van de Koerden wordt gesproken. 15 miljoen Koerden in Turkije, 2 van de 6 miljoen Koerden in Irak, 3 miljoen Koerden in Syrië, en 4 van de 11 miljoen Koerden in Iran spreken het Kurmançi.