Polyethyleen is vanuit het milieu gezien een van de meest vriendelijke materialen : Het is een zuinige grondstof : voor de wereldproductie wordt slechts 1% van de totale productie aardgas en aardolie gebruikt. De fabricage is schoon en doelmatig : de uitstoot van gevaarlijke stoffen is minimaal.
Net als andere kunststoffen wordt Polyethyleen plastic niet snel door bacteriën afgebroken, waardoor het lang in het milieu kan rondzwerven. Hier staat tegenover dat polyethyleen één van de meest duurzame kunststoffen is, aangezien je het perfect kunt recyclen.
Bio-based is niet bio-afbreekbaar
Polyetheen uit suikerriet is herverwerkbaar, maar verteert niet sneller dan Polyethyleen uit olie of gas.” Steeds meer bedrijven verkennen de mogelijkheden van bio-based.
Polyethyleen is een thermoplast en is sterk, slijtvast en relatief goedkoop. Het is gemakkelijk te bewerken, bestendig tegen hoge temperaturen, slagvast en splintert niet. Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen kan PE ook belast worden tot een temperatuur van tussen de 70 en de 90 graden Celsius.
Gerecyclede PE
Een ongekend mooi product wat veel hout plaatwerk kan vervangen. Denk bijvoorbeeld aan vocht of water, geen probleem dit kunststof materiaal kan daar goed tegen.
De UV-bestendigheid van PE is gering, maar het materiaal heeft wel uitstekende elektrische eigenschappen. Omdat het ook geen vocht opneemt is het zeer geschikt voor isolatiedoeleinden.
Polyester is de verzamelnaam voor verschillende textielsoorten die allemaal bestaan uit polyestergaren. Aan de basis daarvan ligt de stof polyethylene terephthalate. We noemen dat ook wel eens 'PET'; een bekende stof. PET wordt vaak gebruikt in polyester.
Polyetheen wordt gemaakt door polymerisatie van etheen. Etheen wordt verkregen door het afbreken (kraken) van onder andere nafta, een stof gemaakt van aardolie. Geschat wordt dat 1,2% van de ontgonnen aardolie gebruikt wordt om polyetheen te produceren.
HDPE (hoge-dichtheid polyethyleen, ook afgekort als PE-HD) is een ondoorzichtig, dik materiaal en zit veel in speelgoed, shampooflessen, emmers en bijvoorbeeld flessen die vruchtensap bevatten. LDPE (lage-dichtheid polyethyleen, ook afgekort als PE-LD) is het broertje van HDPE.
Polyethyleen (PE) ontstaat door de polymerisatie van de koolwaterstof etheen. Hierbij worden gelijksoortige etheen moleculen aan elkaar gekoppeld tot één lange keten. Elke afzonderlijke molecuul heet een monomeer. De keten van identieke moleculen heet een polymeer.
Hoge dichtheid polyethyleen is een stevige plasticsoort die gebruikt wordt voor o.a. bepaalde types flessen en plastic tasjes. Omdat HDPE grotendeels uit koolstof en waterstof bestaat, komen er geen gevaarlijke stoffen vrij bij blootstelling aan hogere temperaturen. Deze vorm van plastic is veilig.
Zoals gezegd is polypropyleen milieuvriendelijk. Het materiaal is eenvoudig uit het milieu te halen, doordat het blijft drijven in het water. Polypropyleen breekt echter niet af in de natuur, maar is wel 100% recyclebaar. Bijkomend voordeel is dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen bij het recyclen door verhitting.
PC (polycarbonaat)
Houd er dan dus wel rekening mee dat, omdat ze helder zijn en daardoor minder krasbestendig, minder lang meegaan dan een beker in PP. Bovendien vraagt de productie en verwerking van PC bekers een grotere impact van het milieu en zijn ze duurder dan PP.
Polyethyleentereftalaat. Algemeen bekend als PET, kan dit type plastic het meest worden gezien als verkocht als waterflessen en frisdrankflessen. Zelfs ketchup wordt meestal geleverd in een fles van PET. Hoewel het volgens studies een plastic van voedingskwaliteit is, omdat het geen BPA heeft.
Deze polymeren worden onder andere gebruikt in verpakkingsmaterialen van voedsel en verzorgingsproducten als shampoo of dental flos. In hoge concentratie kunnen PFA's schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens.
Staat er PET, HDPE, PVC, LDPE, PP of PLA, dan is het bingo. Die soorten zijn prima te verwerken. De zes lettercombinaties (de letters staan voor de soort kunststof) hebben een eigen volgnummer.
Code 1 PET: relatief veilig
Dit plastic is voor eenmalig gebruik veilig. Hergebruik dit niet (zoals bijvoorbeeld het navullen van je waterflesje). Het probleem van dit plastic is dat ze op den duur giftige stoffen gaan lekken zoals bijvoorbeeld acetaldehyde.
PET (PETE) is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. PET is een giftige stof in plastic.
Polypropyleen blijft drijven op water. Een belangrijke eigenschap en 1 van de redenen waarom de meeste koorden van PP zijn gemaakt. Wanneer uw producten licht moeten zijn of op water moeten drijven dan heeft PP zeker de voorkeur. PP is bestand tegen bacteriegroei.
PP (polypropeen of polypropyleen) wordt gebruikt in veel verschillende producten, zoals plastic meubels, babyflesjes, broodtrommels en drinkbekers, speelgoed, auto-onderdelen en jerrycans. Ook in mondkapjes, luiers, tampons en touwen wordt PP gebruikt. Producten gemaakt van PP zijn veilig.
Polypropyleen-PP lijkt veel op PE, maar heeft een hogere temperatuurbestendigheid (tot 100 graden) en is bovendien veel taaier.
PE is te herkennen aan het wasachtige gevoel dat het heeft als er overheen gewreven wordt. Ouder PE kan ook gaan geuren. Deze geur, ranzig/zurig, wordt omschreven (in de tool) als oude tupperware/plastic tasjes geur. PE geeft een dof geluid als erop getikt wordt.
Polyester is een product van ruwe olie - geen duurzame grondstof. Katoen en polyester zijn dus niet bepaald duurzame stoffen. Simpele vuistregel is daarom: polyester en conventioneel katoen zijn no-go's op het gebied van duurzame stoffen, tenzij ze gerecycled zijn.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Ongevoelig voor de meeste zuren PE is ongevoelig voor de meeste zuren. Een pompput of inspectieput van PE is dus veel duurzamer, betrouwbaarder en heeft ook nog veel minder onderhoud nodig. Omdat PE putten niet door corrosie zullen lekken, zijn ze veel beter voor het milieu.