Met de operatie maakt de plastisch chirurg dan een borst die lijkt op de vorm en grootte van uw andere borst.
Mastectomie omvat verwijdering van de borsten en het vormgeven van de mannelijke borst, een juiste afmeting van tepels en tepelhof en in veel gevallen herpositionering ervan.
Na elke operatie is de wond de eerste weken gevoelig en soms zelfs pijnlijk. Je kunt last hebben van een trekkend gevoel. Rondom de wond kan de huid verkleuren en op de plek van het litteken kan een zwelling ontstaan. Dit soort klachten nemen af naarmate de wond verder geneest.
Na een borstoperatie kunnen er nog kankercellen zijn achtergebleven. Om die te vernietigen is bijna altijd nog een behandeling nodig. Bijvoorbeeld bestraling, chemotherapie, antihormonen of het blokkeren van groei-eiwitten. Zo'n behandeling maakt de kans kleiner dat de kanker terugkomt of uitzaait.
Kostprijs. Het ziekenfonds betaalt ongeveer 90% van de kosten voor de ingreep terug. Voor een ziekenhuis zijn daarmee niet alle kosten gedekt. Daarom rekent elk ziekenhuis de patiënt een eigen bijdrage aan dewelke kan schommelen van € 1.000 à € 1.800, inclusief remgeld en opleg voor medicatie.
Mogelijke risico's en complicaties. Een borstoperatie is lichamelijk gezien geen zware operatie. Uw lichaam herstelt zich vaak snel. Ook oudere patiënten herstellen lichamelijk meestal goed.
Na een borstamputatie mag u gedurende vier tot zes weken geen zwaar huishoudelijk werk doen of zwaar tillen (niet meer dan 5 kg), zodat de wond voldoende tijd heeft om te genezen. Na een sparende operatie kan u na een paar dagen steeds meer bewegen en na een tot twee weken weer alles doen wat u voor die tijd deed.
Bestraling zelf doet geen pijn. Ook bestraling van binnenuit (brachytherapie) doet geen pijn. Bestraling kan wel bijwerkingen hebben die pijn doen, bijvoorbeeld darmkrampen of pijn in je mond. Je huid kan na een aantal keren ook gevoeliger worden en soms pijn gaan doen.
De bijwerkingen hangen samen met het gebied dat bestraald wordt. Maar er zijn ook een aantal algemene reacties die op kunnen treden, zoals vermoeidheid, meer behoefte aan slaap en minder eetlust. De meeste bijwerkingen verdwijnen enkele weken na de laatste bestraling.
Het kan weken duren voordat de vermoeidheid minder wordt. Dat je moe bent voor, tijdens en kort na de behandeling, is heel normaal. De ziekte en de behandeling vragen veel van je lichaam. Ook slecht slapen, weinig bewegen, pijn of een verminderde eetlust kunnen ervoor zorgen dat je moe bent.
Bijna iedereen die wordt behandeld voor borstkanker is moe. Zowel de ziekte, als de behandelingen en de mentale stress die alles met zich meebrengt, maken het een belastende periode. Moe zijn is dan ook logisch. Het is meer dan alleen constant moe zijn.
Het kan ook zijn dat een borstbesparende operatie wel mogelijk is, maar dat u zelf een voorkeur hebt voor een borstamputatie. Voor een borstamputatie blijft u enkele nachten in het ziekenhuis. De meeste patiën- ten mogen 1 à 2 dagen na de operatie naar huis.
Draag de eerste weken geen beha met beugels; een sport bh of een topje voelt vaak prettiger. U mag de eerste weken tot aan de controle op de polikliniek geen kracht zetten met de borst spier of zwaar tillen. U kunt hierbij denken aan stofzuigen, ramen zemen maar ook aan het tillen van boodschappen.
De chirurg haalt al het klierweefsel van de borst weg. Om te kijken of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de oksel, halen we vaak ook de schildwachtklier(en) weg. Deze onderzoeken we in het laboratorium. De operatie duurt ongeveer 1,5 uur.
Bij een borstamputatie of “ablatio” wordt een insnijding gemaakt, waarbij onderhuids het borstklierweefsel wordt verwijderd. De borstspier blijft behouden. Soms is het mogelijk de tepel te sparen. Een amputatie wordt vaak gecombineerd met een schildwachtklierprocedure.
Voor grotere en hangende borsten is dit een geschikte operatie. Via een snede aan de onderkant van de borst verwijderen we borstklierweefsel. Ook halen we aan de onderkant van de borst overtollige huid weg. De tepel wordt losgehaald, verkleind en getransplanteerd naar de juiste plaats.
Advies aangepaste voeding tijdens bestraling
Vermijd alcohol, tabak, alle melkproducten, koffie, chocola, frisdranken met cafeïne, vers en gedroogd fruit, noten, zaden, rauwe groenten, alle soorten pasta, sterk gekruid eten, kant en klaar maaltijden. Wees heel zuinig met vet en boter.
Maar omdat radiotherapie ook gezonde cellen beschadigt, is er een risico dat er opnieuw kanker ontstaat (het gaat hierbij niet om terugkeer van de oorspronkelijke tumor of uitzaaiingen daarvan).
Na hoge stralingsdoses zijn de symptomen misselijkheid, vermoeidheid, verlies aan spierkracht en verwarring. Een persoon die in eerste instantie geen klachten heeft, kan binnen enkele dagen misselijk worden, diarree, beschadiging van het darmslijmvlies en bloedingen krijgen.
Zolang u zich fit genoeg voelt, is er geen enkel bezwaar tegen autorijden. Uiteraard is het niet toegestaan aan het verkeer deel te nemen als u gebruik maakt van medicatie die de rijvaardigheid beïnvloedt, bijvoorbeeld bepaalde pijnmedicatie.
Vermoeidheid tot lang na je behandeling
Het komt bijvoorbeeld niet doordat je iets actiefs hebt gedaan, zoals sporten, wandelen of het huishouden. Dit heet chronische vermoeidheid. Het is vermoeidheid die 6 maanden of langer duurt. Soms duurt het zelfs jaren.
Werk je tijdens de behandeling, let dan goed op de signalen van je lichaam. Vraag niet te veel van jezelf en neem op tijd rust. Wanneer je doorwerkt is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Bespreek met je werkgever en de bedrijfsarts wat jij nodig hebt om (deels) te kunnen blijven werken.
Voordat u klaar bent met de meeste behandelingen voor borstkanker bent u al gauw een aantal maanden verder. Het hangt er vanaf welke behandelingen u krijgt. Een borstoperatie duurt een aantal uur. Bij een borstsparende operatie mag u meestal de volgende dag al weer naar huis, bij een borstamputatie na 2 tot 5 dagen.
Als je er op let dat ze goed zitten, voor een goede ondersteuning kiest en ervoor zorgt dat de cups goed van elkaar verwijderd zijn, zit je goed. Je kan zelfs voor een model zonder bandjes gaan, als je een comfortabel exemplaar kiest. Veel vrouwen verhullen zich na de operatie in donkere, losse kledij.
Instructies voor het verzorgen van de drain
2 tot 4 dagen na de borstoperatie bent u gewoonlijk genoeg hersteld om naar huis te gaan. De drain blijft zitten totdat er minder dan 30 ml. vocht per dag uit de wond komt. U moet in de tussentijd, eventueel samen met uw partner, de drain goed verzorgen.