De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is Ernst Kuipers (D66). Daarnaast is er een minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder (VVD). Er is tevens een staatssecretaris, Maarten van Ooijen (ChristenUnie).
Conny Helder (Den Haag, 27 november 1958) is een Nederlands bestuurder en politicus voor de VVD.
Salaris minister-president en minister
Het salaris van de minister-president is € 170.910 inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering (2020). Daarnaast heeft de minister-president recht op een vaste onkostenvergoeding en een aantal andere tegemoetkomingen en voorzieningen.
Conny Helder (63, VVD) wordt de nieuwe minister van Medische Zorg in kabinet Rutte IV. Helder is nu nog bestuurder bij zorginstelling tanteLouise uit Bergen op Zoom en bij branchevereniging ActiZ. Ernst Kuipers is namens D66 beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De komende jaren ga ik mijn tanden zetten in een grote taak: volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. Voor te veel mensen is het hebben van een fijn en betaalbaar huis nu geen zekerheid. Mijn eerste opdracht is zorgen dat er heel veel gebouwd gaat worden.
Staghouwer spant de kroon
CU'er Henk Staghouwer, de nieuwe minister van Landbouw, spant de kroon. Hij bezit liefst zeven zogenoemde registergoederen, die ook worden verhuurd. Een registergoed kan een huis zijn, maar bijvoorbeeld ook een appartementsrecht.
De Nederlandse regering bestaat uit de koning en de ministers. De ministers vormen tezamen de ministerraad, die wordt voorgezeten door de minister-president. Samen met de ministers vormen de staatssecretarissen het Nederlands kabinet.
VWS stimuleert mensen tot gezond gedrag: meer bewegen, niet roken, matig alcoholgebruik, veilig vrijen en gezond eten. Mensen die problemen hebben met hun gezondheid moeten tijdig een beroep kunnen doen op de huisarts, het ziekenhuis of andere vormen van gezondheidszorg.
VWS telt ongeveer 5000 medewerkers, die voor een belangrijk deel werkzaam zijn bij agentschappen, raden en inspecties. Op het kerndepartement werken ongeveer 1000 mensen.
De Rijksoverheid, de gemeenten en de zorgverzekeraars zijn samen verantwoordelijk voor de langdurige zorg aan huis.
De huidige minister van dit ministerie is Carola Schouten (ChristenUnie). Daarnaast is er een minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal-Zeggelink. De ambtelijke leiding van het ministerie is in handen van een secretaris-generaal, Jan-Kees Goet.
Artikel 43 van de Grondwet stelt dat benoeming en ontslag van alle ministers, inclusief de minister-president, geschiedt bij koninklijk besluit. Dit besluit is een beslissing van de regering. Het is dus geen zelfstandige beslissing van de Koning. De Koning zet alleen maar zijn handtekening onder het koninklijk besluit.
In Nederland is de Koning de jure de regeringsleider. De facto wordt deze functie uitgeoefend door de minister-president, vaak (officieus) aangeduid als "premier".
De koning vormt samen met de ministers de regering. Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de koning onschendbaar is, en dat de ministers verantwoordelijk zijn. De koning kan dan ook niet gedwongen worden af te treden naar aanleiding van een politieke handeling; een minister wel.