Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Daarnaast kan, door het maken van röntgenfoto's, bekeken worden of er sprake is van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten.
Een val, lekkende vulling of tandbederf kunnen leiden tot een ontsteking aan de wortel. De tandarts ontdekt een ontsteking met behulp van een röntgenfoto.
Op een röntgenfoto is zo'n ontsteking vaak goed te zien. Een ontstoken zenuw en een ontsteking in het kaakbot zijn niet alleen pijnlijk, maar leveren ook een gevaar voor tand of kies op. Daarom zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren.
Een wortelpuntontsteking moet behandeld worden, anders heeft dit gevolgen voor de andere kiezen en tanden. Bij een wortelpuntbehandeling wordt er een gaatje tot aan de wortelpunt geboord.Vervolgens haalt de tandarts de ontsteking weg en wordt de wortel gevuld. Voor deze behandeling is lokale verdoving voldoende.
Een zenuwontsteking geeft vaak heftige pijnklachten. Hier blijft u uiteraard niet graag lang mee rondlopen. Symptomen van een zenuwontsteking lopen uiteen van last met warmte en koude tot een drukkende en zeurende pijn in de kaak. Zelfs oorpijn en hoofdpijn kunnen gevolgen zijn van een ontsteking in de kaak.
De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.Soms is er een zwelling van uw kaak of wang. Bij het optreden van deze acute ontsteking wordt in sommige gevallen een antibioticumkuur voorgeschreven als tijdelijke oplossing.
De symptomen waarmee u te maken krijgt bij een ontstoken wortelkanaal zijn: Continue sprake van kloppende pijn in tanden, kiezen en/of kaak. Pijn bij het kauwen. Gevoeligheid van tanden bij koude of warme drankjes.
Er zijn verschillende oorzaken van kiespijn, zoals een gaatje, ontsteking, een lekkende vulling of een kapotte restauratie. De pijn kan kloppend, zeurend of stekend zijn. Als je pijn krijgt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de tandarts, zodat kan worden beoordeeld of er sprake is van spoed.
Een ontsteking in de mond geneest meestal vanzelf. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld antibiotica, ontstekingsremmers of schimmeldodende medicijnen.
Door het intensieve schoonmaken, ontsmetten en afvullen van het wortelkanaal is de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geïrriteerd. De irritatie houdt over het algemeen 1 tot 2 dagen aan.In sommige gevallen kan de napijn enkele weken aanhouden; dan is het verstandig naar de praktijk te bellen.
Röntgenfoto's geven je tandarts belangrijke informatie over je tanden en tandvlees en helpen hem of haar met het opstellen van het beste behandelplan voor eventuele problemen. Tandartsen kunnen röntgenfoto's ook gebruiken om infecties, abcessen en zelfs kleine cystes en tumoren te ontdekken.
De afkorting 'CT' staat voor 'computer tomografie'. Een PET-CT-scan doen we om te zien of iemand een bepaalde aandoening heeft.Zoals kanker of een ontsteking. We gebruiken daarbij een radioactieve stof die wordt opgenomen door het lichaam.
Röntgenfoto's alleen geven geen duidelijk beeld van een mogelijke tumor. Soms zijn meer of andere onderzoeken nodig, zoals een CT-scan, echografie of een MRI. Veel onderzoeken of behandelingen vinden plaats in ons Centrum voor oncologische zorg. Hierin bevindt zich ook de mammazorg (voor afwijkingen in de borst).
Een slechte mondhygiëne, roken, veel koffiedrinken of drugs gebruiken: bijna niets blijft verborgen voor de tandarts. Dat is maar goed ook want dit is de aangewezen persoon om je gebit in goede conditie te houden.
Tandplak en tandsteen kunnen tandvleesproblemen, gaatjes, slechte adem en andere aandoeningen veroorzaken. Soms zal de tandarts of mondhygiënist uw gebit ook flossen of polijsten. De tandarts zal uw tanden en kiezen, tandvlees en mondholte grondig onderzoeken op tekenen van ziektes of andere problemen.
Een tandartscontrole gaat er meestal vrij standaard aan toe. Een check op gaatjes, tandsteen, misschien een foto ter check. Maar wist je dat je tandarts ook weleens iets anders opvalt? Ze kunnen het soms zien als jij recent een man oraal hebt bevredigd.
Als je mond ontstoken is, is het mondslijmvlies gevoelig, pijnlijk, rood en/of opgezwollen. Ontstekingen in de mondholte komen regelmatig voor, als gevolg van slechte mondzorg, maar ook als bijwerking van chemotherapie en/of bestraling bij mensen met kanker. In dat geval wordt het ook wel orale mucositis genoemd.
Bij een ontsteking in je mond is er sprake van irritatie van het mondslijmvlies: de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de mondholte. Het mondslijmvlies is dan gevoelig, pijnlijk, rood en/of opgezwollen. Dat kan komen door slechte mondverzorging of een droge mond.
Hoe herken ik Infecties in de mond? U heeft last van pijn in de mond, aan de tong, het gebit of het tandvlees. Het ontstoken gedeelte is rood en gezwollen. Soms bloedt het.
Normaal gesproken trekt dit na twee of drie dagen weg. Als de kiespijn langer aanhoudt, kan het zijn dat een zenuw geïrriteerd is geraakt en een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt dan het best een afspraak maken met uw tandarts of met spoed tandarts Dental365.
Een abces zal niet vanzelf genezen en als het niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het kaakbot en naar andere delen van het hoofd en de nek. Indien toegestaan om uit te zetten, kan het ook de kaak verzwakken terwijl het botweefsel begint te resorberen en vervangen.
Ook kan de pijn uitstralen naar andere tanden en kiezen het is zelfs mogelijk dat de hele kaak pijn gaat doen. Eten en drinken kan bij deze pijn eveneens lastig zijn. Zo doet vooral warm en koud eten en drinken pijn.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Het is noodzakelijk om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren wanneer het weefsel van uw tand of kies ontstoken is, omdat ontstoken tandweefsel niet meer te genezen is.
Het is wel mogelijk dat je napijn voelt na de wortelkanaalbehandeling. Dit komt omdat we een gat in de kies of tand boren tot de zenuw. Tijdens de behandeling spoelen we de tand of kies met ontsmettingsmiddel om bacteriën te bestrijden en vullen we de kanalen op met een rubberachtig vulmateriaal.