De Kingcrabvisser is zo'n beetje het gevaarlijkste beroep ter wereld en wordt uitgeoefend op de zeeen in het hoge noorden. Het vissen naar deze diepzeekrabben heeft al wat vissers het leven gekost. De prijs voor het uitoefenen van dit beroep is dus hoog.
Deze gigantische krab kan een spanwijdte tot bijna 2 meter en een gewicht tot 10 kilo bereiken. Onze uit Noorwegen afkomstige king crab weegt 2,5 tot 4,5 kg en kost € 115,- per kg.
De koningskrab, die zich ontwikkelen met slakken, benthische en zelfs vissen, kan tot 10 kilogram wegen met een spanwijdte van 1.80 meter.
Een portie kingkrab poot van 500 gram is voldoende voor 3 personen als modeste voorgerecht. Word bevroren verzonden en kan ontdooid zijn bij bezorgen. Vier dagen te bewaren in de koelkast na het ontdooien. Verpakt per ca 500 gram (bevroren gewicht) of 2-3 poten.
In België en Nederland zijn 38 soorten bekend die inheems, waaronder de Noordzeekrab. Krab wordt wereldwijd gezien als een echte delicatesse. Krab wordt zowel in z'n geheel geserveerd, als enkel de poten. Het vlees is mild, visachtig en heeft een typische zoetige smaak.
De smaak van kreeft kan worden vergeleken met die van een krab. Het is echter nog steeds niet vergelijkbaar. De kreeft heeft een iets zoetere smaak en is ook iets lichter in vergelijking met krab.
De lekkerste krab is volgens de kenners toch echt de king crab. Dit is een gigantische krab die wel tot een meter breed kan worden! De king crab, ook wel koningskrab genoemd, heeft heerlijk zoet vlees. Het is een echte delicatesse, die ook nog eens erg veelzijdig is.
De smaak van de Noorse kingcrab is zoet en is vergelijkbaar met de red king crab uit Alaska. De king crab is verkrijgbaar in verschillende sorteringen.
ANEMOON vraagt om waarnemingen van dode dieren te melden. De Japanse spinkrab is met een spanwijdte van drie meter de grootste krab ter wereld.
Wanneer een krab aan zijn poot wordt vastgepakt door een andere krab, roofvis of simpelweg vast komt te zitten, dan kan hij deze poot loslaten van zijn lichaam en hierdoor aan zijn belager ontsnappen. De poot met schaar kan vervolgens weer geleidelijk aangroeien.
Krabben worden in veel plaatsen van de wereld als lekkernij gewaardeerd, en hoewel de Nederlanders nu niet bepaald een krabben-etende natie vormen, kan men ook in ons land in veel winkels krab in blik kopen, en is in sommige vissersplaatsen verse Noordzeekrab Cancer pagurus L.
Dat heeft het Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek in IJmuiden dinsdag bevestigd. Aziaten zijn gek op de gele drab in het schelpdier en inmiddels levert een kilo krab 3 á 7 euro op.
De rode koningskrab kan een maximale leeftijd bereiken van 20 jaar en heeft 6 poten en 2 geschaarde voorpoten (klauwen).
En nu blijkt dat de Aziatische kokoskrab (Birgus latro) inderdaad het hardst knijpt van alle schaaldieren: 3.300 newton, ofwel vijfmaal zo hard als een mens kan bijten. Dat constateren Japanse onderzoekers na metingen van 29 wilde krabben.
Krabben behoren tot de schaaldieren of kreeftachtigen. Net als kreeftachtigen hebben krabben een gesegmenteerd lichaam; verdeeld in kleine eenheden. In tegenstelling tot de kreeft heeft de krab geen zichtbare staart, maar een staart die gekruld zit onder het lichaam.
Krabben hebben veel vijanden, voornamelijk vissen als kabeljauw en paling en daarnaast vele andere zeedieren. Ook vogels proberen krabben op te duiken, een voorbeeld van een typische krabetende vogel is de krabplevier (Dromas ardeola). Ook andere vogels hebben krabben op het menu staan, zoals meeuwen en eidereenden.
De krab is een geleedpotigen. De meeste soorten leven in zee, maar er zijn ook land- en mangrovekrabben.
Wat zijn de vijanden van de krab/ Worden krabben ook opgegeten door andere dieren? Een beruchte krabbeneter is de Zeester, maar ook grote vissen zoals kabeljauw en grote palingen eten krabben, en natuurlijk vogels zoals meeuwen en eidereenden. En dan is er nog de mens die ook krabben eet.
Er zit 0,2 gram vet in 1 voor toastje (15 gram) krab, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Krabben uit de Noordzee
Krabben voeden zich vooral met oesters en het vlees van de Noordzeekrab (dat in de geschaarde poten zit) smaakt volgens liefhebbers bijna zo lekker als dat van de kreeft.
Haal de krabben uit de bouillon. Wrik de onderkant van het pantser los en haal er alle vlees uit. De scharen gaan eraf, breek ze met een stevige tik van de hamer of een mes en haal het vlees eruit. Je kan nu het krabbenvlees zo opeten of in kleine stukjes snijden om verder te verwerken.
Wijn bij krab. De verfijnde smaak van krab combineert het best met een levendige witte wijn. Over het algemeen zit je met een fruitige Sauvignon Blanc of een droge Duitse Riesling goed, zeker bij onze eigen Noordzeekrab. Extra feestelijk wordt het met een mousserende wijn als Champagne.
Over dat prachtige maar ook wel afschrikwekkende beest: de krab is net als de kreeft een schaaldier en heeft maar liefst 10 poten. Vier paar om mee te lopen en twee grote scharen om voedsel te vangen en mee in stukken te 'knippen'.
Rauwe schaal- en schelpdieren: rauwe kreeft (zeekreeft, hoornkreeft, langoustine en rivierkreeft), garnalen (Hollandse en Noorse, kleine Aziatische en grote tropische garnalen, die ook bekend zijn als gamba's), krab, mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen en kokkels.