Afrikaanse varkenspest infectie De ziekte is voor het eerst beschreven in 1921 in Afrika. Het is het enige bekende DNA-virus dat behalve zoogdieren ook geleedpotigen (bepaalde zachte teken) kan infecteren. De natuurlijke gastheren van het virus zijn varkensachtigen.
De oorzaak van klassieke varkenspest is een virus. Dit virus heet het klassieke-varkenspest-virus. Het virus kan het land binnenkomen via import van besmette dieren of onvoldoende gereinigde vrachtwagens die terugkeren uit besmette gebieden.
De domesticatie van het wilde zwijn begon zo'n 9.000 jaar geleden, in zowel Azië als het Midden-Oosten, met name Anatolië. Vroege landbouwers namen het in Anatolië gefokte varken mee Europa in. Maar vanaf zo'n 6.000 jaar geleden gingen Europese boeren zelf óók lokale wilde zwijnen houden en domesticeren.
Klassieke varkenspest (KVP) is een virusziekte bij varkens en wilde zwijnen. De ziekte is zeer besmettelijk en vaak dodelijk voor varkens. Het virus is ongevaarlijk voor mensen. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) verricht onderzoek naar klassieke varkenspest.
Ze hebben last van slappe poten waardoor ze niet normaal kunnen lopen. Ook krijgen ze longontsteking en een oogslijmvliesontsteking, dat herkenbaar is aan zwarte randen om de ogen en tranende ogen. Bij zeugen kan daarnaast ook sprake zijn van vroeggeboorte en geboorteafwijkingen.
Chirurgen transplanteren met succes varkenshart bij patiënt in laatste poging om zijn leven te redden. Amerikaanse chirurgen hebben voor het eerst en met succes een varkenshart getransplanteerd bij een mens. Drie dagen na deze zeer experimentele operatie maakt de 57-jarige patiënt het goed.
Berengeur wordt voornamelijk veroorzaakt door de ophoping van twee stoffen in het vet van mannelijke varkens: androstenon en skatol. Mannelijke varkens gaan deze stoffen produceren wanneer zij geslachtsrijp worden.
Waar komt AVP voor? De ziekte komt oorspronkelijk uit Afrika, meer specifiek landen ten zuiden van de Sahara. Buiten Afrika werd de ziekte voor het eerst gesignaleerd in Portugal, in 1957. Vanaf 1960 verspreidde de ziekte zich naar onder andere Spanje, Frankrijk, Italië, Malta, België en Nederland.
Bijterij ontstaat vooral door verveling, onvoldoende stimulatie en frustratie. De kans op bijtgedrag neemt toe bij gefrustreerde varkens. Bijvoorbeeld wanneer het klimaat niet goed is, er teveel dieren in een kleine ruimte worden gehouden, er iets mis is met de voersamenstelling of wijze van voerverstrekking.
Voer liever geen rauwe aardappel(schillen), brood, fruit en géén vet of zoet voedsel. Dit kan leiden tot een te eenzijdige aanvoer van voedingsstoffen, waardoor er van andere stoffen tekorten gaan optreden. Verder kunnen varkens hierdoor behoorlijk vervetten. Let op: Veel mensen voeren elke dag een stuk(je) fruit.
Ze staan bekend om hun grote formaat. Het grootste Poland China-varken dat ooit bestaan heeft, Big Bill, woog 1157 kilo. Poland China's zijn de varkens die het hoogst scoren, gemeten naar de vlees opbrengst in kilo's en in het hoge aantal biggen.
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Een vrouwtjesvarken noem je een zeug, een mannetjesvarken een beer en een jong een big.
"Varkens kwamen een slachthuis binnen, werden opgehangen aan een ketting, opgetild, hun keel werd doorgesneden… het hele proces werd opgedeeld in stapjes."
Meeste varkens in Duitsland en Spanje
Duitsland heeft de meeste varkens (bijna 28 miljoen). Spanje volgt op een kleine afstand met ruim 25 miljoen varkens.
Varkens in de vrije natuur eten eigenlijk alles, zowel planten als vlees. Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit. Maar een varken eet ook insecten en kikkers. Varkens die voor het vlees gehouden worden, krijgen brokken en pap te eten om zo groot mogelijk te worden.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Varkens hebben emoties, net als mensen. En ook varkens tonen hun gevoelens via hun gedrag. Jammer genoeg stopt daar de overeenkomst, je zult een varken niet zien huilen of lachen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien hoe we de emoties van varkens kunnen herkennen, zonder het dier te vermenselijken.
Varkensstaarten worden afgebrand zodat hokgenoten er niet in kunnen bijten. Zo bestrijden varkenshouders de symptomen van een gebrekkige huisvesting, zonder iets te doen aan de oorzaak. Om staartbijten tegen te gaan, kunnen boeren ook gewoon het aantal dieren per hok verminderen.
In slachthuizen worden biologische en gewone varkens gescheiden geslacht. Na uitladen worden alle dieren direct gekeurd door een dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Kreupele varkens mogen niet op transport.
In de tien gemeenten waar varkenshouders gemiddeld de meeste varkens houden, zijn er zes in Noord-Brabant te vinden. Het zijn Bladel, Someren, Sint-Anthonius, Geldrop-Mierlo, Veghel en Reusel-De Mierden.
Van de landen met meer dan drie miljoen varkens was er alleen een kleine plus in Italië met 4 procent, dat zijn 330.000 varkens. Zweden telde 3 procent en daarmee 50.000 varkens meer. Europa telt nu 134,32 miljoen varkens. In 2021 waren dat er nog 141,68 miljoen.
Varken zit in hologrammen, veiligheidshandschoenen, kogels, kunstmest, foto's, verf en sigaretten.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Bladeren en andere plantdelen van de nachtschadefamilie (zoals aardappelen, aubergines en tomaat) zijn giftig voor varkens. Aardappelschillen voeren wordt dan ook afgeraden bij varkens. Daarnaast is het bij wet verboden om varkens keukenafval te voeren.