Denk aan talkpoeder, azijn, pure groene zeep, babyshampoo en bodymilk. Gebruik enkel lauw water, een vochtige doek of een product dat speciaal ontwikkeld is voor het reinigen van leer, zoals HG dieptereiniger voor leer.
Vetvlekken veegt u weg met een schone, droge doek. Als de vetvlek al is opgedroogd, strooit u er wat zuiveringszout over, zodat het vet uit het leer trekt. Bij erge vlekken laat u het zuiveringszout een paar uur intrekken en gaat u daarna het leer schoonmaken door het vet met een zachte doek weg te wrijven.
Ook voor leren tassen, lederen telefoonhoesjes en leren schoenen zijn reiniging en onderhoud met een mengsel van lijnzaadolie en witte natuurazijn aanbevolen. Eerst het leerproduct schoonmaken met een zachte borstel, eventueel schoonwrijven met een doek met schoon water.
Er zijn producten die leder matter maken (Reiniger, Verzegeling, Protector, Fresh Neutral "mat"), maar geen middeltjes, die het gevolg van opnieuw gebruiken uitbannen. Leder zal altijd zachter zijn dan de uitgeoefende tegendruk, en, als voorbeeld, handschoenen houden zelfs huidvetten op een stuurwiel niet tegen.
Leer kan worden gemaakt om water te absorberen, bestand te zijn tegen water of volledig waterdicht te zijn.
Suède en leder
Je kleding kan namelijk beschadigen tijdens het reinigingsproces. Heb je een mooie leren broek of rokje, maar wil je deze toch graag zelf wassen? Mocht je toch zelf thuis aan de slag willen gaan, was leer dan nooit in de wasmachine want daar wordt het materiaal hard en stug van.
3. Vermijd leren oppervlakken. Net als bij hout kan leer ook door de ingrediënten in een allesreiniger beschadigd raken. Ten eerste is regelmatig afstoffen en stofzuigen een goed begin om leren oppervlakken zo lang mogelijk mooi te houden.
Je kunt speciale leerwas of leerolie gebruiken, maar als je dit niet in huis hebt is simpele vaseline vaak ook heel doeltreffend. Let alleen wel op dat je niet té veel vet of olie gebruikt. En poets je meubel goed na met een zachte droge doek, om te voorkomen dat je vetvlekken op je kleding krijgt zodra je gaat zitten.
Na het reinigen direct invetten. Na het gebruik van een leerreiniger, moet je altijd het leer nog een keer invetten. De leerreiniger werk namelijk als ontvetter om ook vuilresten onder de onderhoudslaag te verwijderen./ Daarom is het belangrijk dat je direct na het reinigen de leren meubels opnieuw invet.
Bijenwas is het perfecte middel om leer te onderhouden. Bijenwas wordt al honderden (zo niet duizenden jaren) gebruikt om leer te onderhouden. Ook is het zeer bekend als meubelwas of antiekwas. Bijenwas biedt diverse voordelen wanneer het op leer wordt aangebracht.
Denk aan leer schoonmaken met azijn, pure groene zeep, babyshampoo, bodymilk en talkpoeder. Gebruik enkel lauw water, een vochtige doek of een product dat speciaal ontwikkeld is voor leder reinigen, zoals HG dieptereiniger voor leer.
Deze leershampoo is een leerreiniger met een inhoud van 250ml., voor gemakkelijk schoonmaken van je leren schoenen. Maar wat dacht je van je leren bank, bankstel of stoel, poef, leren tas of jas ! Je reinigt ze allemaal gemakkelijk met deze leershampoo spray.
Neem een geschikte ledervet (zoals zadelzeep of kokosolie) en breng wat aan op een schone doek. Wrijf het voorzichtig over het hele oppervlak en laat het een dag intrekken. Daarna zal het leer een stuk soepeler zijn en knellende, wrijvende schoenen zullen tot het verleden behoren.
Azijn is sterk zuur, waardoor het bacteriën kan doden en ook geuren kan verwijderen. Om geuren van uw bank of stoel te verwijderen, gebruikt u gewoon een schone doek om het oppervlak van het leer met azijn af te vegen. Een verstuiver met azijn kan ook, om het leer te besproeien en vervolgens met een doekje af te nemen.
Kleding met stukken (nep)leer: De stukken nepleer op je kledingstuk zou door de hitte van de droger kunnen gaan smelten en dan ben je nog veel verder van huis! Zijde: wederom een gevalletje te delicaat voor de intense hitte van de wasdroger.
We liegen er niet over: een lederen winterjas is vaak duurder dan een winterjas van gewone stof. Maar met de juiste verzorging gaat de winterjas dan ook jaren mee. Over het algemeen gaan dergelijke jassen op z'n minst vier jaar mee. Wie voor duurzaamheid kiest, gaat dus voor een leren jas.
Tijdens het douchen en zwemmen dient je je sieraad af te doen! Te veel vocht is niet alleen slecht voor het leer maar kan er ook voor zorgen dat het leer van de sluiting loslaat. Vermijd zwavelhoudende substanties en chloor. Vermijd direct contact van jouw sieraad met chemische middelen zoals parfum .
je snijdt je sinaasappel in partjes en lepelt of eet het vruchtvlees eruit. Dan ga je met de binnenkant van de schil, de witte kant, over je handtas. Je wrijft hem goed in en dan ga je er even over met een droge handdoek om eventuele stukjes te verwijderen. Voilà, je zal zien dat het leer weer straalt.
Neem een emmer lauw warm water waaraan wat afwasmiddel is toegevoegd en neem dan met een vochtige doek alle onderdelen af. Droog daarna af met een schone micro vezeldoek. Plakt het stuur dan kun je ook wat spiritus aan het water toevoegen. Een andere optie is: gebruik wat Dasty van de Wibra.
Tweejaarlijks onderhoud
Was hiervoor eerst je zetel af met een zachte spons en een zeepsopje en spoel ze daarna af met een proper zeemvel en proper water. Daarna veeg je de zetel nog eens droog. Zodra deze volledig droog zijn, kan je starten met het voeden van het leder met behulp van ledercrème.