Vooral tijdens festivals, waar het geluid vaak erg hard staat, kan een baby in de buik al schade aan zijn gehoor oplopen. Hard geluid gaat namelijk dwars door de buikwand heen. Volgens de Universiteit van Gent worden er veel baby's geboren met gehoorproblemen, omdat de buikwand maar vijf decibel dempt.
Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap overmatig worden blootgesteld aan hoge lawaainiveaus (boven de 85 decibel), kan de baby daar al in de buik gehoorschade door oplopen. Dat dit niet ongebruikelijk is, blijkt uit cijfers van het Vlaamse Kind en Gezin. De organisatie screent al jaren het gehoor van pasgeborenen.
De kans op schade wordt groter naarmate je heftiger en langer blootge- steld bent aan trillingen. In ernstige gevallen kan het leiden tot vroeggeboorte. Ook is de baby in de baarmoeder gevoelig voor bepaalde invloeden van buitenaf. Hard geluid op je werk kan ook een risico zijn.
Mag ik in de zwangerschap werken in een omgeving met veel geluid? Als je zwanger bent mag niet langdurig worden blootgesteld aan geluiden harder dan 80 decibel.
'De buikwand houdt nauwelijks lawaai tegen. De oren van de foetus zijn na drie, vier maanden al ontwikkeld. Bij 102 decibel, niet abnormaal bij een festival, krijgt zo'n ongeboren kind ook 97 decibel te verwerken', aldus Bart Vinck. Te veel dus, zowel voor ons als voor de baby.
Overrompel hem niet door nu naar een concert te gaan waar de muziek en de trillingen van de muziek te hard doordringen in je buik.Dat soort harde geluiden kun je vanaf nu beter vermijden.
Uw baby wordt omgeven door vruchtwater. Het vruchtwater beschermt uw baby tegen stoten en duwen van buitenaf. Uw baby ligt in een gebogen houding en wordt begrensd door de baarmoeder. Als uw baby geboren wordt, komt het in een omgeving met veel licht, geluid en activiteiten.
Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in je oor beschadigd raken. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is.
Het gemiddelde geluid van een huilende baby is zo'n 70 decibel, met uitschieters naar 90 decibel. Dat is te vergelijken met het geluid van auto's die voorbijrijden op de snelweg.
Het gemiddelde geluid is zo'n 70 dB, met uitschieters naar 90 dB. De sssssh zal uw baby kalmeren. Hoe harder de baby huilt, hoe harder de sssssh moet zijn om de baby stil te krijgen.
Langer dan 8 uur blootgesteld worden aan een volume van meer dan 80 dB wordt afgeraden als je zwanger bent. Geluiden boven 110 dB zijn zelfs onmiddellijk schadelijk voor je baby.
Gehoortest baby
Tijdens de gehoortest krijgt je kind een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht knetterend geluid het oor in gestuurd. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op.
Je baby reageert op geluiden door zelf geluidjes te maken en het hoofd en de ogen te bewegen naar waar het geluid vandaan komt. Jonge baby's maken vaak nog niet veel oogcontact, maar al na een paar weken verandert dat. Je kind gaat je steeds meer en langer aankijken. Dit reageren kost je baby nog wel veel energie.
Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is. Maar het gebeurt ook als je te vaak of te lang naar harde geluiden luistert.
Over het algemeen gelden de volgende niveaus van geluid als acceptabel per moment van de dag: Overdag: 50 tot 70 dB (geluid van een normaal gesprek)Avond: 45 tot 65 dB (geluid van een koelkast)Nacht: 40 tot 60 dB (geluid van gefluister)
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn.Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Eenmaal opgelopen gehoorschade door muziek of lawaai hersteld uiteindelijk niet meer en de gevolgen van gehoorschade zijn best groot. Ook een permanente piep of ruis in je oor waardoor het nooit meer stil is (tinnitus), is zeker geen pretje.
Het kost moeite om iemand die stil praat, die zich achter je of die zich in een andere ruimte bevindt, te verstaan. Je let op de mond van de spreker om een gesprek gemakkelijker te kunnen volgen. Een gesprek in groep, in een vergadering of een lawaaierige omgeving verloopt te rumoerig om alles te kunnen verstaan.
Het is vooral rustige muziek waar (ongeboren) kindjes goed door kunnen ontspannen, zoals piano-, strijk- en koormuziek. Zodra een baby'tje geboren is, kan het al muziek herkennen die het gehoord heeft tijdens de zwangerschap.
Dit doe je door door twee warme handen om je buik te leggen en de buik zachtjes heen en weer te wiegen. Dit doe je zachtjes en ontspannen, waardoor de baby rustig zal worden en jij zelf ook. Hoe vaker je dit doet, hoe groter de kans is dat je baby hierop zal reageren.
Zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens worden momenteel afgeraden om te reizen naar Zuid - en Centraal- Amerika, de Caraïben, Kaapverdië en sommige eilanden in de Stille Oceaan omwille van het zikavirus.
Vlieg je veel, bijvoorbeeld als stewardess of piloot, informeer dan bij je werkgever naar het Besluit Stralingsbescherming. Als je vliegt als je in verwachting bent bestaat er wel kans op het krijgen van trombose omdat je lang stilzit.Ook kunnen tijdens de vlucht je hartslag en bloeddruk oplopen.
Gemiddeld duurt het tot ongeveer 24 weken voordat anderen met hun handen op jouw buik de baby voelen.
Dertig minuten na hun geboorte kunnen baby's al gezichtspatronen zien. Vanaf 6 weken herkennen ze het gezicht van hun moeder door te kijken naar de verhouding tussen haar ogen, neus en mond. Vanaf 2 maanden kijken baby's het liefst naar gezichten.