Als wasverzachter zijn er verschillende soorten azijn inzetbaar. Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat.Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter. Ze kunnen ook nog eens statische elektriciteit verminderen.
Goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Baksoda absorbeert en neutraliseert allerlei nare geurtjes, waardoor je kleding lekker fris ruikt. Je hebt maar een klein beetje baksoda nodig om wasverzachter te vervangen. Een paar eetlepels per wasbeurt is voldoende.
Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank. Bij het wassen van babykleding wordt het afgeraden om wasverzachter te gebruiken, omdat dit de gevoelige babyhuid kan irriteren.
Neem 300 gram epsomzout met 30-35 druppels etherische olie naar keuze. Meng dit goed door elkaar en bewaar in een afsluitbare pot. Per wasbeurt voeg je ook 2 eetlepels geurend epsomzout toe en je was wordt zacht en krijgt een fijne subtiele geur.
Het beschermen van je kleding
Wasjes draaien met azijn als wasverzachter heeft meerdere voordelen voor je kleding. Het wordt minder statisch, verwijdert zeepresten die voor irritatie kunnen zorgen en beschermt de kleuren van je kledingstukken.
Zuiveringszout is een natuurlijke wasverzachter, helpt reinigen en ontsmetten. Voeg zes kopjes azijn toe aan één kopje zuiveringszout en meng het zorgvuldig door elkaar. Gebruik een half tot één kopje per wasbeurt.
Wasverzachter laat je kleding heerlijk ruiken én zacht aanvoelen. En toch is dit niet altijd even slim om te doen. Daarvoor in de plaats kun je beter azijn gebruiken bij het draaien van je wasjes.
Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt vetluis, waardoor de wasmachine geen vieze geur afgeeft. Voor het schoonmaken van de wasmachine stop je 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draait u een wasprogramma op 90 of 95 graden. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat de wasmachine van binnen schoon wordt.
Gebruik azijn
Mocht je liever geen wasverzachter willen gebruiken, dan is azijn een perfect alternatief. Tijdens het wasproces blijven er namelijk kalkdeeltjes en (vettige)zeepresten achter in de handdoeken. Hierdoor worden ze minder schoon en komen ze minder zacht uit de wasmachine.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Je kunt azijn het beste gebruiken in combinatie met een mild wasmiddel, zodat het je huid niet gaat irriteren.
Het ontkalken van je machine
Deze wordt zo namelijk direct ontkalkt wanneer je vaker azijn toevoegt aan je was. Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee!
Voorkom of verhelp dit door regelmatig je wasmachine van binnen te reinigen. Je kunt dit doen door eens in de twee maanden een lege machine (zonder wasgoed) op 90 graden te laten draaien, met een schep soda en twee kopjes azijn in plaats van wasmiddel of wasverzachter.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Vieze geur verwijderen
Geuren kunnen meestal heel snel en eenvoudig uit kleding worden verwijderd. Stinken je kleren naar rook, knoflook, ui of huisdieren? Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed. Azijn werkt ideaal qua deodoriseren.
Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank. Bij het wassen van babykleding wordt het afgeraden om wasverzachter te gebruiken, omdat dit de gevoelige babyhuid kan irriteren.
Een van de beste manieren om vetluis te bestrijden is door regelmatig een kookwas te draaien, op 90 graden. Dit doe je natuurlijk zonder wasgoed erin. Door de hoge temperatuur worden de bacteriën gedood en lossen het vet, vuil en zeepresten op. Doe dit één keer per maand of vaker als je veel op lage temperaturen wast.
Vlekken uit je kleding
Let wel op: gooi geen afwasmiddel in je wasmachine zelf, dat is namelijk niet goed voor je machine.
Tenzij je een schuimparty in je huis wilt natuurlijk… Andere zepen zoals afwasmiddel en shampoo gaan namelijk heel erg schuimen door de hoge toeren van de wasmachine. Dit is trouwens ook niet al te best voor je wasmachine. Is dit onverhoopt toch gebeurd en is je wasmachine overleden?
Door de wasverzachter kunnen er zeepresten in je handdoeken achterblijven en gaan ze minder goed vocht opnemen. Ook voor keukenhanddoeken gebruik je best geen wasverzachter. Anders komt er een laagje over je handdoek te liggen waardoor ze minder goed opnemen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Gebruik 250 ml gedistilleerde witte azijn voor elke 4 liter water in de wasmachine om resten wasmiddel te verwijderen. Azijn kan kalk uit het water verwijderen. Het ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken.
Het ontkalken van je machine
Deze wordt zo namelijk direct ontkalkt wanneer je vaker azijn toevoegt aan je was. Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee!