Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals paracetamol of ibuprofen. Houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan om het tijdelijk te verdoven. Spoel de mond met warm, licht gezouten water of met kruidenthee. Neem kruidnagel in de mond en kauw hierop om de pijn aan tanden of kiezen tijdelijk te verdoven.
Het is afhankelijk van de oorzaak van de kiespijn, welke pijnstiller het best te gebruiken is. Ibuprofen, naproxen of diclofenac werken ontstekingsremmend. Deze pijnstillers zijn daarom het best te gebruiken wanneer de tand- of kiespijn veroorzaakt wordt door een ontsteking. Laat je je verstandskies trekken?
Pijn na een zenuwbehandeling kan soms zeer heftig zijn. Vaak duurt dit echter niet langer dan twee dagen. Wanneer een gewone pijnstiller in deze periode niet meer helpt of wanneer de pijn langer aanhoudt, kunt u contact met ons opnemen.
Bij een zenuwontsteking zitten er bacteriën in de zenuw. Deze kunnen de zenuw én uw kaak schaden. Soms gaat de zenuwpijn in uw kies wel weg, maar dat kan ook komen doordat de zenuw afgestorven is. Er zit dan helemaal geen gevoel meer in uw kies, maar de bacterie zit er wel nog.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden). Hierbij treden wisselend pijnklachten en pijnvrije periodes op. Is de zenuw eenmaal geheel afgestorven dan zal het dode zenuwmateriaal een ontstekingsreactie in de omgeving van de kies veroorzaken.
Wanneer je niet kan slapen wil het nog wel eens helpen om de kussen wat te verhogen. Dit zorgt ervoor dat de druk op het pijnlijke gebied afneemt en waardoor de kiespijn minder wordt. Bij kiespijn wil het ook nog wel eens helpen om de plek te koelen, waardoor deze wordt verdoofd.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Als je overdag last hebt van kiespijn of met spoed een tandarts nodig hebt, dan neem je contact op met je eigen tandartspraktijk. Tandartsen hebben onderling geregeld dat je ook in de avond, nacht en in het weekend bij een tandarts terecht kan als dat nodig is.
Voorbeelden zijn carbamazepine, gabapentine, lamotrigine en oxcarbazepine. Pregabaline vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen. Baclofen is een spierverslapper.
Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar je huisarts. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met je af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.
Spoelen met zout water
Omdat tandbederf pijn in je tanden kan veroorzaken, is één preventieve remedie voor tandpijn het gebruik van zout water, omdat dit op natuurlijke wijze je mond ontsmet en vastzittend voedsel los maakt dat de oorzaak van het tandbederf kan zijn.
Gemiddeld trekt deze pijn na twee tot drie dagen weg afhankelijk van het type behandeling. Mocht een wortelkanaalbehandeling nodig zijn, kunt u tot 2 weken na de behandeling last van napijn hebben. Neem contact met ons op wanneer de pijn blijft aanhouden.
Symptomen van neuropathische pijn
Er zijn een aantal karakteristieken of symptomen waaraan neuropathische pijn te herkennen is zoals stekend, brandend, schrijnend of elektrische schok; het gaat vaak samen met tintelingen of een doof gevoel.
Ontsteking van de tandholte:
Hierdoor kunnen er voedselresten in de holte komen en beginnen te ontsteken. Je krijgt dan typisch meer pijn 2 tot 3 dagen na het trekken van de tand. Door de ontsteking ruikt de adem vaak slecht en pijnstillers kunnen de pijn niet volledig wegnemen.
Het is wel mogelijk dat je napijn voelt na de wortelkanaalbehandeling. Dit komt omdat we een gat in de kies of tand boren tot de zenuw. Tijdens de behandeling spoelen we de tand of kies met ontsmettingsmiddel om bacteriën te bestrijden en vullen we de kanalen op met een rubberachtig vulmateriaal.
Het alternatief van een wortelkanaalbehandeling is het uitvoeren van een wortelpuntoperatie of het trekken van de tand of kies. In sommige gevallen is dit de beste oplossing. Over het algemeen is het beter om zoveel mogelijk jouw eigen tanden en kiezen te behouden en dus een wortelkanaalbehandeling uit te laten voeren.
Een wortelkanaalbehandeling slaagt meestal in één keer. Maar soms geneest een wortelpuntontsteking niet helemaal of ontstaan er opnieuw klachten. Dan kan door een kleine chirurgische behandeling de tand of kies vaak behouden blijven.
Kiespijn kan meerdere oorzaken hebben en komt in verschillende varianten voor. De pijn kan continu aanwezig zijn (een zeurende pijn of een kloppend gevoel), maar kan bijvoorbeeld ook wegtrekken en komt weer naar voren tijdens het nuttigen van koud, warm of zoet eten en drinken of bij luchtstroom.
Naast bevallingen heeft kiespijn de reputatie de ergste pijn te zijn die je maar voelen kan. Wat is pijn eigenlijk? Pijn is een heftig signaal van de zenuwen naar de hersenen.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af.De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot.Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.
De klachten verschillen per persoon en kunnen weken tot jaren duren. Vaak verdwijnt de pijn vanzelf, maar het is ook mogelijk dat de pijn nooit helemaal verdwijnt.
In geval van een acute ontsteking, soms in combinatie met abces (pus) is verdoving lastig. Meestal zal de behandeling op een later tijdstip worden afgemaakt. Dan kan er ook weer goed verdoofd worden.