6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Zo raadt de Wereldgezondheidsorganisatie aan om kinderen jongeren dan 1 jaar helemaal niet achter een scherm te zetten. Voor kinderen tussen de 1 en 4 jaar raden ze maximaal een uur aan.
Virtuele babysitter, klaslokaal, hangout, tijdverdrijf: het online scherm was het tijdens de lockdown allemaal. De uren die kinderen tijdens de lockdown achter een telefoon, tablet, laptop of spelcomputer doorbrachten, steeg in Nederland met 3 uur en 11 minuten naar gemiddeld 7 uur en 19 minuten per dag.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Leeftijd 12 jaar en ouder
Voor kinderen ouder dan 12 jaar, is de richtlijn maximaal 3 uur per dag. Elk kind is natuurlijk anders en daardoor kunnen de regels ook wisselen. Kijk naar je kind en naar wat je zelf belangrijk vindt.
8–10 jaar: 1,5 uur. 10–12 jaar: 2 uur. Ouder dan 12 jaar: 3 uur.
Door te lang naar een scherm te kijken, kunnen je ogen vermoeid geraken.Op den duur kan je een brandend of prikkend gevoel ervaren.Soms begin je ook wat wazig te zien en krijg je hoofdpijn, doordat je je ogen onbewust samenknijpt.
Het is nog niet concreet onderzocht vanaf hoeveel uur schermtijd het telefoongebruik verslavend wordt. Voor jongeren vanaf 12 jaar geldt als richtlijn dat de schermtijd maximaal 3 uur per dag mag zijn.Voor volwassenen is er helaas (nog) geen concrete richtlijn.
Bang dat je verslaafd bent
Je bent niet alleen: één op de zes jongeren noemt zichzelf verslaafd en 53% van jongeren zit vier tot zeven uur per dag op hun telefoon, blijkt uit onderzoek van OnePoll. De komst van corona heeft het telefoongebruik onder jongeren ook nog eens een stuk groter gemaakt.
Overmatig mediagebruik op jonge leeftijd is geassocieerd met problemen op taalvlak, cognitief en sociaal-emotioneel functioneren. Mogelijk doordat kinderen bij veel gebruik ook vaker niet leeftijdsadequate media gebruiken, en er minder of slechtere interactie met ouders is.
Ga naar digitale balans en zet schermtijdbeheer 'aan'.Hier klik je op 'schermtijd' en stel je in hoeveel uur je per dag maximaal aan je telefoon wilt besteden. Er zijn ook twee apps over schermtijd.
Schermtijd is de hoeveelheid tijd die je per dag naar een scherm kijkt. Dit kan worden berekend in minuten of uren. En vergis je niet: onder schermtijd valt niet alleen de tijd die je op je mobiel zit. Ook je televisie, tablet en computer vallen hieronder.
Een gameverslaving bij kinderen kenmerkt zich door enkele symptomen. Zo verliest een kind interesse voor andere activiteiten, wordt het kind agressief wanneer gamen niet mogelijk is of niet meer mag of spelen er obsessieve gedachten. Gamen staat op de eerste plek en al het andere moet plaats maken.
Een eerste stap kan zijn het weghalen van game consoles, pc's en televisies uit de kamer van je kind zijn. Aan te raden is ook om computers en consoles uit te zetten op het moment dat er niet gespeeld wordt en zeker tijdens sociale activiteiten, zoals tijdens het eten.
Moedig je kind aan om aan de bel te trekken bij een moeilijk moment. Je kunt dan misschien samen iets leuks gaan doen. Geef je kind een compliment als je ziet dat het hem lukt om minder te gamen. Beloon je kind als het hem lukt om een bepaalde periode minder te gamen.
De schermtijd is in 2021 in de meeste landen gegroeid ten opzichte van 2020, met uitzondering van Australië, Maleisië, Singapore en de VS. Nederlanders zitten in vergelijking met andere landen het minste achter een scherm – 5,5 uur tegenover gemiddeld bijna 7 uur wereldwijd.
Geef kinderen liever geen tv op de eigen kamer. Ze gaan daardoor minder spelen. Tv op zich is geen probleem als het niet te veel is, liefst op vaste tijden, en met een ouder in de buurt. Ook het meenemen van de tablet naar de kamer is tot negen jaar nog geen goed idee.
Wat zeggen de deskundigen
Is er een ideale leeftijd om een kind zijn eerste smartphone te geven? De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar. 'Dat is de beste tijd als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind', zegt Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
6 tot 7 uur achter een scherm
Op een doordeweekse dag werken jongvolwassenen 6 tot 7 uur met een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten.
Waarom je de schermtijd van je kind beter kunt beperken
Te veel naar een beeldscherm kijken kan verschillende negatieve effecten hebben op de gezondheid van kinderen. Zo kan het leiden tot overgewicht, slaapproblemen, concentratieproblemen en het verstoren van het natuurlijke slaapritme.