Het antwoord is heel simpel. Zowel ophoogzand als straatzand is geschikt voor onder bestrating. Alleen is het verstandiger om voor straatzand te kiezen. We noemen dit ook wel zand voor een zandbed.
Zand om bestrating aan te leggen
Na het eventuele ophogen gebruik je een laag straatzand onder de tegel. Dit zand is fijn van structuur en makkelijk af te reien/vlak te maken. Je maakt er dus eenvoudig een mooi zandbed mee doordat het beter is gezeefd en dus minder vervuiling bevat dan opvulzand.
Ophoogzand is ideaal om te gebruiken voor onder uw bestrating, het ophogen van uw tuin of het aanvullen van kuilen. Het is ongezeefd zand en staat ook wel bekend als vulzand.
Voordat je bestrating kunt aanleggen, maak je een goed zandbed van schoon, wit ophoogzand/straatzand.
Het zand dat je het beste kunt gebruiken voor onder je bestrating is straatzand. Straatzand behoudt een goede stevigheid en zorgt ervoor dat overtollig water er snel zijn weg door vindt door de open structuur.
Voegzand (Zilverzand of Black Sparkle) is geschikt voor alle soorten en maten voegen. Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand.
Korrelgrootte: Vulzand heeft over het algemeen grotere korrels dan straatzand, wat resulteert in een minder fijne textuur. Samenstelling: Het is meestal samengesteld uit zand, klei en grind, waardoor het steviger is dan straatzand.
Brekerzand is een gebroken splitsoort en heeft een gradering van 1-3 mm. Brekerzand is te gebruiken voor het invegen van bestrating, bijvoorbeeld klinkers bijeen oprit, echter is brekerzand niet geschikt voor siertegels!
Voor het straten is een goede ondergrond van belang, hiervoor wordt veelal straatzand gebruikt. Dit zand laat zich gemakkelijk uitvlakken, biedt een stevige ondergrond en laat voldoende water door om plassen te voorkomen. Het wordt daarom voornamelijk ingezet voor het zandbed onder de bestrating.
Bij een stevige, stabiele bodem kun je de volgende diktes als richtwaarde aanhouden: Bij licht gebruik, zoals tuinpaden en terrassen: 15-20 cm. Bij zwaarder gebruik, zoals een oprit: 20-40 cm.
Een opsluitband plaats je ongeveer 1 cm onder de bestrating.
Zo gaat een opsluitband van 15 cm hoog onder de stenen nog zo'n 10-12 cm de grond in. Heb je een opsluitband van 20 cm hoog, dan leg je deze zo'n 15-17 cm dieper dan je bestrating.
In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Drainagezand is een ideale zandsoort om is in en rond drainagesystemen te gebruiken. Het biedt uitstekende waterdoorlatende eigenschappen. Daarnaast kan drainagezand ook worden gebruikt om kleigrond te verschralen en is het een geschikte ondergrond voor rioleringsbuizen en -werken.
Wie met een egaliseerbord wil gaan afreien, doet er verstandig aan zowel een smalle als een brede egalisatieschuif aan te schaffen. Zo wordt de smalle egaliseerschuif gebruikt om grof af te reien, terwijl je met de brede uitvoering van de egalisatieschuif het zandbed keurig en strak afwerkt.
Het antwoord is heel simpel. Zowel ophoogzand als straatzand is geschikt voor onder bestrating. Alleen is het verstandiger om voor straatzand te kiezen.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Brekerzand is namelijk ook geschikt voor het verhogen van oppervlaktes, waarbij het voor een waterdoorlatende ondergrond zorgt. Dit komt doordat brekerzand een grovere structuur heeft dan ophoogzand. Daarnaast kan brekerzand gebruikt worden als inveegzand, maar dit raden wij sterk af.
Brekerzand, ook wel bekend als inveegzand of vulzand, is uitermate geschikt voor het invegen van voegen tussen uw bestrating. Bij ons vindt u vrij grof inveegzand, waarmee u vanzelf een egaal, mooi resultaat creëert. Een ander voordeel van de grove structuur, is dat het zeer waterdoorlatend is.
Eén kuub (M3) zand, ook wel ophoogzand genoemd, kost doorgaans € 146,- inclusief BTW en transportkosten. Het zand kan los (gestort) of in Big Bags geleverd worden. Big Bags kennen een inhoud van 1 M3 (1000 liter) en weegt ongeveer 1500 kilogram.
Fijn zand is een zandsoort met een korrelgrootte van 63 tot maximaal 210 µm. Grof zand, als bijvoorbeeld drainagezand, heeft daarentegen een korrelgrootte van 210 tot 2000 µm. Om maar even het verschil aan te duiden. Deze korrelgrootte maakt het zand in het bijzonder geschikt als speelzand.
Zilverzand kan gebruikt worden voor het maken van een fijne specie/mortel, bijvoorbeeld voor specifiek tegelwerk. Heeft u echter zand nodig voor grotere projecten, dan raden we voor het mengen met cement metselzand aan.
Tuintegels invegen met inveegzand is heel eenvoudig, maar vergt wat geduld. Je snijdt de zak open en verdeelt de inhoud over de bestrating. Dit gaat het best met droog zand op een droog oppervlak, laat het zand indien nodig drogen in de zon. Veeg daarna het zand heen en weer over de tegels.
Ophoogzand is ongezeefd zand wat onder verschillende namen bekend is, zoals vulzand. Aan deze zandsoort worden weinig eisen gesteld, zoals aan de vorm of korrelgrootte. Hierdoor is deze soort het scherpst geprijsd van alle zandsoorten.
Zand is het meest gebruikte voegmiddel voor een klinkerterras. Voegen met zand heeft een aantal voordelen: het is goedkoop, makkelijk aan te brengen en geeft het terras een natuurlijke uitstraling. Zand is minder geschikt voor brede voegen, omdat het bij zware regen uitspoelt.