Het droogste plekje ter wereld is, volgens gegevens van de WMO, Arica, een stadje met nog geen 200.000 inwoners in het noorden van Chili. Over een periode van 59 jaar viel er jaarlijks gemiddeld slechts 0,76 millimeter regen, dus minder dan 1 millimeter!
Het droge klimaat komt meestal voor rond de Kreeftskeerkring ten noorden van de evenaar en de Steenbokskeerkring ten zuiden van de evenaar. Afhankelijk van bijvoorbeeld de invloed van bergen en oceanen, kan de locatie afwijken.
Aswan kent bovendien de laagste vochtigheidsgraad ter wereld: de relatieve luchtvochtigheid bedraagt er gemiddeld slechts 26%. Van neerslag is er in deze Zuid-Egyptische stad weinig of geen sprake: gemiddeld valt er niet meer dan 0,861 millimeter regen per jaar.
De Sahara-woestijn in Afrika is kurkdroog en Al-Kufrah in het land Libië is het allerdroogste stukje van de woestijn. Er valt nog geen millimeter regen per jaar!
Zuid-oost Spanje, maar ook de noordelijke kusten van zowel de Zwarte als de Kaspische Zee zijn de droogste regio's van Europa, gevolgd door het noordelijkste gedeelte van Noorwegen en enkele gebieden in Zuid-Oost Europa.
De Canarische Eilanden zijn is dé plek om te ontsnappen aan de koude winter. Op Tenerife, Fuerteventura en Lanzarote heerst het hele jaar een aangename temperatuur en is het zelfs in de winter strandweer. Weer en garanties gaan helaas niet samen, dus het kan ook voorkomen dat je net last krijgt van regen.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Yuma: de stad waar (bijna) altijd de zon schijnt
Je vindt de stad in Arizona, Amerika. Volgens het wereldrecordboek schijnt in Yuma maar liefst 339(!) dagen de zon. Oftewel, er zijn maar 26 dagen per jaar wanneer de zon er niet schijnt.
Conclusie. Dat hitte in Spanje anders voelt dan in Nederland komt doordat de lucht bij ons vochtiger is. Een hogere luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je meer moet zweten, waardoor het benauwder aanvoelt. Voor het gevoel is het dan ook warmer dan de thermometer aangeeft: de gevoelstemperatuur ligt dus hoger.
De gemiddelde luchtvochtigheid buiten in Nederland bedraagt omstreeks 80-85%. In ons gematigde zeeklimaat kennen we vooral natte winters, en zomers waarin het eerder benauwd is dan aangenaam warm. In de herfst en in de winter wordt regelmatig een relatieve luchtvochtigheid boven 85% gemeten.
De waarde voor luchtvochtigheid is dus afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid vocht in de lucht. Dit is dan ook de reden dat de lucht in de winter veel droger is dan in de zomer. Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht.
In de zomer heeft Nederland vaker te maken met droge periodes, doordat er dan meer water verdampt dan dat er neerslag valt. Maar momenteel staat 2022 volgens het KNMI wel in de top-5 van droogste jaren sinds het begin van de metingen in 1901.
Het droogste plekje ter wereld is, volgens gegevens van de WMO, Arica, een stadje met nog geen 200.000 inwoners in het noorden van Chili. Over een periode van 59 jaar viel er jaarlijks gemiddeld slechts 0,76 millimeter regen, dus minder dan 1 millimeter!
Ook hier komt 1921 verreweg als droogste jaar naar voren, en wordt ze gevolgd door de droogtes van 1996, de jaren vijftig (1949, 1953-1954, 1956, 1959-1960) en 1976. De meest recente droogtes van 2017 en 2018 waren behoorlijk intens, maar niet in dezelfde mate als de grootste droogtes van de 20ste eeuw.
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde. Zeker, er zijn plekken waar het nóg kouder wordt, zoals ruim negenhonderd kilometer verder naar het oosten in het dorpje Ojmjakon (met 500 inwoners).
39 graden is al uniek
Op 24 juli werd het 75(!) jaar oude hitterecord van Warnsveld gebroken toen het in Eindhoven39,3 graden werd. Ook dat was een barrière want nooit eerder werd er in ons land 39 graden gemeten. Tot op de dag van vandaag zijn 24, 25 en 26 juli 2019 de enige dagen geweest met maxima boven 39 graden!
Athene, Griekenland
Hier werd trouwens de hoogste temperatuur van Europa gemeten: 48 graden in 1977! Let wel op dat de winters een stuk frisser zijn: in het noorden van de hoofdstad is zelfs sneeuw niet uitgesloten!
Smogalarm in heel Nederland
De warmste dag ooit werd op 25 juli 2019 gemeten in Gilze-Rijen. Het werd destijds 40,7 graden. In Zeeland werd het op die dag 40,6 graden. Of we het Zeeuwse óf Nederlandse weerrecord morgen gaan verbreken, is nog even afwachten.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Spanje en Portugal zijn veruit de meest populaire landen om te overwinteren. Ook de Canarische Eilanden zijn een goede optie. Het voordeel van overwinteren op een populaire plek als Spanje of Portugal is dat er volop activiteiten worden georganiseerd.
Thailand in januari
Heb jij wel eens nagedacht over een vakantie naar het koninkrijk Thailand? In dit Aziatische land geniet je in de wintermaanden van de warmte, met een gemiddelde maximum temperatuur van 30 graden!